Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Alpha Bank: Κέρδη μ.φ. 130,4 εκατ. - Τα έσοδα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα

Alpha Bank: Κέρδη μ.φ. 130,4 εκατ. - Τα έσοδα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Alpha Bank: Κέρδη μ.φ. 130,4 εκατ. - Τα έσοδα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα

Κατά το 9μηνο (Ιανουάριος - Σεπτέμβριος) 2020, η Τράπεζα εμφάνισε συνολικά λειτουργικά έσοδα (απ' όλες τις πηγές) ύψους € 1.424,6 εκατομμυρίων, αυξημένα κατά 0,1% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2019. Κατέγραψε λειτουργικά έξοδα ύψους € 788,4 εκατομμυρίων, μειωμένα κατά 4,3% σε σχέση με το 2019. Τα αποτελέσματα προ προβλέψεων έφτασαν στα € 892,5 εκατομμύρια, αυξημένα κατά 1,5% σε σχέση με πέρυσι. Επισημαίνουμε τη σημαντική μείωση των αποτελεσμάτων προ προβλέψεων κατά το γ' τρίμηνο (Ιούλιος - Σεπτέμβριος), σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 (κέρδη € 247,0 εκατ. έναντι € 338,5 εκατ. ή -27,0%). Τα κέρδη μετά από φόρους έφθασαν στα € 130,4 εκατ. έναντι € 91,6 εκατ. κατά το 9μηνο του 2019.
Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τη συνεχιζόμενη αιμορραγία της τράπεζας από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κάτι που θα συνεχιστεί και κατά το 2021. Επισημαίνουμε όμως τη διατήρηση της κεφαλαιακής της θέσης σε ικανοποιητικά επίπεδα, κάτι που, υπό κανονικές συνθήκες, δε θα δημιουργήσει πρόβλημα στη διαδικασία εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου της. Εν τούτοις, για το απώτερο μέλλον, προβληματίζει το χαμηλό ύψος των εσόδων της τράπεζας (κοινό στοιχείο σε όλο τον κλάδο, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη), κάτι που θα απασχολήσει τους επενδυτές στο μέλλον. Το Καθαρό Επιτοκιακό Περιθώριο ανήλθε σε 2,2% έναντι 2,3% το προηγούμενο τρίμηνο.

 

Παρατηρήσεις επί της διαδικασίας εξυγίανσης του δανειακού χαρτοφυλακίου:

  • Στην τελική ευθεία βρίσκεται το “Project Galaxy”. Μετά την αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών που υπεβλήθησαν στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής η Davidson Kempner European Partners LLP. Στόχος είναι η συμφωνία να οριστικοποιηθεί έως το τέλος του έτους, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής να τοποθετείται εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.
  • Σε συνέχεια της απόκτησης, τον Ιούλιο 2020, του πλήρους μετοχικού ελέγχου της Cepal, της πρώτης ανεξάρτητης εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων στην Ελλάδα, η διαδικασία ενσωμάτωσης της πλατφόρμας διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων της Τράπεζας σε αυτήν της Cepal (carve out) αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος μήνα. Η αποδοχή των Εργαζομένων για την εθελοντική μεταφορά τους στην Cepal ξεπερνά το 90%.
  • Η Τράπεζα εξασφάλισε την απαιτούμενη πιστοληπτική διαβάθμιση για το Πρόγραμμα «Ηρακλής» και υπέβαλε αιτήσεις υπαγωγής για την παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο, για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ύψους έως Ευρώ 3,7 δισ., που αφορούν τιτλοποιήσεις συνολικής λογιστικής αξίας Ευρώ 10,8 δισ., εξασφαλίζοντας τις βασικές μεταβλητές της συναλλαγής.
  • Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο Δείκτης Καθυστερήσεων στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 13% επί του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου, ενώ ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων θα μειωθεί στο 24%.

Παρατηρήσεις επί χρηματοδοτήσεων και καταθέσεων:

  • Οι νέες χρηματοδοτήσεις έως τον Οκτώβριο 2020 έφθασαν στα € 4,6 δισ.
  • Τον Σεπτέμβριο 2020, τα μέτρα αναστολής καταβολής οφειλών εξυπηρετούμενων δανειακών υποχρεώσεων, τόσο Επιχειρήσεων όσο και Ιδιωτών στην Ελλάδα, ανήλθαν σε € 4,2 δισ.
  • Υπήρξε ενεργός συμμετοχή της Alpha Bank στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα στήριξης των Επιχειρήσεων με την εγγύηση φορέων του Ελληνικού Δημοσίου (“State Guaranteed”), με εκταμιεύσεις δανείων ύψους Ευρώ 0,7 δισ. και με νέες χρηματοδοτήσεις μέσω του προγράμματος «ΤΕΠΙΧ II» για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις ύψους Ευρώ 0,4 δισ.
  • Οι εισροές καταθέσεων από τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά Ευρώ 0,8 δισ. το γ’ τρίμηνο 2020, κυρίως από Επιχειρήσεις.
  • Η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού που συντελέστηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο 2020, συνεχίστηκε και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας. Το εννεάμηνο 2020, η Τράπεζα κατέγραψε περίπου 260.000 νέους συνδρομητές e-banking, ενώ το ποσοστό εγχρήματων συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν μέσω ψηφιακών δικτύων το γ’ τρίμηνο 2020 παρέμεινε υψηλό και ανήλθε σε 92,7%, σταθερό σε τριμηνιαία βάση, έναντι 87,3% το προηγούμενο έτος.

Παρατηρήσεις επί των αποτελεσμάτων:

  • Η τράπεζα εμφάνισε Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων ύψους € 656,9 εκατ. το εννεάμηνο 2020, ενισχυμένο κατά 3,6% σε ετήσια βάση.
  • Το Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων ανήλθε σε € 892,5 εκατ. το εννεάμηνο 2020, αυξημένο κατά 1,5% σε ετήσια βάση και αντιστοιχεί σε 3%, ως ποσοστό των υπολοίπων δανείων, προσαρμοσμένο σε ετήσια βάση, επιτρέποντας την απορρόφηση των ζημιών απομείωσης το εννεάμηνο 2020.
  • Το εννεάμηνο 2020, οι Ζημίες Απομείωσης για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου δανείων ανήλθαν σε € 736,6 εκατ. ή 2,5% επί του μέσου όρου δανείων, έναντι € 750 εκατ. το προηγούμενο έτος, λόγω της αναγνώρισης επιπρόσθετων ζημιών απομείωσης ύψους € 287 εκατ., που σχετίζονται κυρίως με την επίπτωση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης.
  • Τα Κέρδη μετά από Φόρους ανήλθαν σε € 130,4 εκατ. το εννεάμηνο 2020, έναντι Ευρώ 91,6 εκατ. την ίδια περίοδο το 2019.

Παρατηρήσεις επί βασικών χρηματοοικονομικών δεικτών:

  • Ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) ανέρχεται σε 18,3%, αμετάβλητος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, παρέχοντας απόθεμα κεφαλαίων ύψους € 3,41δισ. έναντι του ελάχιστα απαιτούμενου ποσοστού (OCR). Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020, τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια ανήλθαν σε € 7,8 δισ., ενώ ο Δείκτης Μόχλευσης διαμορφώθηκε σε 12,4% έναντι 11,6% το προηγούμενο τρίμηνο.
  • Αύξηση των καταθέσεων σε επίπεδο Ομίλου κατά € 1,3 δισ. το εννεάμηνο 2020. Ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις μειώθηκε σε 96% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 έναντι 100% το προηγούμενο έτος, ενώ ο Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) ανήλθε σε 118,3%.
  • Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα Στοχευμένων Πράξεων Μακροπρόθεσμης Αναχρηματοδότησης (TLTRO ΙΙΙ) παρέμεινε σε € 11,9 δισ., επιτρέποντας τη σημαντική μείωση του κόστους χρηματοδότησης.
  • Τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα ανήλθαν σε € 18,3 δισ., σταθερά σε τριμηνιαία βάση, γεγονός που οφείλεται στην προσωρινή διακοπή ρευστοποιήσεων, τη μείωση της αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (curings), και την περιορισμένη δραστηριότητα αποπληρωμών λόγω του Covid-19. Τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στον Όμιλο μειώθηκαν κατά Ευρώ 1,3 δισ. σε ετήσια βάση.

Δείτε τα κύρια χρηματοοικονομικά στοιχεία του Ομίλου, για το γ' τρίμηνο του έτους.

Διαβάστε το αναλυτικό δελτίο τύπου της Alpha Bank, όπου περιλαμβάνονται περισσότερες εξηγήσεις για τα χρηματοοικονομικά μεγέθη και τα σχόλια του Διευθύνοντος Συμβούλου (εδώ).


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: