Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Στη διανομή φαρμάκων στρέφονται οι εταιρείες courier

Στη διανομή φαρμάκων στρέφονται οι εταιρείες courier

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στη διανομή φαρμάκων στρέφονται οι εταιρείες courier

Η διανομή φαρμάκων μπαίνει στην γκάμα των υπηρεσιών που προσφέρουν οι εταιρείες courier στο πλαίσιο της ενίσχυσης του αντικειμένου τους, εν μέσω πανδημίας. Ήδη τα ΕΛΤΑ Courier και η ACS ανακοινώνουν σχετικές πρωτοβουλίες σε ένα προϊόν το οποίο απαιτεί ειδικές συνθήκες μεταφοράς.

Αφορμή υπήρξε σαφώς το λοκνταουν το οποίο φέρνει αυξημένες ανάγκες στο "last mile”, δηλαδή στο τελικό βήμα της διαδικασίας παράδοσης αποστολών και ειδικά στα φάρμακα, τα οποία πολλές φορές απευθύνονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Όμως, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, οι παραδόσεις φαρμάκου αποτελούν ένα πεδίο δραστηριοποίησης που μπορεί να παραμείνει και μετά από την πανδημία, δίνοντας στις εταιρείες μια ακόμη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το δυναμικό τους.

Έτσι, η ACS ενισχύει την Υπηρεσία Ταχυμεταφοράς Φαρμάκων Κατ΄Οίκον "ACS MediExpress”, η οποία εδώ και δύο χρόνια παρέχει τη δυνατότητα παράδοσης φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, χρησιμοποιώντας ειδική συσκευασία ώστε αυτά να διατηρούνται στην κατάλληλη θερμοκρασία.

Για την εν λόγω υπηρεσία, η ACS διαθέτει σχετική άδεια από τον ΕΟΠΥΥ για παραλαβή φαρμάκων υψηλού κόστους εκ μέρους του ασθενή με εξουσιοδότηση, ενώ σύμφωνα με την εταιρεία τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις ταχυμεταφοράς με τις ενδεικνυόμενες συνθήκες για κάθε φάρμακο και τη χρήση ειδικών  συσκευασιών, σύμφωνα και με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για μεταφορές φαρμάκων.

Η διαδικασία έχει ως εξής: Ο ενδιαφερόμενος τηλεφωνεί στη γραμμή εξυπηρέτησης της ACS, που αναλαμβάνει τις εν λόγω αποστολές και ενημερώνεται για τη διαδικασία και τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Στη συνέχεια, η ACS παραλαμβάνει το φάκελο με τα δικαιολογητικά του ασθενή από τη διεύθυνσή του και τον προσκομίζει στο υποδεικνυόμενο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ.

Ο φάκελος ανοίγεται και ελέγχεται από τον φαρμακοποιό του ΕΟΠΥΥ και ακολουθεί η παραλαβή του φαρμάκου από την ACS. Μετά την παραλαβή του, το φάρμακο τοποθετείται σε ειδική συσκευασία ελεγχόμενης θερμοκρασίας και στη συνέχεια παραδίδεται στη διεύθυνση του ασθενή, μαζί με τα δικαιολογητικά που πρέπει να επιστραφούν. Η όλη διαδικασία παίρνει τουλάχιστον τέσσερις εργάσιμες ημέρες.

Πιστοποίηση από τα ΕΛΤΑ Courier

Διαδικασίες διανομής φαρμάκων έχει εφαρμόσει και η ΕΛΤΑ Courier, λαμβάνοντας μάλιστα πιστοποίηση από τον ανεξάρτητο φορέα Bureau Veritas. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της εταιρείας πιστοποιηµένη διαδικασία µεταφοράς φαρµάκων της ΕΛΤΑ Courier, ικανοποιεί τις απαιτήσεις του Παραρτήµατος 5 (Annex 5) του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας (WHO), καθώς επίσης και τις απαιτήσεις των Κατευθυντηρίων Γραµµών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 5ης Νοεµβρίου 2013, σχετικά µε την ορθή πρακτική διανοµής φαρµάκων, για τα σηµεία όπου το Annex 5 δεν έχει σαφείς απαιτήσεις, παραπέµποντας σε εθνική ή άλλη νοµοθεσία.

"Με την πιστοποίηση αυτή, η ΕΛΤΑ Courier, καθίσταται η πρώτη ελληνική εταιρεία ταχυµεταφορών µε πλήρως εγκεκριµένες προδιαγραφές, βάσει διεθνών οδηγιών, για το σύστηµα µεταφοράς και διανοµής φαρµακευτικού υλικού”, σημειώνεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Με το σύστημα της ΕΛΤΑ Courier διασφαλίζεται ότι η διαχείριση του υλικού πραγματοποιείται σε όλη την αλυσίδα μόνο από εξουσιοδοτημένο και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και ότι τηρούνται επακριβώς οι προδιαγεγραµµένες συνθήκες µεταφοράς και προσωρινής αποθήκευσης, ώστε να ελαχιστοποιούνται ενδεχόµενοι κίνδυνοι από την επίδραση περιβαλλοντολογικών παραγόντων.

 

Κώστας Κετσιετζής

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text