Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Μεγάλο «κόμβο» logistics δημιουργεί η BriQ Properties στον Ασπρόπυργο

Μεγάλο «κόμβο» logistics δημιουργεί η BriQ Properties στον Ασπρόπυργο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μεγάλο «κόμβο» logistics δημιουργεί η BriQ Properties στον Ασπρόπυργο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Τις τεράστιες προοπτικές που διαμορφώνονται για τον κλάδο των logistics στη χώρα μας η οποία έχει προοπτικές να γίνει ένας από τους σημαντικότερους διαμετακομιστικούς κόμβους για το διεθνές εμπόριο και τη μετακίνηση αγαθών επιβεβαιώνει το μπαράζ των επενδύσεων που κάνουν διεθνείς αλλά και εγχώριοι όμιλοι, με τη BriQ Properties ΑΕΕΑΠ να ανακοινώνει χθες νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Θυμίζουμε πως ο κλάδος των logistics – όπως και αυτός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – όχι μόνο δεν επλήγη από την πανδημία, αλλά αντιθέτως οι ανάγκες των καιρών και η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται διεθνώς, οδηγεί σε νέα έξαρση επενδύσεων για τη δημιουργία υποδομών και «δρόμων» μεταφοράς, αποθήκευσης και διανομής αγαθών πάσης φύσεως.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, αρκετές εταιρείες αναπροσαρμόζουν τα επενδυτικά τους πλάνα και στρέφουν περαιτέρω τα επενδυτικά τους κεφάλαια προς έναν κλάδο που σύμφωνα με όλους τους αναλυτές θα συνεχίσει να έχει ανάπτυξη και όλα τα επόμενα χρόνια. Φυσικά, κυρίαρχο ρόλο παίζει η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας που αποτελεί «γέφυρα» τριών ηπείρων (Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής) όπου διακινείται μακράν το μεγαλύτερο κομμάτι του διεθνούς εμπορίου, ενώ καταλυτικό ρόλο παίζει και η… πρωτοκαθεδρία στην πιο νευραλγική θάλασσα του πλανήτη, τη Μεσόγειο, κάτι που καθιστά την Ελλάδα προνομιακό κόμβο από κάθε άποψη.

Μια από τις εταιρείες που μετατοπίζουν τμήμα των επενδυτικών τους κεφαλαίων προς τον κλάδο των logistics είναι η εισηγμένη BriQ Properties, βραχίονας του ομίλου Quest Συμμετοχών στο χώρο των ακινήτων και του real estate, η οποία δρομολογεί την κατασκευή σύγχρονου και «καθετοποιημένου» συγκροτήματος Logistics στον Ασπρόπυργο Αττικής. Χθες ανακοίνωσε πως προχώρησε στην αγορά τριών οικοπέδων συνολικής επιφάνειας 27.389,50 τ.μ. στον Ασπρόπυργο, έναντι συνολικού τιμήματος 2,025 εκατ. ευρώ. Η εξαγορά «κλείδωσε» στις 16 Νοεμβρίου και επιβεβαιώνει τη… στροφή του ομίλου σε επενδύσεις στον κλάδο των logistics.

Τα δύο από αυτά τα οικόπεδα είναι όμορα στα δύο άλλα οικόπεδα που η BriQ Properties απέκτησε τον περασμένο Ιούνιο επιφανείας 57.529 τ.μ. έναντι τιμήματος 3,456 εκατ. ευρώ, επί των οποίων ήδη αναπτύσσει σύγχρονο Κτίριο Αποθήκευσης και Διανομής επιφάνειας 20.764,42 τ.μ. Σημειώνεται πως το εργολαβικό αντάλλαγμα για τη συγκεκριμένη κατασκευή ανέρχεται στα 9,62 εκατ. ευρώ, ενώ η αποπεράτωση του έργου αναμένεται το φθινόπωρο του 2021.

Με τη νέα αυτή αγορά, η εταιρεία θα αναπτύξει δεύτερο Κτίριο Αποθήκευσης και Διανομής επιφάνειας περίπου 10.000τ.μ. με σκοπό τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συγκροτήματος Logistics. Όλες αυτές οι επενδύσεις, τόσο του καλοκαιριού όσο και η πρόσφατη, χρηματοδοτήθηκαν από τα κεφάλαια που προήλθαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 50 εκατ. ευρώ που έκανε η εταιρεία το Δεκέμβριο του 2019.

To χαρτοφυλάκιο ακινήτων της BriQ Properties και οι επιδόσεις 6μήνου

Στις 30 Ιουνίου 2020 το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της BriQ Properties περιλάμβανε 26 επενδυτικά ακίνητα συνολικής αξίας 71,665 εκατ. ευρώ. Το 14,5% του χαρτοφυλακίου της αφορούσε τέσσερα κέντρα logistics, ενώ τα κτήρια γραφείων (εννέα στο σύνολο) αντιπροσώπευαν το 44% της αξίας του χαρτοφυλακίου της και τα πέντε κτήρια ξενοδοχείων που είχε στο τέλος του Ιουνίου, αντιπροσώπευαν το 27% του περιουσιακού της εκτοπίσματος. Θυμίζουμε πως πλέον ελέγχει έξι κτήρια που φιλοξενούνται ξενοδοχεία, καθώς τον περασμένο Σεπτέμβριο εγκαινιάστηκε το νέο boutique ξενοδοχείο The Modernist στο Κολωνάκι, εκεί που πρωτύτερα φιλοξενούνταν η Πρεσβεία του Καναδά.

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020, η εταιρεία υλοποίησε επενδύσεις συνολικού ποσού 11,317 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα τρία επενδυτικά ακίνητα έναντι συνολικού ποσού επένδυσης 7,795 εκατ. ευρώ και απόκτησε άλλο ένα ακίνητο μέσω εξαγοράς εταιρείας έναντι τιμήματος 3,522 εκατ. ευρώ. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 578.000 ευρώ έναντι 425.000 ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Τα ταμειακά διαθέσιμα στις 31 Μαρτίου 2020 ήταν στα 11,796 εκατ. ευρώ, σημαντικά μειωμένα έναντι των 37,568 εκατ. ευρώ την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο

Θυμίζουμε ότι η BriQ Properties εισήλθε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 28 Ιουλίου του 2017, όταν αποσχίστηκε από τον όμιλο Quest Συμμετοχών, παίρνοντας «προίκα» ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων που ανήκαν στη μητρική. Στο Χ.Α. εισήχθησαν οι ονομαστικές μετοχές οι οποίες προήλθαν από τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Quest Συμμετοχών Α.Ε. με επιστροφή στους μετόχους της εις είδος των μετοχών της εταιρείας BriQ Properties ΑΕΕΑΠ.

Στη διαδικασία εισαγωγής της BriQ Properties ίσχυσε το… μοντέλο που εφαρμόστηκε στην περίπτωση απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, οπότε δεν υπήρξε παρέμβαση για την προσαρμογή της τιμής της Quest Συμμετοχών. Έτσι, τα όρια της ημερήσιας διακύμανσης της τιμής της Quest Συμμετοχών ήταν ελεύθερα, με τον τίτλο να ξεκινά από τα 10 ευρώ αλλά να κλείνει στα 8,01 ευρώ με ισχυρές (αλλά απολύτως εύλογες και θεμιτές) απώλειες 19,90%, με μικρό όγκο 6.690 τεμαχίων.

Η BriQ Properties ΑΕΕΑΠ συστάθηκε με εισφορά εφτά ακινήτων και μετρητά ποσού ύψους ευρώ 2,957 εκατ. ευρώ, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας την 31.12.2016 ανέρχονταν σε ευρώ 27,328 εκατ. ευρώ, ενώ η Εσωτερική Λογιστική Αξία (N.A.V.) ανά μετοχή ήταν ίση με 2,29 ευρώ. Τα καθαρά Ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας κατά την περίοδο της εισαγωγής της στο Χ.Α. ανέρχονταν σε 3,434 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία του χαρτοφυλακίου της «κοστολογούνταν» τότε στα 24 εκατ. ευρώ. Σήμερα η αποτίμηση της εταιρείας στο Χ.Α. είναι στα 64,37 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text