Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Μίνι εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Ε.Ε. για άρση δασμών

Μίνι εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Ε.Ε. για άρση δασμών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μίνι εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Ε.Ε. για άρση δασμών

Με την εκλογή Μπάιντεν να γεννά ελπίδες για αλλαγή στάσης των ΗΠΑ προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των σχέσεων με τους εμπορικούς εταίρους, η Ευρώπη αποφασίζει να κάνει το πρώτο βήμα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι καταργεί τους δασμούς στις εισαγωγές αστακού αμερικανικής προέλευσης, τείνοντας «κλάδο ελαίας» στις ΗΠΑ. Κίνηση καλής θελήσεως και από την αμερικανική πλευρά.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα υπέρ της κατάργησης των δασμών στις εισαγωγές -που κυμαίνονται από 6% έως 16%, ανάλογα με τον τύπο αστακού. Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ μειώνουν κατά 50% τους δασμούς σε διάφορα προϊόντα από την Ε.Ε., από κρυστάλλινα υαλικά(εξαιρουμένων των ποτηριών), αναπτήρες, μέχρι προπαρασκευασμένα γεύματα.

Η «μίνι» συμφωνία άρσης των δασμών είχε επιτευχθεί τον Αύγουστο και αποτελεί μια σπάνια στιγμή συναίνεσης μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών εν μέσω μεγάλων διαφωνιών και προκλήσεων από την κυβέρνηση Τραμπ. Δύσκολο να ξεχάσει κανείς τις απειλές για επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφαλείας ή τα αντίποινα της Ευρώπης με την επιβολή ψηφιακών φόρων στους τεχνολογικούς κολοσσούς.

«Ας ελπίσουμε ότι τα μέτρα μείωσης δασμών θα ανοίξουν το δρόμο προς πιο ισορροπημένες, φιλόδοξες και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μπερντ Λάνγκε.

Η συμφωνία καλύπτει προϊόντα αξίας περίπου 200 εκατ. δολαρίων. Το 2019, οι ΗΠΑ εξήγαγαν αστακό αξίας 42 εκατ. ευρώ(50 εκατ. δολάρια) προς την Ε.Ε., ενώ η αξία των ευρωπαϊκών προϊόντων που εφεξής θα επιβαρύνονται με χαμηλότερους δασμούς ανέρχεται σε 126 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text