Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | ING: Ανάκαμψη τύπου W για την Ελλάδα - Η οικονομία το 2021, τα τρωτά σημεία και οι ηλιαχτίδες ανάπτυξης

ING: Ανάκαμψη τύπου W για την Ελλάδα - Η οικονομία το 2021, τα τρωτά σημεία και οι ηλιαχτίδες ανάπτυξης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ING: Ανάκαμψη τύπου W για την Ελλάδα - Η οικονομία το 2021, τα τρωτά σημεία και οι ηλιαχτίδες ανάπτυξης

Του Χρήστους Γεωργίου

Η μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης το 2021 θα βοηθηθεί από την εισροή ευρωπαϊκών πόρων αλλά ο τουρισμός θα παραμείνει ένα ευάλωτο κομμάτι, προβλέπει η ING σε έκθεση της για τις προοπτικές της νέας χρονιάς με τίτλο «Το σκοτάδι πριν την ανατολή».

Το βασικό σενάριο του επενδυτικού οίκου για την Ευρώπη βλέπει διατήρηση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τα Χριστούγεννα με το λιανεμπόριο να ανοίγει αλλά τα απαγορευτικά για την κίνηση των νοικοκυριών να παραμένουν σε ισχύ.

Τα εμβόλια κατά του κορ​o​νο​ϊ​ού προβλέπεται να είναι ευρέως διαθέσιμα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, ωστόσο τα lockdown θα διατηρηθούν πιθανώς και στη νέα χρονιά καθώς η επιβράδυνση του δεύτερου κύματος της πανδημίας θα πάρει περισσότερο χρόνο από ότι τον Απρίλιο/Μάιο. Για την οικονομία της ευρωζώνης συνολικά προβλέπει ανάκαμψη 3,5% το 2021 με τον τουρισμό να μην παίρνει τα πάνω του πριν την άνοιξη.

Στην Ελλάδα τα απαγορευτικά και η εξάρτηση από τον τουρισμό επηρέασαν την οικονομία το 2ο τρίμηνο καθώς το σοκ του Covid-19 ήλθε στη χώρα με σχετική καθυστέρηση. Το ελαφρύ χτύπημα το 1ο τρίμηνο μετατράπηκε σε σοκ το 2ο που οδήγησε την οικονομία σε ύφεση 14% σε τριμηνιαία βάση, λόγω της επίδρασης των περιοριστικών μέτρων σε μια ευάλωτη οικονομία με ιδιαίτερη εξάρτηση στον τουρισμό.  Τα απαγορευτικά έπληξαν τη ζήτηση στο εσωτερικό αλλά και τις υπηρεσίες τουρισμού. Η ING εκτιμά ότι οι παράγοντες αυτοί θα περιορίσουν την οικονομική δραστηριότητα και το 3ο τρίμηνο.

Το νέο lockdown θα οδηγήσει την οικονομία σε αντίδραση τύπου W

Αντιμέτωπη με τον κινδυνο η εξάπλωση της πανδημίας να εξαντλήσει τις δυνατότητες του συστήματος υγείας, η ελληνική κυβέρνηση επέβαλλε ένα δεύτερο απαγορευτικό για τρεις εβδομάδες. Οπως και σε άλλες χώρες, πρόκειται για πιό χαλαρό απαγορευτικό από αυτό που είδαμε τον Απρίλιο/Μάιο αλλά αρκετό για να πλήξει τις προοπτικές ανάκαμψης μέσω των καναλιών εσωτερικής ζήτησης. Τα στοιχεία της ανεργίας τον Αύγουστο έδειξαν οτι τα μέτρα ενίσχυσης για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας δεν κατάφεραν να σταματήσουν την πτώση της απασχόλησης. Με το ποσοστό ανεργίας στο 16,8% η εσωτερική ζήτηση θα είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη του 4ο τριμήνου.

«Η αβεβαιότητα για την πορεία της πανδημίας δεν θα αποσυρθεί μέχρι τις αρχές του 2021. Αν διανεμηθούν εμβόλια το 2021 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα βρει τρόπο να χαλαρώσει τους περιορισμούς και να προετοιμαστεί για μια αυθεντική ανάπτυξη. Πριν την εμφάνιση της πανδημίας Covid-19 η χώρα είχε αρχίσει να εξέρχεται από μια πολυετή οικονομική κρίση με υψηλή ανεργία. Νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας μπορεί να χρειαστούν και στο 1ο εξάμηνο του 2021, πράγμα που σημαίνει ότι θα περιοριστούν οι προοπτικές σημαντικής βελτίωσης στα δημοσιονομικά. Πάντως, λόγω του οτι χαμηλό ποσοστό του ελληνικού δημοσίου χρέους διακρατείται από ιδιώτες επενδυτές, αυτό δεν θα ανησυχήσει τις αγορές.» αναφέρει ο Paolo Pizzoli, επικεφαλής οικονομολόγος του οίκου.

H εισροή ευρωπαϊκών πόρων θα προφέρει τόνωση το 2ο εξάμηνο του 2021 καθώς χρήμα από το Recovery and Resilience Facility της ΕΕ θα ενισχύσει τα κρατικά ταμεία της Ελλάδας για να χρηματοδοτήσει πολλά πρότζεκτ.

«Δεδομένων των κεφαλαίων που δικαιούται η Ελλάδα, οι εισροές αυτές μπορεί να δράσουν καταλυτικά ως επιταχυντές της ανάκαμψης στο 2ο εξάμηνο του 2021. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε ποιές επενδύσεις θα χρηματοδοτηθούν και τι μεταρρυθμίσεις θα ακολουθήσουν που θα μπορούσαν να κάνουν την Ελλάδα πιό ελκυστική στα μάτια των διεθνών επενδυτών. Αν συμβεί αυτό οι προοπτικές ανάπτυξης το 2022 θα είναι καλύτερες του 2021.»

 

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text