Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Χρηματιστηριακή ανάκαμψη με Γενικό Δείκτη στις 900 μονάδες βλέπουν ξένοι οίκοι

Χρηματιστηριακή ανάκαμψη με Γενικό Δείκτη στις 900 μονάδες βλέπουν ξένοι οίκοι

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χρηματιστηριακή ανάκαμψη με Γενικό Δείκτη στις 900 μονάδες βλέπουν ξένοι οίκοι

Από το β΄ τρίμηνο του 2021 ξεκινάει η οικονομική και χρηματιστηριακή ανάκαμψη στην Ελλάδα με βάση εκτιμήσεις της Bank of New York Mellon, Nomura και HSBC στελέχη των οποίων συνομίλησαν με το bankingnews.

Τι σημαίνει οικονομική ανάκαμψη;

Το 2020 η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι 10% ή 11% όπερ σημαίνει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί περίπου 18 με 19 δισεκ. ευρώ.

Όμως οι επιδόσεις της Ελλάδος θα είναι πολύ χαμηλές και το α΄ τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2020.

Η οικονομική ανάκαμψη θα ξεκινήσει από το β΄ τρίμηνο του 2021 με στόχο να διαμορφωθεί το ΑΕΠ στο 3,5% στο βασικό σενάριο ή 2,5% με 4% σε ένα εύρος.

Τι σημαίνει χρηματιστηριακή ανάκαμψη;

Με βάση ενδείξεις η χρηματιστηριακή ανάκαμψη στην Ελλάδα θα ξεκινήσει επίσης στο β΄ τρίμηνο του 2021 ίσως από το τέλος του α΄ τριμήνου τον Μάρτιο 2021 καθώς οι αγορές λειτουργούν ως προεξοφλητικοί μηχανισμοί.

Το ελληνικό χρηματιστήριο θα προεξοφλήσει

-Την ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 από την ύφεση του 2020

-Τον δεύτερο γύρο εξυγίανσης των τραπεζών με την ενεργοποίηση του Ηρακλή 2, το ελληνικό δημόσιο θα αυξήσει τις κρατικές εγγυήσεις από 12 σε 24 δισεκ. ευρώ για τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων

-Οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών θα θεωρηθούν ως τελευταίο στάδιο της εξυγίανσης του συστήματος.

-Το 2021 θα θεωρηθεί έτος επιστροφής στην κανονικότητα με τις τράπεζες να έχουν εισέλθει στο τελικό στάδιο για να κάνουν ένα restart.

-Οι εταιρίες θα προεξοφλούν τις επερχόμενες αλλαγές που έρχονται στην οικονομία

Υπό το πρίσμα αυτό το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να αναρριχηθεί στις 900 μονάδες έως το Καλοκαίρι του 2021 που σημαίνει ανάκαμψη 28% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Οι τραπεζικές μετοχές επίσης θα ανακάμψουν με προοπτική αύξηση 50% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών σε μέσους όρους.

Στις μετοχές του FTSE 25 θα καταγραφεί επίσης αξιόλογη άνοδος.

Η αποκλιμάκωση του ελληνικού χρέους θα καθυστερήσει

Το ελληνικό χρέος έχει φθάσει με όρους κεντρικής διοίκησης στα 365 δισεκ. ευρώ που με βάση το ΑΕΠ του 2020 διαμορφώνει σχέση χρέους προς ΑΕΠ 218%.

Αν και σε αυτή την εξίσωση περιλαμβάνονται και τα repos στα 29,5 δισεκ. που αποτελεί ενδοκυβερνητικό δανεισμό, ωστόσο η αποκλιμάκωση του χρέους θα είναι μια μακρόσυρτη διαδικασία.

Προς νέα έκδοση ή επανέκδοση ελληνικού ομολόγου, ίσως 20 χρόνια

Μάλιστα η Ελλάδα κατά το πιθανότερο σενάριο την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου 2021 θα προβεί σε νέα έκδοση ομολόγου μάλλον μακροπρόθεσμης διάρκειας.

Ίσως η Ελλάδα επιχειρήσει να εκδώσει ή επανεκδώσει 20ετές ομόλογο με επιτόκιο κοντά στο 1,15%.

To 2021 θα υπάρξει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά 1 κλίμακα

Το 2021 θα υπάρξει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά 1 κλίμακα.

Βαθμολογίες ΒΒ+ ή μια κλίμακα χαμηλότερα της επενδυτικής βαθμίδας – investment grade – αντικατοπτρίζουν την μεγάλη εικόνα της ελληνικής οικονομίας για το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα βαθμολογείται με BB- από την Standard and Poor’s, η Fitch ΒΒ, η Moody’s σε Ba3 και η DBRS ΒΒ low.

Να σημειωθεί ότι στις 4 Δεκεμβρίου 2020 αξιολογεί την Ελλάδα η Scope, ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης ήδη βαθμολογεί την Ελλάδα σε ΒΒ και δεν αποκλείεται αναβάθμιση σε ΒΒ+ η μια κλίμακα χαμηλότερα από την κατηγορία investment grade.

Να σημειωθεί ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ και ας μην πληρούν τα κριτήρια της επενδυτικής βαθμίδας, με την κεντρική τράπεζα να έχει αγοράσει 13 δισεκ. ελληνικών ομολόγων.


Πηγή: bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text