Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Άνοιγμα της Κίνας σε περισσότερες εισαγωγές και διεθνείς συμμαχίες

Άνοιγμα της Κίνας σε περισσότερες εισαγωγές και διεθνείς συμμαχίες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Άνοιγμα της Κίνας σε περισσότερες εισαγωγές και διεθνείς συμμαχίες

Ευκαιρία για τους Έλληνες εξαγωγείς συνιστά η ανακοίνωση του Προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ την Πέμπτη περί ανοίγματος της «υπερμεγέθους» κινεζικής οικονομίας με την εισαγωγή περισσότερων ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Στην ομιλία του κατά τη σύνοδο της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού, με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ο Κινέζος ηγέτης είπε πως το μέγεθος της οικονομίας της είναι τέτοιο που θα πρέπει να ανοίξει σε περισσότερες εισαγωγές και πως το Πεκίνο θα συνάψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με περισσότερες χώρες.

«Θα μειώσουμε περαιτέρω τους δασμούς και τα θεσμικά έξοδα, και θα επεκτείνουμε τις εισαγωγές προϊόντων υψηλής ποιότητας και υπηρεσιών από όλες τις χώρες,» διακήρυξε ο πρόεδρος της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου.

«Το νέο μας μοντέλο ανάπτυξης δεν είναι ένα κλειστό σύστημα ενιαίας εγχώριας κυκλοφορίας, αλλά ένα ανοικτό σύστημα ανοικτής και αμοιβαία προωθούμενης εγχώριας και διεθνούς εκατέρωθεν κυκλοφορίας,» σημείωσε.

Προ δύο εβδομάδων ο κ. Σι είχε ανακοινώσει ότι η Κίνα σκοπεύει να εισαγάγει προϊόντα και υπηρεσίες αξίας άνω των 22 τρισ. δολαρίων την επόμενη δεκαετία, ενώ τη Δευτέρα η Κίνα συμμετείχε με τρόπο ηγετικό στη δημιουργία μιας νέας, γιγάντιας οικονομικής συμμαχίας 15 χωρών της ανατολικής Ασίας και της Ωκεανίας.

Την Πέμπτη ο κ. Σι πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να αντιστρέψουμε την πορεία μας ή να πάμε αντίθετα στη γενική ιστορική τάση, απομακρυνόμενοι από άλλες οικονομίες ή δημιουργώντας μικρούς κύκλους που θα αποκλείουν άλλους.»

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Κινέζος πρόεδρος στη σύναψη νέων εμπορικών συμφωνιών και στην προώθηση του νέου δρόμου του μεταξιού (Belt and Road), της κινεζικής πρωτοβουλίας στην οποία μέλος είναι και η Ελλάδα.

 

Πηγή: BBC, Reuters

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text