Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Διαβάσαμε - Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Χρειάστηκε να περάσουν 7 μήνες από τότε που το Eurogroup αποφάσισε τη δημιουργία του προγράμματος SURE προκειμένου να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας στις ευρωπαϊκές χώρες λόγω των επιπτώσεων που προκαλεί η πανδημία. Αλλά και 6 μήνες από τη θέσπιση του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να φτάσουν τα 2 δισ. από τα 2,72 δισ. ευρώ που μπορεί να λάβει η χώρας μας. «Τα χρήματα αυτά χρηματοδοτούν δράσεις που κατά κύριο λόγο έχουν προηγηθεί, αλλά βελτιώνουν τα ταμειακά μας διαθέσιμα και μας επιτρέπουν με ασφάλεια να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες της κοινωνίας τους επόμενους μήνες ενώσω θα συνεχίζει η πανδημία και μέχρι τα εμβόλια να θέσουν τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη» σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha . (εδώ)

Άνοιξε ο δρόμος για την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ, μετά τo θετικό βαθμό που έλαβε η ελληνική οικονομία από τους δανειστές στο πλαίσιο της 8ης αξιολόγησης. Δημοσιοποιήθηκε η σχετική έκθεση της Κομισιόν η οποία και βάζει πολύ βαθμό στην ελληνική κυβέρνηση, για την ανταπόκρισή της στις αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας. Σημειώνεται παράλληλα πως μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον προχώρησαν με ταχείς ρυθμούς οι μεταρρυθμίσεις. (εδώ)

Την επιστροφή σε πλεονάσματα στο 2,2% την περίοδο 2022-2060 και σε έλλειμμα 0,8% του ΑΕΠ το 2022 από 3,6% το 2021 προβλέπει νέα έκθεση βιωσιμότητας χρέους που περιλαμβάνεται στην 8η έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Περιέχει σαφή προειδοποίηση για την ανάγκη εφαρμογής των προτάσεων της Επιτροπής Πισσαρίδη και για την σωστή υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης για να επιταχυνθεί το ΑΕΠ και για να διατηρηθεί βιώσιμο το χρέος. Δίνει βεβαίως εύσημα για την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε εκταμίευση της "δόσης". Συνιστά γενικότερα μία "καλή" έκθεση για την πορεία της χώρας. Και αναφέρει πως η ρήτρα διαφυγής θα ισχύει και το 2021. (εδώ)

Χωρίς φρένο συνεχίζεται το ράλι των ελληνικών ομολόγων, με πρώτο και κύριο σύμμαχο τον μεγάλο αγοραστή που ονομάζεται ΕΚΤ.  Μετά το ρεκόρ που σημείωσαν τα ελληνικά 2ετή και 3ετή ομόλογα βάζοντας την Ελλάδα για πρώτη φορά στο κλαμπ των χωρών που έχουν ομόλογα με yields υπό το… μηδέν – προστέθηκε και το 5ετές ομόλογο. Η απόδοση του 5ετούς (λήξης 2025) διαμορφώνεται στο -0,018%. Το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας, γνωστό ως PEPP, αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον μεγάλο "σύμμαχο" των ελληνικών ομολόγων τους τελευταίους εννέα μήνες καθώς και της ελληνικής οικονομίας. (εδώ)

Τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ περισσότερα ελληνικά ομόλογα θα αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε περίπτωση που στις 10 Δεκεμβρίου, όπως και αναμένεται ευρέως, ανακοινώσει την αύξηση του μεγέθους του έκτακτου προγράμματος πανδημίας PEPP. Αυτή η νέα στήριξη της ΕΚΤ προς την ελληνική οικονομία θα προστεθεί στα 27 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα (24 δισ. ευρώ σε ονομαστικές τιμές) τα οποία και θα αγοράσει έτσι και αλλιώς συνολικά έως τον Ιούνιο του 2021. Εκτός από την αύξηση του μεγέθους του προγράμματος, αναμένεται ευρέως και η χρονική του επέκταση, με παράγοντες της αγοράς να αναμένουν ότι το PEPP θα «τρέξει» πλέον έως τον Μάρτιο του 2022. (εδώ)

Σημαντική ανάσα σε μισθωτούς, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους δίνουν διατάξεις του νομοσχεδίου-σκούπα του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή, καθώς από τη μία προβλέπουν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, από 1η Ιανουαρίου 2021, κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες για τους μισθωτούς και τις επιχειρήσεις, και από την άλλη διακανονίζουν τυχόν χρέη που δημιουργήθηκαν εν μέσω της πανδημίας. Στο νομοσχέδιο-σκούπα περιλαμβάνεται η διάταξη που οδηγεί σε περίπου 8 ευρώ τον μήνα αύξηση στον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και φθάνει ή ξεπερνάει τα 23 ευρώ σε μισθωτούς με μηνιαίο μισθό ίσο ή υψηλότερο των 2.000 ευρώ. Για τους εργοδότες, το αντίστοιχο κέρδος ξεκινάει από 12 ευρώ τον μήνα σε περίπτωση που αμείβει τον εργαζόμενο με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ για πλήρη απασχόληση και ξεπερνάει τα 35 ευρώ, εάν ο μισθός είναι άνω των 2.000 ευρώ. (εδώ)

"Έχουμε πει ότι τα σχολεία έχουν ένα χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και φυσικά θα είναι στο πρώτο κύμα των δραστηριοτήτων που θ' ανοίξουν. Το λιανεμπόριο επίσης δεν έχει δείξει να σχετίζεται πάρα πολύ με αυξημένη υπερμετάδοση. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδος, αρχές της επομένης", τόνισε ο κ. Πέτσας, προσθέτοντας ότι στο σχέδιο "θα υπάρχει μια σειρά δραστηριοτήτων που δεν έχουν τόσο μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο ή δεν είναι εστίες υπερμετάδοσης και θ' ανοίξουν πρώτες, όπως τα σχολεία ή το λιανεμπόριο. Τομείς δραστηριότητας όπως η εστίαση και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα είναι προς το τέλος. Θα ανακοινώσουμε έγκαιρα το σταδιακό άνοιγμα, για να μπορεί ο κόσμος να προγραμματίσει τη ζωή του". (εδώ)

Για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών το τρίτο τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 69.807.414 χιλ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 15,8% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο 2019, που είχε ανέλθει σε 82.914.982 χιλ. ευρώ.  Για τις 205.984 επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020, ο κύκλος εργασιών το τρίτο τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 7.102.002 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 33,1% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο 2019, που είχε ανέλθει σε 10.610.210 χιλ. ευρώ. (εδώ)

Οι Έλληνες πολίτες εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά αποταμίευσης και μακροπρόθεσμης επένδυσης. Αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους υστέρησης της ανάπτυξης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, και, κατ’ επέκταση, ένας από τους σημαντικότερους λόγους υστέρησης του ΑΕΠ κατά κεφαλήν στην χώρα μας έναντι των υπολοίπων χωρών της ΕΕ. Στη βάση αυτή συστάθηκε με πρωτοβουλία του υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, Γεωργίου Ζαββού, ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Μεταξύ άλλων η επιτροπή προτείνει τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων φυσικών προσώπων προς μακροπρόθεσμη επένδυση/αποταμίευση και την αξιοποίηση της χρηματιστηριακής αγοράς για την ιδιωτικοποίηση εταιρειών του Ελληνικού Δημοσίου όπως οι ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ, Αερολιμένας Ε. Βενιζέλος, λιμάνια, αεροδρόμια, επενδυτικά οχήματα ακινήτων της ΕΤΑΔ, καθώς και άλλων εταιρειών έμμεσης συμμετοχής του Δημοσίου. (εδώ)

Οι απανωτοί διαγωνισμοί της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) για την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου σε πόλεις της περιφέρειας προσφέρουν σημαντική «ανάσα» στην κατασκευαστική αγορά, καθώς ο συνολικός προϋπολογισμός ξεπερνά τα 270 εκατ. ευρώ. Οι περισσότεροι από τους ισχυρούς ομίλους όπως Άβαξ, Άκτωρ και Intrakat, αλλά και μικρότερες τεχνικές εταιρείες, διεκδικούν ήδη τους πρώτους διαγωνισμούς που προκηρύσσει η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου. (εδώ)

Στο 79,52% ανήλθε το ποσοστό της BC Partners στη Forthnet μετά την εξαγορά πακέτων μετόχων μειοψηφίας. Το ποσοστό ανεβαίνει στο 84,60% καθώς προχωρά και στην μετατροπή του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου σε μετοχές. (εδώ)

Στα 253,73 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στο εννεάμηνο του 2020 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Πλαστικά Θράκης σημειώνοντας αύξηση 10,1% από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019 όταν ο κύκλος εργασιών είχε διαμορφωθεί στα 230,49 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA από συνεχιζόμενες δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 105% στα 52,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν σε 54,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 113%. Σημαντική ήταν και η μείωση του Καθαρού Δανεισμού κατά € 43.282 χιλ. σε σχέση με 83.528 χιλ. ευρώ στις 31.12.2019, ήτοι ποσοστιαία μείωση 51,8%. Σημειώνεται ότι, στις 31.12.2019 η τιμή του δείκτη ήταν 2,91 ενώ στις 30.09.2019 ανήλθε σε 3,04. Το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων στις 30.09.2020 ανήλθε σε 165.050 χιλ. ευρώ σε σχέση με 146.349 χιλ. ευρώ στις 31.12.2019. (εδώ)

Την πιο σκληρή δοκιμασία του από την κρίση του 2009 θα περάσει ως το τέλος του 2021, λόγω της πανδημίας, ο παγκόσμιος τραπεζικός τομέας, τονίζει η Standard & Poor's, υπολογίζοντας ότι πιστωτικές ζημιές της περιόδου θα φθάσουν τα 2,1 τρισ. δολ. Σε αυτό το πλαίσιο, η S&P προβλέπει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επιβαρυνθούν με πρόσθετες πιστωτικές ζημιές που αντιστοιχούν σε 1,5% - 2% του ενεργητικού τους, αλλά από το 2021 θα επανέλθουν σε κερδοφορία και θα συνεχίσουν με ταχύτερους ρυθμούς την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους. Επισημαίνοντας τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η S&P σημειώνει ότι η περαιτέρω αποδυνάμωση των οικονομικών προοπτικών θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE) που θα ξεπεράσουν τις προβλέψεις του οίκου, ή να καθυστερήσει τις προγραμματισμένες πωλήσεις NPE και μη βασικών περιουσιακών στοιχείων. (εδώ)

Mε υψηλά ποσοστά αποδοχής εκ μέρους των εργαζομένων ολοκληρώνεται η διαδικασία μεταβίβασης των Διευθύνσεων Καθυστερήσεων και του Προσωπικού που υπηρετεί σε αυτές από την Alpha Bank προς την εταιρεία Cepal. Ενώ η διαδικασία του carve out ολοκληρώνεται τυπικά στα τέλη του μήνα, το ποσοστό των εργαζομένων των Διευθύνσεων που έχουν ήδη αποδεχθεί την εθελοντική τους μεταφορά στον Servicer υπερβαίνει το 90%. Η μεταβίβαση της Δραστηριότητας Διαχείρισης NPEs της Alpha Bank στην Cepal αποτελεί βασικό στάδιο της μεγάλης συναλλαγής (Project Galaxy) που υλοποιεί η Τράπεζα και η οποία βρίσκεται πλέον στον τελικό κύκλο διαπραγματεύσεων με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Το σύνολο των δανείων υπό διαχείριση της εταιρίας θα ανέλθει, μετά την ολοκλήρωση του Galaxy, σε 33 δισ. ευρώ, τοποθετώντας τη Cepal στον ευρωπαϊκό χάρτη ως μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης. (εδώ)

Τρεις φορές ταχύτερη ανάκαμψη σύγκριση με την περίοδο μετά την παγκόσμια κρίση του 2008-2009, προβλέπεται για την Ευρωζώνη το 2021, σύμφωνα με την εκτίμηση της Morgan Stanley, σε report της για το 2021. «Την άνοιξη του 2021, λαμβάνοντας υπόψη την ευρεία διαθεσιμότητα ενός αποτελεσματικού εμβολίου, βλέπουμε μια εκτίναξη της ζήτησης για καύσιμα για ισχυρό “rebound”, όπως έγινε και στο γ’ τρίμηνο του 2020» επισημαίνει, μεταξύ άλλων. Στο β’ τρίμηνο, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 11%, ως απόρροια του α’ κύματος του ιού και των περιοριστικών μέτρων. Στο γ’ τρίμηνο, όμως, επιτεύχθηκε ρυθμός ανάκαμψης άνω του 12%, καθώς τα αυστηρά μέτρα είχαν αρθεί. Στο ίδιο πλαίσιο, η Morgan Stanley εκτιμά ότι η πρόθεση των καταναλωτών να αυξήσουν τις δαπάνες, σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα αποταμίευσης, θα βοηθήσουν την οικονομική ανάκαμψη, σε συνέχεια της δημοσιονομικής και νομισματικής υποστήριξης. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text