Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Μετά τα δάνεια του SURE έρχεται και η "δόση" του ESM - Σήμερα το πόρισμα Κομισιόν

Μετά τα δάνεια του SURE έρχεται και η "δόση" του ESM - Σήμερα το πόρισμα Κομισιόν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μετά τα δάνεια του SURE έρχεται και η "δόση" του ESM - Σήμερα το πόρισμα Κομισιόν

Της Δήμητρας Καδδά

Τα λεφτά είναι "δανεικά", αλλά σε κάθε περίπτωση γεμίζουν τα ταμειακά διαθέσιμα. Ο λόγος για τα 2 δισ. ευρώ επί συνόλου 2,7 δισ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE. Με αυτά θα καλύψει αναδρομικά παρεμβάσεις στήριξης της απασχόλησης, όπως είναι οι αναστολές και το πρόγραμμα ΣυνΕργασία.

Ανακοινώθηκε χθες η εκταμίευσή τους και σήμερα ανοίγει ο δρόμος για τουλάχιστον 640 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον. Αυτή τη φορά μέσα από το δεύτερο πακέτο δόσεων του δανείου του ESM που δικαιούται η Ελλάδα για το 2020.

Σήμερα έχει προγραμματιστεί να δοθεί στη δημοσιότητα από την Κομισιόν το πόρισμα των Θεσμών για την 8η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας με το οποίο συνδέεται η εν λόγω "δόση".

Το πόρισμα αναμένεται να είναι θετικό αναφορικά με την με την επάρκεια προόδου στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η χώρα. Θα τεθεί επί τάπητος την  επόμενη εβδομάδα σε δύο διαδοχικά ραντεβού: στο EWG της 24ης Νοεμβρίου και στο Eurogroup της 30ης Νοεμβρίου με στόχο να υπάρξει και θετική πολιτική απόφαση των υπουργών.

Η σημερινή έκθεση, πέρα από τα εύσημα για τη διαχείριση της κρίσης, περιλαμβάνει και επισημάνσεις για την ανάγκη διατήρησης της βιωσιμότητας του χρέους. Αλλά και επιτάχυνσης παρεμβάσεων όσον αφορά στη συγκράτηση των κόκκινων δανείων, στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες, στην προσοχή που πρέπει να δοθεί στις καταπτώσεις εγγυήσεων του δημοσίου, αλλά και σε άλλες μεταρρυθμίσεις.

Το πακέτο δόσεων περιλαμβάνει τα περίπου 640 εκατομμύρια ευρώ από τα κέρδη ομολόγων που οδεύουν για την αποπληρωμή χρέους (και έτσι εμμέσως τονώνει τα διαθέσιμα), αλλά και ένα επιπλέον ποσό που δεν αποδίδεται αλλά ουσιαστικά μειώνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους: τη διατήρηση του χαμηλού επιτοκίου του δεύτερου δανείου.

Σήμερα θα δοθεί στη δημοσιότητα από την Κομισιόν και το υπόλοιπο "πακέτο" του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.  Θα περιλαμβάνει νέα αποτύπωση της κατάστασης αλλά και τις συστάσεις ανά χώρα.

Η πρώτη "δόση" του SURE

Ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταικούρας μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της 1ης εκταμίευσης του δανείου SURE άφησε και μία αιχμή για το χρόνο που απαιτήθηκε. Αφού το εν λόγω εργαλείο αποφασίσθηκε τον Απρίλιο του 2020….

"Επτά μήνες μετά την απόφαση του Eurogroup να δημιουργηθεί ένα "δίχτυ προστασίας” των εργαζομένων μέσω του Προγράμματος SURE, και έξι μήνες μετά τη θέσπισή του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ελλάδα λαμβάνει, σήμερα, την πρώτη εκταμίευση πόρων από το Πρόγραμμα" ανέφερε. Είπε πως θα καλυφθούν μέτρα στήριξης όπως η αποζημίωση ειδικού σκοπού, η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή, η  κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων και η υλοποίηση του προγράμματος "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”.

Συνολικά χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε 14 δισ. ευρώ σε εννέα χώρες της ΕΕ με τη δεύτερη δόση χρηματοδοτικής στήριξης προς τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του μέσου SURE. Η Ελλάδα δεν είχε λάβει λεφτά από το 1ο κύμα των 17 δισ. Ευρώ που διανεμήθηκαν προ ημερών σε άλλα κράτη. Τα λεφτά τα αντλεί η ΕΕ από την έκδοση κοινωνικών ομολόγων, ενώ τα κράτη μετέχουν με εγγυήσεις που έχουν ήδη δώσει (περίπου 350 εκατ ευρώ έχει διαθέσει η Ελλάδα από το καλοκαίρι).

 

capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text