Νέα της αγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ: Οι διαχειρίστριες εταιρίες μεγάλων εμπορικών κέντρων έρχονται ξανά αντιμέτωπες με τον υπολογισμό των απωλειών μετά την εφαρμογή του δεύτερου lockdown, διατηρώντας παράλληλα χαμηλή ορατότητα για το μέλλον. Ήδη η Lamda Development προειδοποίησε για μείωση των εσόδων εκμετάλλευσης των εμπορικών κέντρων και στο β’ εξάμηνο της χρονιάς -ήδη κατά το α’ εξάμηνο καταγράφηκε πτώση των λειτουργικών κερδών κατά € 12,5 εκατομμύρια. Απώλειες έχει καταγράψει και η REDS, του ομίλου Ελλάκτωρ, η οποία διαχειρίζεται το εμπορικό πάρκο Smart Park. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας, τα έσοδα του ομίλου έχουν σημειώσει απώλειες ύψους € 850 χιλιάδες για την περίοδο από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο, (εδώ).
Πολλοί αμφισβητούν εάν τα εμπορικά κέντρα θα καταφέρουν να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους, αφού κατά το επόμενο έτος, ακόμη και αν δεν υπάρξουν νέες μειώσεις των μισθωμάτων, θα υπάρξουν επιφυλάξεις των καταναλωτών να τα επισκεφθούν. Κατά τα φαινόμενα, αυτή η αλλαγή στάσης του κοινού θα διατηρηθεί επί μακρόν και ουδείς γνωρίζει πόσο θα αντέξουν τα καταστήματα εντός των κέντρων, αλλά και τα ίδια τα κέντρα, τη μείωση των εσόδων τους.

***

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ: Ζοφερή παραμένει η εικόνα των αερομεταφορών σε παγκόσμιο επίπεδο με τις εταιρίες του κλάδου να προσπαθούν να κάνουν σχεδιασμούς σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας που δημιούργησε η πανδημία και η ανεξέλεγκτη εξάπλωση της. Κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2020, ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών για την χώρα μας παρουσίασε πτώση 68,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 (εδώ). Η εικόνα είναι παρόμοια και σε παγκόσμιο επίπεδο με το εννεάμηνο του 2020 να παρατηρείται μείωση 64,7% στα έσοδα ανά επιβατοχιλιόμετρο σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2019 (εδώ). Δυστυχώς, η μειωμένη επιβατική ζήτηση αλλάζει τα προγράμματα πτήσεων των εταιριών με τέτοιο τρόπο που μειώνει διεθνώς το διαθέσιμο τονάζ εμπορευμάτων των αεροπλάνων κατά 25,2%. Η μείωση αυτή είναι τρεις φορές μεγαλύτερη της μείωσης στην ζήτηση εμπορευμάτων, η οποία ήταν της τάξεως του 8% συγκριτικά πάντα με το Σεπτέμβριο του 2019. (εδώ) Θύμα αυτής της κατάστασης είναι η Aegean, για την οποία γράφεται ότι εξαντλεί τα κεφάλαιά της, ενώ η εταιρία δεν έχει εκδηλώσει με σαφήνεια τις προθέσεις της, για το τί θα κάνει με την παραγγελία νέων αεροσκαφών που είχε αρχίσει να υλοποιείται από την αρχή του έτους. Πρόκειται για μία ασφυκτική κατάσταση για την εταιρία.

***

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Πρόσφατα μειοδότησε στο διαγωνισμό του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) για το έργο «Υβριδικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από ΑΠΕ στο νησί του Αγ. Ευστρατίου» (εδώ).
Παρά την καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας παγκοσμίως εξαιτίας της πανδημίας, η εταιρία αύξησε τα οικονομικά της μεγέθη κατά το α’ εξάμηνο του 2020. Οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε € 166,5 εκατομμύρια. έναντι € 141,6 εκατ. το α΄ εξάμηνο του 2019, αυξημένες κατά 17,6% και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε € 26,6 εκατ., αυξημένα κατά 19,8%. Πρόσφατα μάλιστα η διοίκηση ανέβασε τον πενταετή στόχο για τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ της εταιρείας, κατά 800 MW στα 2,8 GW  (εδώ). Εν τούτοις, η μετοχή, έχοντας “εξαντλήσει” τις δυνάμεις της κατά το διάστημα που προηγήθηκε της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, ελάχιστα συμμετείχε στον “ενθουσιασμό” της αγοράς κατά τις τελευταίες μέρες και τα κέρδη της ήταν οριακά (εδώ).

***

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΕΓΑ: Η εταιρία εμφάνισε αύξηση των οικονομικών μεγεθών, παρά το ασυνήθιστα ευμετάβλητο οικονομικό περιβάλλον. Η πορεία της παραμένει σε ανοδική τροχιά και αυτό επιβεβαιώνεται από τρεις παράγοντες: α) Από την οριακή αύξηση των Ιδίων Κεφαλαίων της εταιρίας κατά 1,8% σε σύγκριση με τα τέλη του 2019 που όμως ανέτρεψε την μείωση που υπέστησαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. β) Από την γενική αύξηση των μικτών εγγεγραμμένων εσόδων από ασφάλιστρα και συναφή. Πιο συγκεκριμένα, οι κλάδοι του αυτοκινήτου και ζωής παρουσίασαν σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 αυξημένα έσοδα κατά 1,6% και 13,2% αντίστοιχα, την στιγμή μάλιστα που οι κλάδοι αυτοί συρρικνώνονται πανελλαδικά (δείτε εδώ και εδώ). γ) Από την ισχυρή αύξηση της Κερδοφορίας, με τα Κέρδη προ Φόρων να αυξάνονται κατά 50,4% στα € 18,8 εκατομμύρια, έναντι € 12,5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019, το οποίο μάλιστα ήταν ένα καλό έτος για την εταιρία. (εδώ)

***

UNIBIOS AE ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: Σε ανακοίνωση της για τις  επιπτώσεις της πανδημίας στα μεγέθη της, αναφέρει ότι η υστέρηση των πωλήσεων οφείλεται στις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας και εκτιμά ότι, κατά το β’ εξάμηνο του 2020 εκτιμά ότι ο κύκλος εργασιών θα σταθεροποιηθεί και θα καλύψει μέρος της υστέρησης του α’ εξαμήνου. Μέσα από την χρήση περιοριστικών μέτρων που όρισε η κυβέρνηση, η εταιρία κατάφερε το α’ εξάμηνο του 2020, να μειώσει το χρηματοδοτικό και μισθοδοτικό κόστος κατά 25% και 12,5% αντίστοιχα. Παράλληλα, οι δαπάνες διοίκησης και πωλήσεων μειώθηκαν κατά 15%. Παράλληλα, αναφέρει ότι, αν η πανδημία λήξει εντός του 2021, δεν θα υπάρξουν ουσιώδεις συνέπειες για τον όμιλο και η μακροχρόνια θέση του δεν θα επηρεαστεί. (εδώ)

***

ΟΜΙΛΟΣ ΒΙΟΧΑΛΚΟ (1): Ανθεκτικά αποτελέσματα σε μια δύσκολη εποχή κατέγραψε ο όμιλος Viohalco. Η ανάληψη νέων ενεργειακών έργων παγκόσμιας εμβέλειας, αλλά και οι μικροί δασμοί – συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες – που επέβαλλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές φύλλων αλουμινίου στη χώρα μας, είναι οι κυριότεροι παράγοντες που ώθησαν τις μετοχές της εταιρίας σε εξαιρετικές επιδόσεις τον Οκτώβριο. Η Cenergy Holdings με επίδοση 36,6% ξεχώρισε ανάμεσα σε όλο το χρηματιστήριο τον Οκτώβριο, εν μέσω ανάληψης σημαντικών έργων σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο από την Ελληνικά Καλώδια, όσο και από τη Σωληνουργεία Κορίνθου, αμφότερες θυγατρικές της ίδιας. Από την αρχή του έτους (με τιμές 9/11/2020), η Cener σημειώνει άνοδο 23,3%.  Η μητρική Viohalco ξεχώρισε σε όλο τον FTSE 25 έχοντας άνοδο 12,0% αποτελώντας το μοναδικό τίτλο με διψήφιο ποσοστό κερδών, όμως από την αρχή του έτους σημειώνει πτώση 14,3%. Παράλληλα, η ElvalHalcor είχε άνοδο τον Οκτώβριο κατά 10,7% ενώ από την αρχή του έτους έχει υποχωρήσει κατά 11,1%. Την μικρότερη αύξηση, τον Οκτώβριο, κατέγραψε η ΣΙΔΜΑ κατά 3,4%, ενώ έχει αυξηθεί από αρχή του έτους κατά 15,6%. Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα έργα, οι θυγατρικές της Viohalco αναλαμβάνουν σημαντικά projects, εξαιρετικά υψηλών απαιτήσεων, τέτοια που ελάχιστες εταιρίες στον κόσμο έχουν τις υποδομές και την πληρότητα να φέρουν εις πέρας. εδώ.
Δείτε άρθρο του τεύχους 221 για τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου της Viohalco, εδώ.
Βεβαίως, μετά την ξαφνική ανακοίνωση για τη μεταβίβαση του κλάδου των καλωδίων από τη Cener στη γαλλική Nexans, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο οικονομικό σκέλος της συμφωνίας, το οποίο φημολογείται ότι θα είναι θετικό για τη Cener, κάτι που θα βελτιώσει τη ρευστότητά της και θα δημιουργήσει έκτακτα κέρδη, τα οποία, ακόμη και αν δε διανεμηθούν, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη μετοχή, επί μήνες. Παραμένουμε θετικοί για την εταιρία.

Δείτετο διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.


***
ΟΜΙΛΟΣ ΒΙΟΧΑΛΚΟ (2): Ακόμη μία θετική εξέλιξη για τη Viohalco προέρχεται από τη θυγατρική της Noval Property, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική ΑΕΕΑΠ βάσει αξίας χαρτοφυλακίου ακινήτων. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Noval Property, το οποίο περιλαμβάνει 42 ακίνητα κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα και επιλεκτικά στη Βουλγαρία, αποτελείται από κτίρια γραφείων, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία και βιομηχανικά κτίρια συνολικής δομημένης επιφάνειας 430.000 τ.μ. περίπου. Η αξία αποτίμησης των ακινήτων της pro forma με βάση τις αξίες της 30.06.2020 είναι 349,1 εκ. ευρώ. Η εταιρία ανακοινώνει την ολοκλήρωση της συγχώνευσης δια απορροφήσεως της ΜΕΤΕΜ ΑΕ και έτσι αποκτά την πλήρη κυριότητα του εμπορικού κέντρου River West και της υπεραγοράς Ιkea στη Λεωφόρο Κηφισού (προηγουμένως η Noval Property ήταν κυρία ποσοστού 54,428% εξ’ αδιαιρέτου των ακινήτων αυτών). (εδώ)

***

FORTHNET: Η 19η περίοδος άσκησης του δικαιώματος μετατροπής ξεκίνησε την 1/11/2020 και θα διαρκέσει έως το τέλος του Νοεμβρίου. Το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο έχει συνολική ονομαστική αξία €70.124.679,9 και ημερομηνία έκδοσης 11/10/2016, δυνάμει του οποίου εκδόθηκαν συνολικά 233.748.933 κοινές ονομαστικές μετατρέψιμες ομολογίες, ονομαστικής αξίας €0,30 η κάθε μία, συνεπεία όμως ενδιάμεσων μετατροπών, με βάση και τις σχετικές ανακοινώσεις στις οποίες έχει προβεί η εκδότρια, οι εναπομείνασες μετατρέψιμες ομολογίες ανέρχονται πλέον σε 85.479.884, ονομαστικής αξίας €0,30 η κάθε μία, οι οποίες έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Διαπραγμάτευσης Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Αγοράς Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών. (εδώ)
Σήμερα, ο αριθμός μετοχών της Forthnet, είναι 258.366.234. Την τελευταία 15ετία, η εταιρία έχει πραγματοποιήσει 6 αυξήσεις και δύο μειώσεις μετοχικού κεφαλαίου. Από πλευράς μετοχής, από το 2011 κινείται κάτω από το 1 ευρώ σε ένα πολύ στενό εύρος τιμών. Από την αρχή του έτους η μετοχή έχει χάσει 25%. Εκτιμούμε ότι, ακόμη και αν κάποτε λήξει η περιπέτεια του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να ανακάμψει, όσο δε μειώνεται ο δανεισμός της.
***
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Τη δυνατότητα θέσπισης ειδικού ατομικού λογαριασμού που θα συνοδεύεται από φορολογικά κίνητρα για την επένδυση ιδιωτών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, και ιδιαίτερα σε καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προτείνουν τράπεζες και φορείς της Κεφαλαιαγοράς στο Υπουργείο Οικονομικών. Η πρόταση για τη δημιουργία ειδικού επενδυτικού λογαριασμού είναι μία από τις πιο σημαντικές προτάσεις των φορέων της κεφαλαιαγοράς και σύμφωνα με τις πληροφορίες, διαχωρίζει την επενδυτική σύνθεση των προτεινόμενων ειδικών λογαριασμών σε α) μετοχικά και μεικτά αμοιβαία κεφάλαια, ETFs, Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου (ΑΕΕΧ), Εταιρίες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) και Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ), και σε β) προθεσμιακές καταθέσεις, repos, ομολογιακά δάνεια και χρηματαγορές. Τα ποσά που θα επενδύονται στις παραπάνω κατευθύνσεις από τους ειδικούς επενδυτικούς λογαριασμούς προτείνεται να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, με δικλίδες ασφαλείας στις επενδύσεις της πρώτης κατηγορίας έτσι ώστε να ελέγχεται το αναλαμβανόμενο ρίσκο από τον ιδιώτη επενδυτή (να υπάρχουν κριτήρια για τη διασπορά και να αποκλείονται τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου). (εδώ)

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: