Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 222 | Οι κινητοί μέσοι όροι 9,30,90 και 200 ημερών των εισηγμένων εταιριών

Οι κινητοί μέσοι όροι 9,30,90 και 200 ημερών των εισηγμένων εταιριών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τον τελευταίο χρόνο παρακολουθούμε καθημερινά τους Κινητούς Μέσους Όρους (ΚΜΟ), 9-30-90-200 ημερών επί των μετοχών και καταγράφουμε το ποσοστό των μετοχών που οι τιμές τους βρίσκονται πάνω από τις καμπύλες των παραπάνω ΚΜΟ. Η χρησιμότητα αυτών των δεικτών και κυρίως των μεσομακροπροθεσμων, μας βοηθάει να αντιληφθούμε γρήγορα μια ανοδική ή πτωτική φάση της ευρύτερης χρηματιστηριακής αγοράς και κυρίως, τη χρονική στιγμή της μεταβολής της. Μπορείτε να παρακολουθείτε καθημερινά την εξέλιξη των ΚΜΟ των μετοχών, εδώ.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

Στο παρακάτω διάγραμμα (διάστημα 6 μηνών), οι καμπύλες μας δείχνουν:

α) Το ποσοστό μετοχών που έχουν διασπάσει ανοδικά τον ΚΜΟ-200 ημερών (πράσινη καμπύλη): Μας δείχνει τη μεσο-μακροπρόθεσμη κατάσταση της ευρύτερης αγοράς. Όταν το ποσοστό των μετοχών που έχουν διασπάσει ανοδικά τον ΚΜΟ-200 ημερών αυξάνεται, αυτό σημαίνει ότι το εύρος συμμετοχής των μετοχών στη μεσο-μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση της αγοράς είναι ισχυρό και συνεπώς η παρατηρούμενη άνοδος είναι έγκυρη. Το αντίθετο σημαίνει όταν μειώνεται.

β) Το ποσοστό μετοχών που έχουν διασπάσει ανοδικά τον ΚΜΟ-90 ημερών (κίτρινη καμπύλη): Προσδιορίζει τη μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς.

γ) Το ποσοστό μετοχών που έχουν διασπάσει ανοδικά τον ΚΜΟ-30 ημερών (κόκκινη καμπύλη): Προσδιορίζει τη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς.

δ) Το ποσοστό μετοχών που έχουν διασπάσει ανοδικά τον ΚΜΟ-9 ημερών (μπλε καμπύλη): Προσδιορίζει την εξαιρετικά βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς.

Η μεταβλητότητα που παρατηρούμε, κυρίως, στις καμπύλες των ΚΜΟ 9,30 και 90 ημερών, αντικατοπτρίζει την νευρικότητα με την οποία αντιδρούν οι αγορές στην καθημερινή ειδησεογραφία και αποτελεί ένδειξη του κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί. Γι αυτό το λόγο, οι περισσότεροι επενδυτές και αναλυτές στρέφουν την προσοχή τους στον ΚΜΟ 200 ημερών, καθώς είναι μακροχρόνιος και μας δείχνει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την τάση των μετοχών. Στο διάγραμμα, παρατηρούμε, πως ήδη από τα μέσα του Σεπτεμβρίου το ποσοστό των μετοχών που βρίσκονται πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών αυξάνεται συνεχώς. Συγκεκριμένα, την 12/11/2020 οι μετοχές που ήταν πάνω από τον ΚΜΟ 200 έφθασαν τις 74 (49,3% των μετοχών), την 30/9/2020 οι μετοχές ήταν 45(30,0%), την 30/6/2020 2020 ήταν 35 (23,5%) και το ελάχιστο που είχε καταγραφεί στο έτος ήταν 20 μετοχές(12,9%), την 16/3/2020. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως το ποσοστό των μετοχών υπολογίζεται κάθε φορά με το  σύνολο των υφιστάμενων μετοχών πλην των μετοχών που βρίσκονται σε κατάσταση αναστολής διαπραγμάτευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η παρακολούθηση της εξέλιξης συγκεκριμένων Κινητών Μέσων Όρων για το σύνολο των μετοχών, είναι κάτι συνηθισμένο στις αγορές του εξωτερικού. Εδώ βλέπουμε πως, στις αγορές των ΗΠΑ, στις 13/11/2020, το 73,8% των μετοχών βρισκόταν πάνω από τον ΚΜΟ 200 και συνεπώς, η μεσομακροπρόθεσμη τάση ήταν ανοδική.

Ήδη από τον Σεπτέμβριο και μετά, υποστηρίζουμε ότι οι μετοχές φαίνεται να πιέζουν την χρηματιστηριακή αγορά προς τα πάνω. Εκτιμούμε πως αυτό το ποσοστό των μετοχών θα συνεχίσει να αυξάνεται με ένα μικρό αλλά σταθερό ρυθμό και αυτό με την σειρά του θα κινήσει ανοδικά τον Γενικό Δείκτη. Διαβάστε άρθρο του τεύχους 221, όπου υποστηρίζουμε μια ανοδική κίνηση του δείκτη μέχρι το τέλος του έτους, εδώ

Σημειώνουμε ότι, από την ημέρα που ξεκινήσαμε να τηρούμε στατιστικά στοιχεία για τους ΚΜΟ, η μεγαλύτερη τιμή που έχει σημειωθεί για τις μετοχές που βρίσκονται πάνω από τον ΚΜΟ-200 ημερών τους, είναι στις 20/1/2020, με το ποσοστό να φτάνει στο 84,5%. Τότε είχαμε επισημάνει ότι το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό -κάτι που δείχνει την εγκυρότητα της ικανότητας των δεικτών αυτών να προσδιορίσουν τη φάση που διανύει μια αγορά (δείτε εδώ).

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text