AUTOHELLAS

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
AUTOHELLAS

Η Διοίκηση της Autohellas, εκτιμά ότι θα επιστρέψει στην κερδοφορία από το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Το 2020, ήταν ένα αρκετά δύσκολο έτος για τις δραστηριότητες της εταιρίας, καθώς ο περιορισμός μετακινήσεων για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid 19, πάγωσε τον τομέα της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης αυτοκινήτων ενώ σοβαρές απώλειες υπέστησαν και οι τομείς ανταλλακτικών και πώλησης αυτοκινήτων. Παρόλα αυτά, η εταιρία έχει αποδείξει, ότι δεν έχει διαρθρωτικά προβλήματα ενώ παράλληλα ακολουθεί μια πολύ καλή στρατηγική ανάπτυξης, δημιουργώντας συνεργασίας με χώρες “κλειδιά” στον τομέα της πώλησης και ενοικίασης αυτοκινήτων και παράλληλα, έντονη δραστηριότητα στους τομείς της πώλησης αυτοκινήτων και ανταλλακτικών.

Το γ’ τρίμηνο του 2020, που λόγω εποχικότητας είναι πάντα το πιο σημαντικό στην διαμόρφωση της κερδοφορίας, διαμόρφωσε τις πωλήσεις εννεαμήνου στα € 360,6 εκατ. έναντι € 418,9 εκατ. σημειώνοντας μείωση 13,9%. Το EBITDA έφθασε στα € 101,5 εκατ. και τα καθαρά κέρδη έφθασαν τα € 13,2 εκατ. μειωμένα κατά 67% σε σχέση με το εννεάμηνο 2019.

Το θετικό για την εταιρία, είναι ότι η κερδοφορία της δεν εξαρτάται μόνο από έναν τομέα και συγκεκριμένα από τον τομέα βραχυχρόνιας μίσθωσης που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την τουριστική περίοδο.

Όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα, οι πωλήσεις των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, κατάφεραν να αντισταθμίσουν τις απώλειες εμφανίζοντας αύξηση 9,4%, ενισχύοντας τόσο τις ταμειακές ροές όσο και τα αποτελέσματα του ομίλου.

Ο κλάδος της εμπορίας καινούργιων αυτοκινήτων στο γ’ τρίμηνο του έτους επέστρεψε στην κανονικότητα, καταγράφοντας σημαντική αύξηση της τάξεως του 7,5% με τη ζήτηση από ιδιώτες να ανακάμπτει και με τις εισαγωγικές εταιρίες (χονδρική) αλλά και τη λιανική του ομίλου να σημειώνουν πολύ καλές επιδόσεις συνεχίζοντας την δυναμική του 2019, τόσο σε μερίδια αγοράς όσο και σε κερδοφορία.

Κατά το εννεάμηνο 2020 πέτυχε σημαντική βελτίωση των καθαρών ταμειακών ροών με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός να είναι μειωμένος κατά € 54,4 εκατ. από τις αρχές του 2020 αλλά και η διαθέσιμη ρευστότητα να είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Η πορεία της εταιρίας θα εξαρτηθεί σημαντικά από τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί τις απώλειες, ώστε να καταφέρει να τις αντέξει χρηματοοικονομικά και από τις τάσεις στον τομέα των τουριστικών μετακινήσεων. Εκτιμούμε, ότι η εταιρία θα μπορέσει να ανταπεξέλθει κυρίως μέσα από τους κλάδους πωλήσεις αυτοκινήτων και ανταλλακτικών καθώς οι τουριστική περίοδος το 2021, σίγουρα δεν θα είναι σαν αυτή του 2019.

Κατά την περίοδο της πτώσης της μετοχής, είχαμε υποστηρίξει ότι, η δομή της εταιρίας και η ισορροπημένη δραστηριοποίησή της σε διάφορους τομείς -πάντα γύρω από το αυτοκίνητο- θα της επέτρεπε να μην αντιμετωπίσει εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα και να έχει μία καλύτερη πορεία σε σχέση με την “αδελφή” εταιρία Aegean, της οποίας η κατάσταση είναι σημαντικά επιβαρυμένη. Η εκτίμησή μας, μέχρι στιγμής επιβεβαιώνεται. Διατηρούμε τη θετική μας άποψη, αφού -όπως εκτιμούμε- το μεγάλο “γύρισμα” των οικονομικών μεγεθών θα γίνει κατά το 2022, ενώ η κίνηση της μετοχής θα προηγηθεί.

Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text