Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Πού οφείλεται το νέο «ειδύλλιο» των επενδυτών με τις αναδυόμενες;

Πού οφείλεται το νέο «ειδύλλιο» των επενδυτών με τις αναδυόμενες;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τέλος στην αγωνία. Η πολυαναμενόμενη δεύτερη φάση στο χρηματιστηριακό ράλι των αναδυομένων αγορών έχει ήδη αρχίσει.

Η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και τα καλά νέα από το «μέτωπο» της ανάπτυξης των εμβολίων επιτρέπουν την επιστροφή των «ταύρων» στα διεθνή χρηματιστήρια, με τη βελτιωμένη τάση αναζήτησης ρίσκου να φέρνει στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος τις μετοχές των αναδυομένων αγορών και με τον δείκτη MSCI emerging markets να εξασφαλίζει τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη από τον Μάρτιο του 2016.

Το γεγονός ότι το «ειδύλλιο» των επενδυτών με τις αναδυόμενες μετοχές είναι πιο ισχυρό από ποτέ αποδεικνύει και το γεγονός ότι από τον Μάρτιο έως σήμερα έχουν προσελκύσει εισροές 8,3 τρισ. δολαρίων, περισσότερα σε σύγκριση με τις εισροές κεφαλαίων ύψους 8,27 τρισ. δολαρίων που είχαν προσελκύσει στη διάρκεια της διετίας από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2018, με τον MSCI αναδυομένων αγορών να ξεπερνάει σε επιδόσεις τις αμερικανικές μετοχές.

poy-ofeiletai-to-neo-eidyllio-ton-ependyton-me-tis-anadyomenes0

Εκείνη η περίοδος ευφορίας είχε φρενάρει απότομα εξαιτίας των εντάσεων στις σινο-αμερικανικές εμπορικές σχέσεις τον Ιανουάριο του 2018, με τη διαμάχη μεταξύ των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων να κλονίζει τις αγορές μετοχών και να απομακρύνει τους επενδυτές από τις αναδυόμενες. ακόμη και τότε, οι περισσότεροι διαχειριστές κεφαλαίων έκαναν λόγο για ένα «διάλειμμα» παρά για κορύφωση του ράλι. Και προέβλεπαν την έναρξη μιας δεύτερης φάσης με την αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων. Οι επιδόσεις των αναδυομένων δείχνουν ότι έχει έλθει αυτή η στιγμή, αν και με αρκετούς μήνες καθυστέρηση, εξαιτίας της πανδημίας.

Διαχειριστές κεφαλαίων σε πρόσφατη δημοσκόπηση της BofA Securities -με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω του μισού τρισ. δολαρίων- αναφέρουν τις αναδυόμενες αγορές ως τον πιο αγαπημένο προορισμό για τοποθετήσεις. Οι οικονομολόγοι της Renaissance Capital συστήνουν στους επενδυτές να «αγοράσουν τα πάντα» στις αναδυόμενες και μεθοριακές αγορές την επόμενη χρονιά, αναμένοντας ταχεία ανάκαμψη μετά το έντονο σφυροκόπημα.

Παρότι διανύουν το τρίτο διαδοχικό τρίμηνο κερδών, οι μετοχές αναδυομένων αγορών παραμένουν φθηνές, με την αποτίμηση του MSCI emerging markets σε discount 31% σε σύγκριση με τον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500 στη Wall Street.

Οι παραπάνω παράγοντες προοιωνίζονται διατήρηση του ανοδικού momentum για τις αναδυόμενες και το 2021, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί και η διάθεση για περισσότερο ρίσκο.

Ψήφος εμπιστοσύνης και στα αναδυόμενα νομίσματα

Για τους αναλυτές της Morgan Stanley, το «Μπλε Κύμα» που σάρωσε τις αμερικανικές μετοχές δίνει ώθηση και στα νομίσματα των αναδυομένων αγορών. Η Morgan Stanley «ψηφίζει» υπέρ του ρεάλ Βραζιλίας, πέσο Μεξικού και πέσο Κολομβίας, ενώ έχει θέσεις long για το ραντ Νοτίου Αφρικής και το ρωσικό ρούβλι. Όσον αφορά τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα, έχει αυξήσει την έκθεσή της σε Νότιο Αφρική, Βραζιλία, Αίγυπτο, Γκάνα, Ουκρανία και Μεξικό.

Σε σχέση με τις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία, οι αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν ότι οι αναδυόμενες θα συμμετάσχουν περισσότερο στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας ότα θα αρχίσει να διανέμεται το εμβόλιο για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

«Όταν συμβεί αυτό, τότε θα δούμε αναπροσαρμογές στις θέσεις των επενδυτών με κατεύθυνση προς τις αναδυόμενες», αναφέρουν σε πρόσφατη έκθεσή τους.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text