Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Η Τράπεζα Πειραιώς, τα μηνύματα για τον κλάδο και την αγορά και οι προοπτικές

Η Τράπεζα Πειραιώς, τα μηνύματα για τον κλάδο και την αγορά και οι προοπτικές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Τράπεζα Πειραιώς, τα μηνύματα για τον κλάδο και την αγορά και οι προοπτικές

Η “έμμεση” και αναδρομική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 2,04 δισ. ευρώ, στην τιμή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που είχε πραγματοποιηθεί στο 2015, δηλαδή στα 6,00 ευρώ ανά μετοχή, η αποφυγή πληρωμής του κουπονιού των 165 εκατομμυρίων και  η βελτίωση των κεφαλαιακών δεικτών, είναι το βασικό αποτέλεσμα των όσων συνέβησαν τις ημέρες αυτές στην Τράπεζα Πειραιώς. Παράλληλα βέβαια, με τη μετατροπή των μετοχών, στα 437 εκατ. μετοχές της Τράπεζας θα προστεθούν άλλα 394,4 εκατ. μετοχές και συνεπώς θα υπάρξει “αραίωση” των σημερινών μετοχών. Όμως, είναι μία αραίωση επιθυμητή, αφού οι νέες μετοχές πληρώνονται προς 6,00 ανά μετοχή, έναντι του 1,00 ευρώ που ήταν -περίπου- ο μέσος όρος της μετοχής κατά τις προηγούμενες εβδομάδες και 1,07 που έκλεισε χθες. Η έκδοση των νέων μετοχών -θα εκδοθούν στις προσεχείς μέρες- θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας στο 61,34% από 26,4% σήμερα.

 

Η εξέλιξη είναι θετική για την Τράπεζα και τους μετόχους της. Η Τράπεζα, θα ανακοινώσει ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο θα παρουσιαστεί από τη διοίκηση της Τρ. Πειραιώς τον Μάρτιο του 2021, όταν θα γίνουν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου 2020, με το οποίο εκτιμάται ότι θα προχωρήσει η εξυγίανση του ισολογισμού της. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει πρόσθετες δράσεις που θα ενισχύσουν κατά 1 δισ. ευρώ το buffer κεφαλαίων της Τράπεζας και θα μπορούσαν να επιτρέψουν την απο- αναγνώριση επιπλέον 5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων από τον ισολογισμό της μέχρι το τέλος του 2021.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες από την πανδημική κρίση, η Τράπεζα Πειραιώς πέτυχε θετικά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα και το γ΄ τρίμηνο του 2020. Τα καθαρά έσοδα από τόκους το γ΄  τρίμηνο έφτασαν τα 380 εκατ. ευρώ, +8% σε ετήσια βάση και +3% σε τριμηνιαία.Τα νέα δάνεια ύψους, 2 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν το γ΄ τρίμηνο 2020, καθώς και τα 2,5 δισ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο και η αύξηση του χαρτοφυλακίου ομολόγων συνέβαλαν στην ενίσχυση των καθαρών εσόδων τόκων. Το βελτιωμένο κόστος χρηματοδότησης συνέβαλε σημαντικά, καθώς υποχώρησε -24% ετησίως και -2% τριμηνιαίως, παρά το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους Tier2.

Από την άλλη πλευρά, το ΤΧΣ αναγνωρίζοντας (!) τη μακροχρόνια συνεισφορά των ιδιωτών μετόχων στην πορεία της Τράπεζας, θα επιδιώξει κατά τη διάρκεια του 2021 και υπό τον όρο της ύπαρξης ευνοϊκών συνθηκών στην αγορά, να διευκολύνει την ουσιαστική συμμετοχή ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας με μείωση του δικού του ποσοστού. Βέβαια, αυτό στην ουσία αποτελεί μία εκδήλωση της διάθεσης της κυβέρνησης να μην εμπλακεί σε μακροχρόνιες καταστάσεις κρατικοποίησης των τραπεζών.

 

Ποιό είναι το συμπέρασμα απ’ όλα αυτά; Οι εξελίξεις είναι σαφώς θετικές για την Τράπεζα και, υπό όρους, θετικές και για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος. Δείχνουν όμως και ένα “φως” στο βάθος αυτού του μεγάλου “τούνελ” στο οποίο βρίσκονται οι τράπεζες επί περίπου 12 χρόνια; Ναι, δείχνουν ένα φως, όμως το φως αυτό είναι αμυδρό.

Εκτιμούμε ότι η εξέλιξη αυτή συνιστά ένα σημαντικό σημείο στην πορεία του τραπεζικού συστήματος σ’ αυτή τη 12ετία. Όμως, το κατά πόσο θα σημάνει και τη βελτίωση της παρουσίας του κλάδου στο Χρηματιστήριο, θα εξαρτηθεί από πολλούς ακόμη παράγοντες. Η πορεία της οικονομίας είναι ο πρώτος και κυριότερος. Η επιτυχία των μηχανισμών αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων (των υφισταμένων, αλλά και όσων δημιουργούνται σήμερα) είναι ο δεύτερος. Τέλος, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου κατά το 2021, θα είναι ο τρίτος.  Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα δείχνει καλύτερη, απ’ ότι στο προηγούμενο διάστημα.

 

Όμως, ας μην ξεγελαστούμε. Οι τράπεζες θα παραμείνουν ένα σημαντικός παράγοντας στην οικονομία και το Χρηματιστήριο, όμως σε καμία περίπτωση δε θα θυμίζουν τον κλάδο του παρελθόντος. Το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο ζει η Ευρώπη, ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλών επιτοκίων, για πολλά ακόμη χρόνια, θα αποτελούν εμπόδιο στην κερδοφορία και την ανάπτυξη του κλάδου.

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text