Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Διαβάσαμε - Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Προειδοποιήσεις ότι τα μέτρα στήριξης από την πανδημία πρέπει να είναι μετρημένα για να μη θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους απηύθυνε στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, το βασικό σενάριο εκτιμά ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, για το 2020 θα φθάσει στο 207,1%, ενώ θα υποχωρήσει στο 199,6% του ΑΕΠ το 2021, στο 193,1% του ΑΕΠ το 2022 και εν τέλει στο 64% το 2060.Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η επιτροπή βλέπει να επιστρέφουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 και μάλιστα με βάση τα συμφωνηθέντα το 2018, φτάνοντας το 2,2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο για 37 χρόνια, έως το 2060.(εδώ)

Υπερβολικές ανισορροπίες στην ελληνική οικονομία εντόπισε η έκθεση του Μηχανισμού Επαγρύπνησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την Κομισιόν να διαπιστώνει επιδείνωση της καθαρής διεθνούς επενδυτικής θέσης της χώρας μας και να προχωρεί μέσα στο επόμενο τετράμηνο σε εις βάθος αξιολόγηση των προβλημάτων. Αν και η ελληνική οικονομία ήταν προ της πανδημίας σε τροχιά μείωσης των οικονομικών αυτών ανισορροπιών με το ξέσπασμα του κορονοϊού τα πράγματα αντιστράφηκαν. Η πανδημία δημιούργησε νέους μακροοικονομικούς κινδύνους, καθώς το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν.Τα ευρήματα της Κομισιόν όσον αφορά στις εσωτερικές και εξωτερικές ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας θα δημοσιευθούν την άνοιξη του 2021 από κοινού με την αξιολόγηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Σύγκλισης της ΕΕ. (εδώ)

Βελτιώνει σταδιακά τη θέση της η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη καινοτομίας. Η χώρα κατάφερε το 2019 να αναρτηθεί στην 16η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες Έρευνας & Ανάπτυξης ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώθηκαν στο 1,27%, συνεχίζοντας την αυξητική πορεία των τελευταίων ετών. Η τάση αυτή ήταν συνεχής καθώς το 2018 οι συνολικές δαπάνες Ε&Α έφτασαν στα 2,2 δισ.ευρώ ή 1,18% του ΑΕΠ. Αν και αυτό το ποσοστό παραμένει χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ ( ̴2%), αντιπροσωπεύει την καλύτερη επίδοση που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα, τόσο ως απόλυτο νούμερο, όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ. (εδώ)

Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του μήνα Σεπτεμβρίου 2020, σε ετήσια βάση παρουσίασε μείωση 10,7% έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2019 με το 2018. Σε μηνιαία βάση (Σεπτέμβριος - Αύγουστος), ο δείκτης, αυξήθηκε κατά 18%. Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2019 – Σεπτεμβρίου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2018 – Σεπτεμβρίου 2019, παρουσίασε μείωση 10,9%. (εδώ)

Η συμφωνία Αθήνας - Κομισιόν για το antitrust case του λιγνίτη έχει κλείσει από τις 23 Οκτωβρίου, όταν και η ελληνική πλευρά υπέβαλε την τελική της πρόταση. Αφορά την διάθεση σε προκαθορισμένη τιμή και επ ουδενί κάτω του κόστους, ποσότητας ίσης με το 40% της εκάστοτε παραγόμενης λιγνιτικής ενέργειας της ΔΕΗ, με αποδέκτες αποκλειστικά προμηθευτές. Εκκρεμεί όμως η διενέργεια ενός market test, όπως πιέζουν οι Βρυξέλλες μέσω και της έκθεσης για την ελληνική οικονομία, το οποίο θα δείξει πόσο ρεαλιστική είναι η πρόταση, αν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι αγοραστές και σε τι βαθμό, προκειμένου να τεθούν σε ισχύ τα μέτρα από το 2021. (εδώ)

Ολοκληρώνεται με ταχείς ρυθμούς το σχέδιο ενδυνάμωσης της Pasal Development στο χώρο των ακινήτων με χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ. Ενδυνάμωση η οποία περνά από τρεις τομείς με πρωτεύοντα τον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), αυτών των boxes αλλά και γραφείων, ενώ σημαντική θέση θα έχουν και τα  σε κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα στον χώρο της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης , όπως σχολεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, χώρους περίθαλψης τρίτης ηλικίας τα οποία καταγράφουν σημαντική ανάπτυξη ήδη στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο τομέας των κτιρίων κοινωνικού χαρακτήρα αποτελεί μια επενδυτική κατηγορία ακινήτων στην οποία η Pasal  επιδιώκει να κερδίσει έδαφος. (εδώ)

Μια «νέα» Folli Follie απαλλαγμένη από τις σκιές και τα βάρη του παρελθόντος επιδιώκεται να δημιουργηθεί μέσω του αναθεωρημένου Σχεδίου Εξυγίανσης της εταιρίας που, εφόσον εγκριθεί από τους ομολογιούχους-πιστωτές της και τα αρμόδια δικαστήρια. Εφόσον συμβεί αυτό, η Folli Follie θα συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό των πιστωτών της για την υπογραφή συμφωνίας εξυγίανσης σύμφωνα με τον Πτωχευτικό Κώδικα και ακολούθως θα υποβάλει τη συμφωνία αυτή προς επικύρωση ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. (εδώ)

Μείωση πωλήσεων κατά 36,8% εμφάνισε η Frigoglass στο γ’ τρίμηνο σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς οι συνέπειες της πανδημίας παρέμειναν αισθητές σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται, παρά τη σχετική βελτίωση που καταγράφηκε σε σχέση με την κατά 55% μείωση του β’ τριμήνου. Με βάση τα στοιχεία, το μικτό κέρδος (εξαιρουμένων των αποσβέσεων) μειώθηκε κατά 48,3%, στα 12,7 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά έξοδα (εξαιρουμένων των αποσβέσεων) μειώθηκαν κατά 24,1% σε 7,3 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA μειώθηκε κατά 60,8% στα 6,3 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο και το περιθώριο EBITDA υποχώρησε στο 10,3%, από 16,6% πέρυσι.  Οι ζημίες της ανήλθαν σε 7,7 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,6 εκατ. ευρώ πέρυσι και επηρεάστηκαν από τις δαπάνες απομείωσης που σχετίζονται με τη δραστηριότητα στη Νότια Αφρική και το κόστος αναδιάρθρωσης ύψους 0,2 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις υπαλλήλων. Με βάση τις προβλέψεις τα αποτελέσματα του έτους αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά. Συγκεκριμένα το τέταρτο τρίμηνο του 2020, η συγκριτική βάση είναι υψηλή, καθώς τα περσινά αποτελέσματα ενισχύθηκαν από μία μεγάλη παραγγελία ενός πελάτη του κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης. (εδώ)

Η BriQ Properties ΑΕΕΑΠ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι σύμφωνα με τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του εννεαμήνου 2020, τα έσοδα από ενοίκια ανήλθαν σε € 2.765 χιλ. έναντι € 2.100 χιλ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου σημειώνοντας αύξηση 32%, κυρίως λόγω της ενσωμάτωσης των εσόδων από τις νέες επενδύσεις σε ακίνητα.  Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα του εννεαμήνου 2020 επηρεάστηκαν από μειώσεις ενοικίων συνολικού ύψους € 509 χιλ. λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας COVID -19. (εδώ)

Κοντά στα επίπεδα των 313 εκατ. του 2019 θα διαμορφωθούν τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) της MYTILINEOS φέτος, ανέφερε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο οικονομικός διευθυντής της εταιρίας, Γιάννης Καλαφατάς. Για το 2021 αναμένεται η έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο. Η MYTILINEOS στοχεύει να αυξήσει τη συνολική παραγωγή αλουμινίου της κατά 33% σε 250.000 τόνους το ερχόμενο έτος, σε σχέση με την παραγωγή του 2019, με ένα 25% σχεδόν να προέρχεται από την ανακύκλωση αλουμινίου. Ωστόσο, τα έσοδα του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περισσότερο από 40% από το 2022 και μετά . (εδώ)

Στη νέα έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αν και αποφεύγουν να πάρουν ευθέως θέση, συντάσσονται με την πλευρά της ΤτΕ, που έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι ο «Ηρακλής» δεν επαρκεί για να μειωθούν τα προβληματικά δάνεια όσο χρειάζεται, δηλαδή σε μονοψήφια ποσοστά, κοντά στον μέσο όρο της ευρωζώνης. Επιπλέον, η υπόδειξη για συμπληρωματικές, δυνητικά συστημικές λύσεις, οι οποίοι διευκολύνουν την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μοιάζει να «φωτογραφίζει» την πρόταση της ΤτΕ για bad bank, αφού είναι και η μοναδική συζητούμενη σήμερα ιδέα με αυτά τα χαρακτηριστικά. (εδώ)

O οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings,  σε έκθεσης εκτιμά ότι το 2021 θα είναι για τον τραπεζικό κλάδο το πιο σκληρό τεστ από το 2009. Ο οίκος, μελέτησε τα προβλήματα από τον covid-19 καθώς και τις προοπτικές των τραπεζών σε 87 χώρες. Το ύψος των πιστωτικών ζημιών για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια και εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα επιστρέψει στην τραπεζική κανονικότητα μέσα στο 2023, μαζί με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Παρόλο όμως που η δοκιμασία του τραπεζικού συστήματος θα είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του 2009, ο S&P σημειώνει ότι σήμερα υπάρχει μια πρωτοφανής δημοσιονομική στήριξη και μια σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων που πιθανόν να στηρίξουν τις τράπεζες. (εδώ)

Αξιοπρεπή αναμένει η JP Morgan ότι θα είναι τα αποτελέσματα τρίτου τρίμηνου που θα ανακοινώσουν οι ελληνικές τράπεζες, συνεχίζοντας σε γενικές γραμμές τις τάσεις που επικράτησαν στο β’ τρίμηνο του έτους και χωρίς σημαντική επιδείνωση από τις προσδοκίες που υπήρχαν για το σύνολο του 2020. Όλα τα βλέμματα, όπως επισημαίνει, θα στραφούν στις προοπτικές του δ΄ τριμήνου και του 2021. Αναμένει όπως οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα διατηρήσουν τον εποικοδομητικό τους τόνο για τις τιτλοποιήσεις NPE, με την Alpha να ολοκληρώνει τη συμφωνία για τη συναλλαγή του Galaxy τις επόμενες εβδομάδες και την Εθνική να αναμένεται να ξεκινήσει την τιτλοποίηση Frontier τον Δεκέμβριο. (εδώ)

Η Κίνα δείχνει να νίκησε το κορονοϊό περίπου ένα χρόνο μετά τα πρώτα κρούσματα. Ακόμα και στη Γιουχάν, από όπου θεωρείται ότι ξεκίνησε η πανδημία, η ζωή έχει επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς. Το 2002 όταν η Κίνα βρισκόταν αντιμέτωπη με το σοβαρό αναπνευστικό σύνδρομο SARS κατέγραψαν στο ενεργητικό τους σημαντικές εμπειρίες στη μάχη κατά των κορωνοϊών, οι γνώσεις αυτές έδωσαν στη Κίνα ένα σημαντικό προβάδισμα στην αντιμετώπιση της τωρινής υγειονομικής κρίσης. Ο κινέζος ειδικός Ζονγκ Νανσάν εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας σε μεγάλα τμήματα της χώρας χάρη στην πρόωρη απομόνωση, τα μαζικά τεστ κορονοϊού και την ιχνηλάτηση κρουσμάτων. (εδώ)

Ευκαιρία για τους Έλληνες εξαγωγείς συνιστά η ανακοίνωση του Προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ περί ανοίγματος της «υπερμεγέθους» κινεζικής οικονομίας με την εισαγωγή περισσότερων ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών. Στην ομιλία του ανακοίνωσε πως θα μειώσει περαιτέρω τους δασμούς και τα θεσμικά έξοδα, και θα επεκτείνει τις εισαγωγές προϊόντων υψηλής ποιότητας και υπηρεσιών από όλες τις χώρες. Το νέο μοντέλο ανάπτυξης δεν θα είναι ένα κλειστό σύστημα ενιαίας εγχώριας κυκλοφορίας, αλλά ένα ανοικτό σύστημα ανοικτής και αμοιβαία προωθούμενης εγχώριας και διεθνούς διπλής κυκλοφορίας (εδώ)

 

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text