Αρχική | Προηγ. Τεύχη | Χ&Α - 222 | ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Το μήνυμα που μετέδωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, Ανδρέας Σιάμισιης, στους επενδυτές είναι ότι τα σενάρια ανάκαμψης προβλέπουν ουσιαστική βελτίωση μετά τα μέσα του 2021. Η σημαντική υποχώρηση των διεθνών περιθωρίων διύλισης σε αρνητικά επίπεδα κατά μέσο όρο, σε συνδυασμό με την υποχώρηση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά καυσίμων και την ενδυνάμωση του ευρώ, διαμόρφωσαν τις δυσμενέστερες συνθήκες ιστορικά για τον κλάδο διύλισης, παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα μεγέθη, τα ενοποιημένα συνολικά έσοδα από συμβάσεις πελατών στο εννεάμηνο του 2020, έφθασαν τα € 4,4 δισεκατομμύρια έναντι € 6,8 δισ., σημειώνοντας πτώση 34,5%. Το EBITDA, κατέγραψε ζημιές ύψους € 321,5 εκατ. έναντι κερδών € 463,5 εκατ. το εννεάμηνο του 2019 ενώ ο συγκρίσιμος EBITDA σημείωσαν κέρδη € 256 εκατ. το εννεάμηνο. Οι καθαρές ζημίες περιόδου έφθασαν τα € 379,1 εκατ., έναντι κερδών € 167,4 εκατ.. Οι συνολικές υποχρεώσεις του ομίλου, υποχώρησαν σε σχέση με την 31/12/2019 και έφθασαν τα € 6,3 δισ., ενώ εντός του δ΄τριμήνου , αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την αναχρηματοδότηση των πιστωτικών γραμμών ύψους €900 εκατ. που λήγουν στους επόμενους έξι μήνες, βελτιώνοντας περαιτέρω το προφίλ ωρίμανσης των δανειακών υποχρεώσεων του Ομίλου.

Ο όμιλος κατά την διάρκεια του γ΄τριμήνου, ολοκλήρωσε την αναβάθμιση όλων των μονάδων του διυλιστηρίου Ασπροπύργου, με συνολικό κόστος € 130 εκατ.. Την 12 Οκτωβρίου, θυγατρική της εταιρίας (HPF plc), ολοκλήρωσε τη συμπληρωματική έκδοση ομολογιών λήξης Οκτωβρίου 2024, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, ύψους € 99,9 εκατ., με απόδοση 2,4%. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) συνεισέφερε το 75% των αντληθέντων κεφαλαίων, που θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη και κατασκευή του Φ/Β έργου 204MW στην Κοζάνη. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες πώλησης των εταιρειών της ΔΕΠΑ που συμμετέχει η εταιρία, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες due diligence, με τις δεσμευτικές προσφορές να προγραμματίζονται για τον Μάρτιο του 2021.

Παρόλο το δύσκολο περιβάλλον, ο όμιλος θα στρέψει τους στόχους του σε σχέδια ανάπτυξης σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας και στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στις δραστηριότητες του, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο μέλλον.

Όμως, ολόκληρος ο κλάδος πετρελαιοειδών -όπως και πολλοί άλλοι κλάδοι- βρίσκεται στο στόχαστρο όλο και περισσότερων επενδυτών, λόγω της τάσης για την απομάκρυνση από επενδύσεις σε κλάδους και εταιρίες που συνδέονται άμεσα ή και έμμεσα με τους παράγοντες που επιβαρύνουν την κλιματική αλλαγή. Κατά την άποψή μας, η μετοχή θα συγκεντρώνει όλο και μικρότερο ενδιαφέρον από τους θεσμικούς επενδυτές. Μόνον αν η εταιρία μπορεί να δίνει ένα αξιόλογο μέρισμα, θα μπορέσει να κρατηθεί στη χρηματιστηριακή επιφάνεια.

Δείτε το δελτίο τύπου εδώ, την συνοπτική οικονομική κατάσταση εδώ και την σελίδα της εταιρίας στο eurocapital.gr εδώ.

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text