Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ταμείο ανάκαμψης: Η λίστα των ελληνικών έργων & μεταρρυθμίσεων

Ταμείο ανάκαμψης: Η λίστα των ελληνικών έργων & μεταρρυθμίσεων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ταμείο ανάκαμψης: Η λίστα των ελληνικών έργων & μεταρρυθμίσεων

Επί συγκεκριμένων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων συνεχίζονται πλέον οι συζητήσεις Αθήνας – Βρυξελλών για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς ήδη η κυβέρνηση έστειλε το πρώτο σχέδιο στην Κομισιόν. Σε αυτό περιλαμβάνονται δράσεις – επενδύσεις αλλά και σειρά μεταρρυθμίσεων με στόχο

  • να δοθούν απαντήσεις στα τρέχοντα ζητούμενα της συγκυρίας με κυρίαρχη την προστασία και την τόνωση της απασχόλησης,
  • να αξιοποιηθεί η ευκαιρία για μια ριζική μεταστροφή της εθνικής οικονομίας προς ένα εξωστρεφές και καινοτόμο αναπτυξιακό μοντέλο

όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Βασικό κριτήριο για την τελική «λίστα» θα αποτελέσουν κατά πόσο τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις που υπάρχουν στο Σχέδιο, συμβάλουν στην πράσινη ανάπτυξη και στην ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας.

Στο προσχέδιο που εστάλη περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες όπως

  • έργα υποδομών : οδικός άξονας Ε65, ο ΒΟΑΚ αλλά και η ηλεκτρονική διασύνδεση των νησιών.
  • έργα με οικονομικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία όπως η ενεργειακή αναβάθμιση ενός μεγάλου μέρους κτιρίων, ένα «εξοικονομώ» μεγαλύτερο και ευρύτερο σε σχέση με τώρα. Στόχος είναι να επεκταθεί πέρα από τα νοικοκυριά, σε επιχειρήσεις, τουρισμό, βιομηχανία, δημόσια κτίρια. Το νέο πρόγραμμα σχεδιάζεται να έχει όχι μόνο τη διάσταση της εξοικονόμησης αλλά και την ενεργειακής αυτονομίας.
  • σημαντικές εκσυγχρονιστικές τομές, όπως η πλήρης ψηφιοποίηση των λειτουργιών της ΑΑΔΕ, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • μεταρρυθμίσεις όπως η χρηματοδότηση ρεαλιστικών τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, επιτάχυνση της δικαιοσύνης, ένα πλαίσιο επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Παράλληλα, στο σκέλος για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, όπου θα πρέπει να κατευθυνθεί τουλάχιστον το 30% των κονδυλίων, περιλαμβάνονται αντιπλημμυρικά έργα, η ηλεκτροκίνηση, η διαχείριση και επεξεργασία στερεών αποβλήτων και λυμάτων.

Στο σκέλος του ψηφιακού μετασχηματισμού, όπου θα δαπανηθεί το 20% των πόρων, δίνεται έμφαση σε επενδύσεις οι οποίες έχουν σχέση με τις τηλεπικοινωνίες και το πέρασμα στα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G).

«Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα ανήκει στις πιο ευνοημένες χώρες της συμφωνίας, καθώς οι εισροές που θα λάβει θα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωζώνη ως ποσοστό του Α.Ε.Π. Αυτό, όμως, είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσει σε πανηγυρισμούς. Αντιθέτως πρέπει να οδηγήσει σε σχεδιασμούς για μία δομική αναδιάρθρωση της εθνικής οικονομίας, ώστε να σπάσει ένας φαύλος κύκλος υστέρησης και μειωμένης ανταγωνιστικότητας που, δυστυχώς, διαρκεί δεκαετίες» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών και της διαβούλευσης που θα ακολουθήσει ενόψει και της κατάθεσης του τελικού Εθνικού Σχεδίου πιθανόν το Φεβρουάριο:

  • τις επόμενες ημέρες το σχέδιο θα παρουσιαστεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσω της ΟΚΕ και την πλατφόρμας OpenGov.gr για το Δεκέμβριο
  • παράλληλα όλο αυτό το διάστημα θα συζητείται με την Κομισιόν προκειμένου να πάρει την τελική του μορφή και να κατατεθεί στη Βουλή.

Εφόσον όλα πάνε βάση χρονοδιαγραμμάτων, το 2021, πιθανόν στα τέλη του α΄6μηνο του 2021, θα έρθουν τα πρώτα χρήματα που αντιστοιχούν στη χώρα , 3 δισ. ευρώ που είναι η προκαταβολή του 10% και ακόμα 2 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα React EU.

 

Ραλλού Αλεξοπούλου

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text