Αρχική | Προηγ. Τεύχη | Χ&Α - 222 | Οι αγορές κοιτάζουν προς το 2021 με αισιοδοξία

Οι αγορές κοιτάζουν προς το 2021 με αισιοδοξία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι αγορές κοιτάζουν προς το 2021 με αισιοδοξία

Η πανδημία, θα μπορούσε να είχε προκαλέσει μία χρηματοοικονομική καταστροφή και μία μεγάλων διαστάσεων ύφεση. Οι οικονομίες και οι κοινωνίες, διασώθηκαν από την παρέμβαση της δημοσιονομικής και -κυρίως- της νομισματικής πολιτικής. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα της “Αναφοράς Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας” της FED, για το μήνα Νοέμβριο. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον κείμενο (εδώ).

Η άμεση και καταλυτική δράση των κεντρικών τραπεζών, υπήρξε η μεγάλη καινοτομία αυτής της κρίσης. Σε προηγούμενες έκτακτες καταστάσεις, οι κεντρικές τράπεζες δρούσαν κατασταλτικά, φροντίζοντας, αφού εμφανιστεί το πρόβλημα, μέσα από τη μείωση των επιτοκίων, να εφοδιάσουν τις αγορές με τη ρευστότητα που χρειάζεται. Στην κρίση της πανδημίας, έδρασαν και κατασταλτικά, αλλά και προληπτικά, αφού διένειμαν περισσότερα χρήματα απ’ ότι απαιτούνταν σε κάθε στιγμή, διαβεβαιώνοντας έτσι τις αγορές, ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητα, αλλά και ότι δεν θα επηρεαστεί το εισόδημα στην οικονομία.

Με τον τρόπο αυτό, οι χρηματοοικονομικές αγορές, αναπήδησαν άμεσα μετά το αρχικό σοκ. Και είναι εντυπωσιακό ότι, παρά τη νέα έξαρση της πανδημίας, οι αγορές κινούνται κοντά στα ανώτερα ιστορικά τους επίπεδα.

Δεν πρόκειται να υπάρξει μία ανάκαμψη τύπου “V”, ιδίως στις ευρωπαϊκές χώρες -στις ΗΠΑ εντούτοις, η κατάσταση είναι σημαντικά καλύτερη από την Ευρώπη. Όμως, αναμένεται να υπάρξει αύξηση της παραγωγικότητας, καθώς, η πανδημία προκάλεσε την ανάγκη αναζήτησης διαφορετικών μορφών και μεθόδων εργασίας. Αυτή η τάση θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια και θα προκαλέσει σημαντικές επιδράσεις στην οικονομική ανάπτυξη και στην κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Οι αγορές, δεν ανεβαίνουν από λάθος εκτίμηση. Μάλιστα, είναι σημαντικό ότι πετυχαίνουν νέες ανώτερες τιμές, λίγες μέρες μετά από την εκλογή του κου Biden στην εξουσία, ο οποίος έχει υποσχεθεί ότι θα αυξήσει τη φορολογία των επιχειρήσεων. Έχει παράλληλα υποσχεθεί ότι θα υλοποιήσει μεγάλα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων και ότι θα υποστηρίξει την “πράσινη ανάπτυξη”, κάτι που -ειδικά για τις ΗΠΑ- θα σημάνει ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθεί και από την Κυβέρνηση. Τέλος, από την προεδρία Biden, θα ξεκινήσει μία τάση βελτίωσης της αμοιβής της εργασίας, όχι τόσο επειδή οι ΗΠΑ βρέθηκαν -και σύντομα θα ξαναβρεθούν- σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης, αλλά επειδή σήμερα γίνεται ευρύτερα κατανοητό ότι, το άνοιγμα της “ψαλίδας” στις αμοιβές, παρά την αύξηση της ποσότητας του κυκλοφορούντος χρήματος, τελικά καταλήγει να αδυνατίζει τις οικονομίες και μειώνει την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Η μείωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, κατά το 2020, μπορεί να είναι αρκετά μεγάλη (η πρόβλεψη αναφέρει -12,1%), πλην όμως δε θα είναι καταστροφική. Αντίθετα, η αναμενόμενη αύξησή της κατά το 2021, θα είναι της τάξης του 20,5%, κάτι που ήδη προεξοφλείται και οδηγεί τους δείκτες στα υψηλά επίπεδα αυτών των ημερών. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ιαπωνία όπου, μετά από μία ήπια κάμψη (αναμένεται στην τάξη του -9,6% για το 2020) προβλέπεται μία “εκρηκτική” άνοδος κατά το 2021. Αυτός είναι και ο λόγος της πρόσφατης σημαντικής ανόδου του δείκτη Nikkei. Αντίθετα, στις ευρωπαϊκές αγορές, οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι προβληματισμένοι, από το μέγεθος των προβλημάτων του πρώτου κύματος της πανδημίας και από την πρόσφατη εμφάνιση του δεύτερου. Η “ψαλίδα” μεταξύ των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών δεικτών, μπορεί να ανοίξει κι άλλο.

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text