Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Εξαγωγές μέσω eBay για 12.000 ελληνικές επιχειρήσεις

Εξαγωγές μέσω eBay για 12.000 ελληνικές επιχειρήσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εξαγωγές μέσω eBay για 12.000 ελληνικές επιχειρήσεις

H «οικουμενικότητα» των διεθνών πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως η eBay, τις καθιστά ως ένα υπερσυνοριακό κανάλι πώλησης και αγοράς προϊόντων - ιδίως στη συγκυρία της πανδημίας - που δίνει ευκαιρίες αφενός στους καταναλωτές και αφετέρου στους πωλητές.

Ο επικεφαλής των αναδυομένων αγορών της eBay, Ilya Kretov σε συνεργασία με το Enterprise Greece, είχε ανακοινώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο το πρόγραμμα εκπαίδευσης ελληνικών επιχειρήσεων, το οποίο στοχεύει στην προώθηση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων τους. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν ήδη 70 επιχειρήσεις μετά την πιλοτική του εκκίνηση, το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω το 2021.

Πέρα από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ωστόσο, ήδη 12.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν βρει ένα εξαγωγικό «διάδρομο» μέσω του διεθνούς marketplace της eBay. To 95% των πωλήσεων τους κατευθύνεται στις διεθνείς αγορές, εξάγοντας από ανταλλακτικά αυτοκινήτων και εξοπλισμό yachting έως εκκλησιαστικά είδη και βότανα, καλλυντικά, ακόμη και παιχνίδια. Σύμφωνα, δε, με τη στατιστική που διατηρεί η πλατφόρμα, οι ελληνικές επιχειρήσεις πωλούν 1 εκατομμύριο τεμάχια ετησίως και απευθύνονται κυρίως σε 15 αγορές ανά τον πλανήτη, αν και το «σύμπαν» της eBay, εκτείνεται σε 190 αγορές και 183 εκατομμύρια ενεργούς αγοραστές. Σύμφωνα με τον κ. Kretov, στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης τύπου, η μεγαλύτερη αγορά για τους Έλληνες εξαγωγείς μέσω eBay είναι οι ΗΠΑ (34%), ακολουθεί η Βρετανία (12%), η Γερμανία 9%, η Αυστραλία (3%), ενώ το 37% αφορά σε πωλήσεις σε άλλες χώρες, ακόμη και στο εξωτικό Βανουάτου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας, τον περασμένο Μάιο – εν μέσω γενικού lockdown διεθνώς- οι πωλήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα του 2020. Πάντως, ο ίδιος ανάφερε πως η διείσδυση ελληνικών επιχειρήσεων στο ηλεκτρονικό εμπόριο υπολείπεται χωρών με παρόμοιο πληθυσμό αλλά και κοντινή γεωγραφική απόσταση, επισημαίνοντας πως οι πωλήσεις βουλγαρικών επιχειρήσεων είναι 2,5 φορές περισσότερες ενώ των ισραηλινών επιχειρήσεων 4 φορές περισσότερες. Συγκρινόμενες δε με τις πωλήσεις κινεζικών προϊόντων η απόσταση είναι χαώδης καθώς εκείνες πραγματοποιούν 42 φορές μεγαλύτερο τζίρο.

Oσον αφορά τις προμήθειες των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της eBay, ο I.Kretov ανάφερε πως κυμαίνονται μεταξύ 9%-10% ανά συναλλαγή, ενώ κόστος 4% επί της συναλλαγής επιβαρύνονται οι πωλητές για την εκκαθάριση των συναλλαγών από την PayPal.

 

 

Πέννυ Κούτρα

Πηγή: huffingtonpost.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text