Αρχική | Ειδήσεις | Βιβλία - Μελέτες | 10 χρόνια κρίση, 3 μνημόνια και μια πανδημία

10 χρόνια κρίση, 3 μνημόνια και μια πανδημία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
10 χρόνια κρίση, 3 μνημόνια και μια πανδημία

Στο ξεκίνημα του 2020 η ελληνική οικονομία είχε αρχίσει να εμφανίζει μια αξιοσημείωτη δυναμική. Έχοντας επιλύσει τα βασικά μακροοικονομικά της προβλήματα, αναπτυσσόταν με ρυθμούς μεγαλύτερους από αυτούς των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Είχε προηγηθεί μια δύσκολη δεκαετία οικονομικής κρίσης που συνοδεύτηκε από τρία μνημόνια. Προτού ακόμη ανοίξει η συζήτηση για το οικονομικό μοντέλο που θα ακολουθούσε η χώρα στα επόμενα χρόνια, μια μη οικονομική εξωτερική- παγκόσμια διαταραχή, η πανδημία του κορονοϊού, ήρθε να ανατρέψει τη δυναμική που με κόπο και θυσίες του ελληνικού λαού είχε αρχίσει να διαμορφώνει η ελληνική οικονομία. Η ύφεση πήρε τη θέση της μεγέθυνσης και η απογοήτευση πήρε τη θέση της χαράς. Θα χρειαστεί σχέδιο, υπομονή και κοινωνική ανοχή για τη διαχείριση της επόμενης μέρας. Ένα σχέδιο ανόρθωσης και ανασυγκρότησης πάνω στο οποίο θα συμφωνήσουν πολιτικές δυνάμεις και κοινωνικοί εταίροι.

Το νέο βιβλίο  του Παναγιώτη Λιαργκόβα αποτελεί επιστέγασμα σκέψεων, ερευνών, άρθρων στον Τύπο και σε ηλεκτρονικά μέσα, ομιλιών και συζητήσεων που έκανε τα τελευταία δέκα χρόνια με φοιτητές του στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, συνεργάτες του στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αρχικά και στο ΚΕΠΕ αργότερα, Βουλευτές όλων των κομμάτων στο ελληνικό Κοινοβούλιο, υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη, εκπροσώπους του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, του ΟΟΣΑ και τέλος, με απλούς πολίτες.

Το βιβλίο αποτελείται από εννέα ενότητες που έχουν ως κεντρικό ζήτημα την ελληνική οικονομία, τα μνημόνια και τέλος τον κορωνοϊό. Εξετάζει τόσο την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση του 2010,  όσο και την αντίστοιχη κατά τη διάρκεια της κρίσης αλλά και μετά. Χρησιμοποιεί μια γλώσσα απλή και κατανοητή για τον αναγνώστη με πλήθος ερωτημάτων και διλημμάτων που γεννήθηκαν καθώς βίωναν οι Έλληνες τις συνέπειες της κρίσης. Απευθύνεται σε σπουδαστές, φοιτητές, ερευνητές, δημοσιογράφους, πολιτικούς και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο που θέλει να ενημερωθεί σφαιρικά για την ελληνική οικονομία και τα μνημόνια.

Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο πανεπιστήμιο  Clark της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ) απ’ όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα (PH.D) το 1991. Έχει υπάρξει υπότροφος του αμερικανικού προγράμματος Fulbright, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μπάκαλα και του Πανεπιστημίου Clark. Έχει διδάξει στο εξωτερικό στα Πανεπιστήμια Clark και Bologna και στην Ελλάδα στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πατρών και Κρήτης. Έχει εργαστεί ως ασκούμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Δήμο Αθηναίων και ως Διευθυντής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Κατά την περίοδο 2013-2018 ήταν επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Σήμερα είναι Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και από τον Οκτώβριο του 2019 Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 100 άρθρα σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά και έχει εκδώσει  περισσότερα από 20 βιβλία. Ειδικεύεται σε μακροικονομικά και μικροοικονομικά θέματα που άπτονται της ελληνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς οικονομίας.

Το βιβλίο διατίθεται από το βιβλιοπωλείο ΠΑΤΑΚΗ καθώς και από όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία της χώρας  με τιμή διάθεσης 16.92€

 

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text