Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | "Αύξηση επενδύσεων από τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες "

"Αύξηση επενδύσεων από τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες "

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
"Αύξηση επενδύσεων από τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες "

Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων βιομηχανιών της Ευρώπης όχι μόνον προεξοφλούν την ανάκαμψη της Γηραιάς Ηπείρου, αλλά ετοιμάζονται να αυξήσουν τις επενδύσεις τους. Από την εξαμηνιαία δημοσκόπηση μεταξύ των επιχειρηματικών αυτών στελεχών, που έχει γίνει γνωστή ως το Ευρωπαϊκό Στρογγυλό Τραπέζι της Βιομηχανίας, προκύπτει ότι έχει ανακάμψει σημαντικά η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τους επόμενους έξι μήνες. Μολονότι έχουν επίγνωση ότι παραμένει εύθραυστη η ανάκαμψη στην Ευρώπη εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, οι επικεφαλής των σημαντικότερων ευρωπαϊκών βιομηχανιών αναφέρουν ότι έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι συνθήκες στις οποίες καλούνται να κινηθούν οι επιχειρήσεις τους.

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο της δημοσκόπησης είναι ότι η βελτίωση αυτή έχει καταγραφεί προτού ακόμη ανακοινωθούν οι ευοίωνες ειδήσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ειδικότερα μεταξύ προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων 55 επιχειρήσεων με αθροιστικά έσοδα ύψους 2 τρισ. ευρώ, η εμπιστοσύνη φαίνεται να έχει εκτιναχθεί στις 61 μονάδες στα τέλη του περασμένου μήνα, όταν τον Μάιο είχε υποχωρήσει στις 34 μονάδες. Παράλληλα, ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε επενδύσεις, αν και είναι σαφές ότι η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει εύθραυστη, ενώ πολλές μικρές επιχειρήσεις είναι ευάλωτες σε τυχόν επιδείνωση της κατάστασης. Είναι, όμως, γεγονός ότι οι μεγάλες βιομηχανίες βασίζονται σε αυτές τις μικρότερες επιχειρήσεις για την εφοδιαστική τους αλυσίδα.

Είναι, άλλωστε, βέβαιο ότι δεν πρόκειται να επωφεληθούν όλοι από την ανάκαμψη και το αντιλαμβάνονται οι επικεφαλής των μεγάλων βιομηχανιών. Σύμφωνα με το Conference Board, που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην εμπιστοσύνη μεταξύ διευθυνόντων συμβούλων, το 51% των επικεφαλής ευρωπαϊκών βιομηχανιών προεξοφλεί μείωση της απασχόλησης στην Ευρώπη. Αυτό, όμως, διαψεύδει την αισιοδοξία που ενέπνευσαν τα τελευταία στοιχεία της Eurostat όταν κατέδειξαν ότι το τρίτο τρίμηνο η απασχόληση αυξήθηκε στην Ευρωζώνη κατά 1%, ενδεχομένως λόγω και των γενναιόδωρων κυβερνητικών προγραμμάτων.

Παράλληλα, η μεγάλη πλειονότητα των επικεφαλής βιομηχανιών και συγκεκριμένα το 81% εξέφρασε την πρόθεση να μειώσει τον χώρο των γραφείων κατά τουλάχιστον 25%. Η γερμανική βιομηχανία Siemens ανέφερε στους Financial Times ότι σχεδιάζει πιο μόνιμες μεταβολές ώστε να δώσει στο προσωπικό της τη δυνατότητα να εργάζεται από απόσταση τουλάχιστον δύο με τρεις ημέρες την εβδομάδα. Μιλώντας στην ίδια εφημερίδα ο Καρλ Χέρνικ Σβάνμπεργκ, πρόεδρος του ομίλου φορτηγών Volvo Group, τόνισε πως είναι ακόμη μεγάλος ο κίνδυνος να εκτροχιασθεί η ανάκαμψη. Ομοίως ο Φρανς βαν Χούτεν, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου τεχνολογίας Royal Philips, προειδοποιεί πως «είναι σε εξέλιξη γεωπολιτικές εντάσεις» όπως εκείνη ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ και σε συνδυασμό με τη μείωση της απασχόλησης μπορεί να αναστείλουν την ανάκαμψη.

 

Πηγή: indicator.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text