Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡA | "Γύρισε" η μεσοπρόθεσμη τάση της χρηματιστηριακής αγοράς!

"Γύρισε" η μεσοπρόθεσμη τάση της χρηματιστηριακής αγοράς!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
"Γύρισε" η μεσοπρόθεσμη τάση της χρηματιστηριακής αγοράς!

Η ανακοίνωση της δημιουργίας εμβολίου, επίσης υψηλής αποτελεσματικότητας, από τη Moderna, αυξάνει το “φως” που είχε εμφανιστεί, πριν από ακριβώς μια βδομάδα από την ανακοίνωση της Pfizer, στην άκρη αυτού του παγκόσμιου μεγάλου τούνελ. Είναι πλέον σαφές και χωρίς κάποια αμφιβολία ότι, ο εφιάλτης που όλοι ζούμε, σύντομα θα τερματιστεί.

Το πόσο σύντομα, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Στην οπτική των αγορών, σημασία έχει η εξέλιξη.

 

Η ελληνική αγορά δεν είχε πετύχει την αντίδραση που είχαν οι περισσότερες από τις διεθνείς αγορές, μετά το μήνα Μάρτιο. Παρέμενε καθηλωμένη στην περιοχή των 600 μονάδων -και συχνά κάτω απ’ αυτή. Σήμερα, παρά τα προβλήματα που βιώνει η χώρα σε πολλούς τομείς -που κάποια στιγμή θα ξαναμπούν στο περισκόπιο των επενδυτών- η αγορά της Αθήνας οδηγήθηκε σε ένα ανοδικό “ξέσπασμα”, το οποίο συνοδεύτηκε και από έναν υψηλό (για την παρούσα περίοδο) όγκο συναλλαγών.

 

Σήμερα, μετά από δύο εντυπωσιακές συνεδριάσεις σε διάστημα έξι συνεδριάσεων, μπορούμε να δηλώσουμε ότι “γύρισε” η μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς. Η πτωτική τάση ταλαιπώρησε τους επενδυτές από την 21η Φεβρουαρίου, μέχρι και την 6η Νοεμβρίου 2020.

 

Ποιά θα είναι η εξέλιξη στους επόμενους μήνες; Εκτιμούμε ότι η αγορά θα αργήσει να φτάσει στα προ του Covid επίπεδα και αυτό επειδή, η ελληνική οικονομία δεν ταλαιπωρείται μόνον από την πανδημία, αλλά και από πολλά άλλα προβλήματα και οικονομικές ανισορροπίες, που προϋπήρχαν του Covid και που επιδεινώθηκαν λόγω αυτού.

 

Το ζητούμενο σήμερα είναι να υπάρξει συνέχεια στη ροή των κεφαλαίων προς την ελληνική αγορά και η κίνηση να είναι πλέον ομαλή, χωρίς ανοδικές -και βεβαίως και χωρίς πτωτικές-  εξάρσεις. Θα ήταν ευκταίο για το Γενικό Δείκτη να βρεθεί και να ισορροπήσει γύρω από το επίπεδο των 730-750 μονάδων.

 

Σε επίπεδο κοινωνίας, η ανάκαμψη θα αργήσει να έρθει, αφού η πανδημία θα εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τη χώρα και τον πληθυσμό, τουλάχιστον μέχρι το επόμενο φθινόπωρο. Σε επίπεδο οικονομίας, η κατάσταση θα βελτιωθεί κατά το νέο έτος, χωρίς όμως να υπάρξουν εντυπωσιακές αυξήσεις στους οικονομικούς δείκτες (η πρόβλεψή μας για την ανάκαμψη κατά το 2020, ήταν αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,4%, όμως, λόγω της επιδείνωσης της πανδημίας, μπορεί να αναθεωρηθεί και πιο κάτω).

 

Όμως, το Χρηματιστήριο θα μπορούσε να αντιδράσει νωρίτερα και να προεξοφλήσει τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας της οικονομίας -όπως, άλλωστε, κάνει συνήθως. Ίσως και γύρω από τα μέσα του επόμενου έτους. Βέβαια, πολλά θα συμβούν ως τότε. Και μεταξύ αυτών, θα είναι οι δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων του 2020 και, κυρίως, οι εκτιμήσεις των διοικήσεων και των αναλυτών για το 2021.

 

Το “γύρισμα” της μεσοπρόθεσμης τάσης, άργησε να συμβεί. Ας ελπίσουμε ότι, οι επενδυτές θα μπορέσουν να δουν κάτι πιο “φωτεινό” και για την Ελλάδα, ώστε να παραμείνουν, για να μπορέσει ο Γενικός Δείκτης να ξεπεράσει -ίσως και για πάντα πλέον- το επίπεδο των 700 μονάδων. Παρά τα προβλήματα, οι πιθανότητες για να συμβεί, είναι ισχυρές!

 

Σημείωση: Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η ανοδική φάση μιας αγοράς (bull market) θεωρείται ότι ξεκινάει από το χαμηλότερο σημείο της περιόδου. Χαρακτηρίζεται δε ως “ανοδική φάση”, όταν ο χρηματιστηριακός δείκτης πετύχει τιμή 20% ανώτερη από το χαμηλό σημείο. Με βάση αυτό τον ορισμό, η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας, βρίσκεται σε ανοδική φάση, ήδη από την 16/3/2020, οπότε και βρέθηκε στη χαμηλότερη τιμή της περιόδου, στις 484,40 μονάδες. Όμως, αυτός είναι ο “στενός” ορισμός. Μέσα από μία πιο “ελεύθερη” θεώρηση, μπορούμε να πούμε ότι το “γύρισμα” της τάσης, πυροδοτήθηκε από την άνοδο της 9ης Νοεμβρίου (+11,46%), άνοδος που -όπως είχαμε δημοσιεύσει εδώ- ήταν η 4η μεγαλύτερη στην ιστορία του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

 

Δείτε πρωινό άρθρο για την κίνηση της αγοράς: Εκρηκτική άνοδος στο Χρηματιστήριο - Σήμα αγοράς από το "απόλυτο σύστημα συναλλαγών" (εδώ).

 

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: