Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | ING: Οι προκλήσεις και οι μεγάλες ευκαιρίες για την Ελλάδα το 2021

ING: Οι προκλήσεις και οι μεγάλες ευκαιρίες για την Ελλάδα το 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ING: Οι προκλήσεις και οι μεγάλες ευκαιρίες για την Ελλάδα το 2021

Προκλήσεις αλλά και σημαντικές ευκαιρίες εντοπίζει η ING στην Ελλάδα το 2021, τόσο μετά τα ενθαρρυντικά νέα στο μέτωπο του εμβολίου, όσο και λόγω της "ενεργοποίησης" του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο και θεωρείται game changer για την οικονομία. Αν και οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές δεν αλλάζουν, με το τελευταίο τρίμηνο του έτους να σημειώνει και πάλι ύφεση, ωστόσο οι προοπτικές για το επόμενο έτος έχουν αρχίσει και ισχυροποιούνται σημαντικά.

Όπως επισημαίνει η ING στην έκθεσή της για τις παγκόσμιες προοπτικές του 2021, ο κλάδος των υπηρεσιών που σχετίζεται με τον τουρισμό αποτελεί το μεγάλο σημείο ευπάθειας για την ελληνική οικονομία. Η μετάβαση προς μια ισχυρή πορεία ανάκαμψης θα μπορούσε να βοηθηθεί από την εισροή των επιχορηγήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως σημειώνει.

Η μεγάλη "εξάρτηση" της οικονομίας από τον τουρισμό που "χτύπησε" το ελληνικό ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο οδήγησε την Ελλάδα να υποστεί το σοκ του Covid-19 με κάποια καθυστέρηση. Έχοντας πληγεί σε μικρό βαθμό από την πανδημία στο πρώτο τρίμηνο, ένιωσε πλήρως το σοκ κατά το δεύτερο, όταν η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 14% σε τριμηνιαία  βάση. Αυτό αντανακλούσε την επίδραση των μέτρων περιορισμού σε μια οικονομία ιδιαίτερα ευάλωτη λόγω του πολύ υψηλού μεριδίου των τουριστικών δραστηριοτήτων. Η κοινωνική αποστασιοποίηση και οι περιορισμοί στην κινητικότητα επηρέασαν σημαντικά την εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές τουριστικών υπηρεσιών. Κατά την ING οι ίδιοι παράγοντες θα περιορίσουν το περιθώριο για ανάκαμψη στο ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωπεριφέρειας.

Νέο lockdown και ύφεση σε σχήμα "W"

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αντιμέτωπος με τον κίνδυνο ότι η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 ασκεί υπερβολική πίεση στο ελληνικό σύστημα Υγείας, ανακοίνωσε πρόσφατα ένα lockdown τριών εβδομάδων σε εθνικό επίπεδο. Όπως και σε άλλες χώρες, σημειώνει η ING, αυτή είναι μια πιο "μαλακή" εκδοχή από εκείνην του Απριλίου και του Μάϊου, αλλά θα πρέπει να είναι αρκετό για να περιορίσει την ανάπτυξη της οικονομίας μέσω της εγχώριας ζήτησης.

Τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία για την απασχόληση τον Αύγουστο υποδηλώνουν ότι τα μέτρα στήριξης, ενώ στηρίζουν τη διατήρηση θέσεων εργασίας, δεν θα μπορούσαν να σταματήσουν την πτώση της απασχόλησης. Με το ποσοστό ανεργίας στο 16,8%, η εγχώρια ζήτηση φαίνεται να δρα ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Έτσι, η ING εκτιμά πως η ανάκαμψη στο γ’ τρίμηνο και σε τριμηνιαία βάση θα κινηθεί στο 8,3% ενώ το δ’ τρίμηνο το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί και πάλι, κατά 2% τουλάχιστον. Για το σύνολο του 2020η ύφεση τοποθετείται στο 8,5%, ενώ η ανάκαμψη το 2021 στο 2,2% και το 2022 στο 3,4%.

Η αργή αντιστροφή της δημοσιονομικής τόνωσης δεν αποτελεί  πηγή ανησυχίας

Η αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας είναι απίθανο να εξαλειφθεί έως τις αρχές του 2021. Σε περίπτωση εμβολιασμού του πληθυσμού, το 2021 μπορεί να αποτελέσει τη χρονιά που η Ελλάδα θα βρει έναν τρόπο να περιορίσει τα έκτακτα μέτρα ενώ θα προετοιμαστεί για μια πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας, την οποία και διέκοψε φέτος η πανδημία.

Ίσως χρειαστούν νέοι πόροι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 και αυτό θα περιορίσει το περιθώριο ουσιαστικής βελτίωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, κατά την ING. Επίσης, η πορεία των οικονομικών μεγεθών θα υπόκεινται στην αβεβαιότητα που σχετίζεται με την πιθανή ενεργοποίηση των κρατικών εγγυήσεων που εκδίδονται στο πλαίσιο των μέτρων έκτακτης ανάγκης λόγω Covid-19. Δεδομένου ωστόσο του χαμηλού μεριδίου του ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές, αυτό δεν θα διαταράξει την αγορά πάρα πολύ, όπως τονίζει η ING.

Το Tαμείο Aνάκαμψης δίνει μία σημαντική ευκαιρία και για το 2022

 

Το 2021 θα είναι επίσης η χρονιά που οι επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα αρχίσουν να εισρέουν στα ελληνικά κρατικά ταμεία για τη χρηματοδότηση επιλέξιμων έργων. Δεδομένου του σημαντικού μεριδίου των κεφαλαίων που έχει η Ελλάδα, αυτά ενδέχεται να λειτουργήσουν ως επιταχυντής ανάπτυξης κατά το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. "Σε αυτό το πλαίσιο, θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να δούμε αν τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν και οι σχετικές μεταρρυθμίσεις θα κάνουν την Ελλάδα πιο ελκυστική στα μάτια των ξένων επενδυτών", επισημαίνει η ING. Εάν συμβαίνει αυτό, τονίζει, οι πιθανότητες είναι ότι η ανάπτυξη, το 2022 θα αποδειχθεί καλύτερη από το 2021.

 

 

Ελευθερία Κούρταλη

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text