Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | UniCredit: Έτος ανάκαμψης, ισχυρού ράλι και "buy the dips" το 2021, τι εκτιμά για την ελληνική οικονομία

UniCredit: Έτος ανάκαμψης, ισχυρού ράλι και "buy the dips" το 2021, τι εκτιμά για την ελληνική οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
UniCredit: Έτος ανάκαμψης, ισχυρού ράλι και "buy the dips" το 2021, τι εκτιμά για την ελληνική οικονομία

Το κύριο θέμα στις αγορές μετοχών το 2021 θα σχετίζεται με το πόσο ισχυρή και βιώσιμη θα είναι η οικονομική ανάκαμψη και η αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών, σημειώνει η UniCredit στη νέα της έκθεση για τις παγκόσμιες προοπτικές το 2021-2022. Μια σημαντική πτυχή αυτού είναι το "πότε" ένα αποτελεσματικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο ευρέως στον  παγκόσμιο πληθυσμό.

Σε γενικές γραμμές εμφανίζεται bullish για την οικονομία και τις αγορές το επόμενο έτος και ειδικά το 2022, συστήνοντας στρατηγική Buy the dip με βάση και τους κινδύνους που υπάρχουν στον ορίζοντα. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η UniCredit αναθεωρεί ελαφρώς τις εκτιμήσεις για την ύφεση φέτος μετά και το δεύτερο lockdown, στο 9,2% από 9,1% πριν, ενώ προβλέπει πιο αργή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 την οποία τοποθετεί στο 2% από 3,8%. Ωστόσο, το 2022 αναμένεται να αποτελέσει ένα έτος ισχυρής ανάπτυξης με την Ελλάδα να ξεχωρίζει, σύμφωνα με τις προβλέψεις της.

Πιο αναλυτικά, η UniCredit αναμένει ότι οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης για την ευρωζώνη θα είναι αρκετά καλοί, στο 3% το 2021 (από ύφεση 7,4% φέτος) και 4,5% το 2022 (έναντι 1,8% στις ΗΠΑ το 2021 και 3,5% το 2022). Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε αύξηση κερδών των εταιρειών του πανευρωπαϊκού δείκτη Euro STOXX 50 περίπου 20% το 2021 (μετά από πτώση περίπου 35% σε ετήσια βάση το 2020) και περίπου 30% το 2022. Συγκεκριμένα, τα κέρδη των κυκλικών εταιρειών είναι πιθανό να δεχθούν σημαντική ώθηση κατά τη διάρκεια του 2021. Ωστόσο, τέτοιοι ρυθμοί ανάπτυξης υποδηλώνουν επίσης ότι η επιστροφή στα επίπεδα πριν από την κρίση πιθανότατα δεν θα συμβεί πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 σε ευρεία βάση, όπως άλλωστε υποδηλώνουν και οι εκτιμήσεις της UniCredit για την οικονομική ανάπτυξη.

Ράλι 15%

Όσον αφορά τις αποτιμήσεις, τα τρέχοντα προγράμματα δημοσιονομικής και νομισματικής τόνωσης ενδέχεται να παρέχουν σημαντική στήριξη, εκτιμά η ιταλική τράπεζα. Ένας παράγοντας που θα μπορούσε να "χτυπήσει" τις αποτιμήσεις μπορεί να προκύψει από την σταδιακή αύξηση των επιτοκίων, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Έτσι, το 2021, οι αποτιμήσεις σε όρους P/E στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι πιθανό να συρρικνωθούν σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν από την κρίση του Covid, στις αρχές του 2020, αλλά θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με την ιστορία. Λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις κερδών και των δεικτών P/E, η UniCredit αναμένει ράλι έως και 15% για τις αγορές μετοχών έως το τέλος του 2021, με εκτιμώμενους στόχους στο τέλος του έτους για το Euro STOXX 50 στις 3.850 μονάδες.

Ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2021 είναι ιδιαίτερα πιθανό να εξακολουθεί να κυριαρχείται από την αβεβαιότητα γύρω από την ανάπτυξη λόγω της συνέχισης των περιοριστικών μέτρων, είναι πολύ πιθανή η ευρύτερη διαθεσιμότητα εμβολίων στο β’ εξάμηνο του έτους. Συνεπώς, οι αγορές μετοχών πλέον αποτιμούν ότι το "τέλος" της πανδημίας θα έλθει νωρίτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Στο 9,2% η ύφεση στην Ελλάδα φέτος

Η UniCredit αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα ενισχυθεί κατά τη διάρκεια του 2021, με την τάση να συνεχίζεται το 2022. Όπως εκτιμά, η παγκόσμια οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη 4,7% το 2021 και 4,4% το 2022,  από ύφεση 4,2% φέτος. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο οίκος προβλέπει ύφεση 9,2% φέτος, ανάπτυξη 2% το 2021 και 5,8% το 2022 η οποία και θα είναι η δεύτερη ισχυρότερη στην ευρωζώνη μετά την Ισπανία (6,7%).

Με βάση τις εκτιμήσεις αύξησης του ΑΕΠ στην ευρωζώνη, ο οίκος αναμένει ότι η αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών θα είναι χαμηλότερη από τις μέσες εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών (consensus)  για το 2021. Αντίθετα, οι προβλέψεις για το 2022 είναι πιο αισιόδοξες σε σχέση με το consensus. Όπως εκτιμά η κερδοφορία θα επιστρέψει στα προ κρίσης (τέλη 2019) στα τέλη του 2022.

 

j,k

Οι αποτιμήσεις των μετοχών, όπως ο δείκτης P/E, επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες, όπως το επίπεδο των επιτοκίων, η πολιτική των κεντρικών τραπεζών, η δυναμική της αύξησης της εταιρικής κερδοφορίας, ενώ οι εκτιμήσεις αντανακλούν έντονα την ψυχολογία των επενδυτών. Η UniCredit αναμένει ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να αυξηθούν έως το 2022, γεγονός που περιορίζει τους δείκτες P/E. Αντίθετα, η επιταχυνόμενη και πιο βιώσιμη αύξηση των κερδών (που αναμένει ότι θα συμβεί το 2021-22) στηρίζει τους δείκτες P/E. Το επενδυτικό κλίμα αναμένεται επίσης να είναι πιο αισιόδοξο ως αποτέλεσμα της (πιθανώς) επιτυχούς έναρξης ενός εμβολίου COVID-19 το 2021. Έτσι, το P/E (με βάση τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2022) για τον Euro STOXX 50 τοποθετείται στο 16 (για το DAX στον 15 και για το S&P 500, στο 20,5).

Buy the dip

Τέλος, η UniCredit δηλώνει αισιόδοξη για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές το 2021, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η πορεία θα είναι ομαλή. Η περίοδος μεταξύ της έγκρισης εμβολίων και της επίτευξης της ανοσίας της αγέλης θα πρέπει να γεφυρωθεί με μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας (π.χ. κοινωνική αποστασιοποίηση) και συνεχή στήριξη πολιτικής. Επομένως, οι κίνδυνοι για τις αγορές από τον COVID-19 θα είναι μαζί μας για αρκετούς ακόμη μήνες.

Ένα δυνητικά ανανεωμένο κύμα lockdowns στο πρώτο τρίμηνο του 2021 σίγουρα θα αυξήσει τους κινδύνους για την ανάκαμψη της κερδοφορίας των εταιρειών και άρα των αγορών.  Αυτός ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος θα μπορούσε να στείλει ξανά τις αγορές μετοχών στα επίπεδα που σημειώθηκαν στα τέλη του Οκτωβρίου 2020 (Euro STOXX 50 2.900 μονάδες, DAX 11.500 μονάδες, S&P 500 3.200 μονάδες). Ωστόσο, καθώς οι βασικές οικονομικές προβλέψεις της UniCredit είναι σαφώς bullish, προτείνει τις αγορές στην βουτιά των μετοχών, buy the-dip, κάθε φορά που η μεταβλητότητα εκτοξεύεται προσωρινά το 2021.

 

Ελευθερία Κούρταλη

Πηγή: capital.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text