Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Η μεγάλη κυκλοφορία δολαρίων σε όλο το κόσμο, είναι θετική για το Bitcoin

Η μεγάλη κυκλοφορία δολαρίων σε όλο το κόσμο, είναι θετική για το Bitcoin

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η μεγάλη κυκλοφορία δολαρίων σε όλο το κόσμο, είναι θετική για το Bitcoin

Από καιρού σε καιρό, το eurocapital.gr, δημοσιεύει -και σχολιάζει- άρθρα που βρίσκουμε σε διεθνείς ιστοτόπους και που αφορούν στα κρυπτονομίσματα. Εμείς, παραμένουμε επιφυλακτικοί απέναντί τους. Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τα αγνοούμε. Σε κάθε περίπτωση, θα σχολιάζουμε σε συντομία, τα άρθρα που θα δημοσιεύουμε.

Η αγορά του Bitcoin υπέστη σημαντικές απώλειες στα μέσα της εβδομάδας καθώς η τιμή του έπεσε από την κορυφή των $19.500 στα $16.200. Ήταν μία πτώση, λίγο έως πολύ αναμενόμενη, ακόμη και αν το κρυπτονόμισμα ξεπερνούσε την προηγούμενη ανώτερη τιμή -που είχε πετύχει το Δεκέμβριο του 2017- στα 19.800 δολάρια.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι το κρυπτονόμισμα έχει περιθώριο για περαιτέρω πτώση, δεδομένου του ανοδικού ράλι που προηγήθηκε της τελευταίας διόρθωσης, το οποίο έδωσε κέρδη μεγαλύτερα του 100%. Ωστόσο, οι μακροοικονομικές αρχές εξακολουθούν να ευνοούν την ανοδική προοπτική του νέου αυτού -και διφορούμενου- περιουσιακού στοιχείου.

Ένας από τους κύριους λόγους για την άνοδο του Bitcoin είναι η αποδυνάμωση του δολαρίου. Το κρυπτονόμισμα ήταν από τους μεγαλύτερους ευνοούμενους της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να “πλημμυρίσει” τις παγκόσμιες αγορές προσφέροντας υπερβολική ρευστότητα μέσω μιας πληθώρας μέτρων έκτακτης ανάγκης που είχαν ως απώτερο σκοπό τον περιορισμό του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

Πολλοί αναλυτές ανέμεναν ότι το δολάριο θα ανακάμψει μετά την επαναλειτουργία της οικονομίας των ΗΠΑ. Παρά τις όποιες προσπάθειες όμως, ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε, έχοντας φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2018 αυτήν την εβδομάδα. Η αρνητική αυτή τάση δείχνει πως πιθανότατα οι επενδυτές θα διατηρήσουν την έκθεσή τους σε πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, δίνοντας έτσι στο Bitcoin άφθονες ευκαιρίες για να συνεχίσει την ανοδική του πορεία.

 

«Η υπερβολική ρευστότητα του δολαρίου [από την Fed] εξακολουθεί να υπάρχει στο σύστημα», δήλωσε ο Salman Ahmed, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικών της Fidelity International, στη WSJ. «Μόλις βελτιωθούν τα πράγματα και επανέλθει ο πληθωρισμός, αυτή η ρευστότητα μπορεί να επιστρέψει σε πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία».

 

Υπερτιμημένο το δολάριο

 

Οι επενδυτές στις ΗΠΑ είναι σε, πολύ μεγάλο βαθμό, τοποθετημένοι σε διάφορες επενδύσεις. Το γεγονός αυτό διατηρεί υψηλότερη τη ζήτηση για το δολάριο. Ωστόσο, η άφιξη ενός πιθανού εμβολίου COVID-19, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για μια πιο φιλική εμπορική πολιτική από τη διοίκηση του Joe Biden, θα κάνει τα ξένα περιουσιακά στοιχεία να φαίνονται πιο ελκυστικά.

 

Για πολλούς αναλυτές, το δολάριο παραμένει ένα υπερτιμημένο περιουσιακό στοιχείο, διαπραγματευόμενο υψηλότερα από τα αντικειμενικά του επίπεδα, λόγω έλλειψης εναλλακτικών επενδυτικών λύσεων στον κόσμο. Μια έκθεση της Citigroup αναφέρει ακόμη και μείωση κατά 20% της αξίας δολαρίου, καθώς οι παγκόσμιοι επενδυτές θα περιορίσουν την παρουσία τους στις αγορές των ΗΠΑ.

 

Να πάνε όμως που; Στο Bitcoin, υποστηρίζουν πολλοί. Έστω και ένα τμήμα των κεφαλαίων που αναμένεται να αποχωρήσουν από τις ΗΠΑ, θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς το Bitcoin.

 

Το κρυπτονόμισμα άγγιξε πρόσφατα ιστορικά υψηλά έναντι πολλών ξένων νομισμάτων. Αυξήθηκε ειδικά στις περιοχές που πλήττονται από πληθωρισμό όπως η Τουρκία και η Βενεζουέλα, ενώ βγήκε ισχυρότερο σε άλλες προβληματικές οικονομίες όπως αυτές της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Ζάμπια, του Σουδάν, της Αγκόλας και άλλες.

 

Το Bitcoin διαπραγματεύτηκε επίσης σε τιμές κοντά στα ρεκόρ του στις αγορές της Ρωσίας, της Κολομβίας και της Ευρωζώνης.

 

Οι μετρήσεις έδειξαν μια αυξανόμενη ζήτηση για τα κρυπτονομίσματα στις εν λόγω οικονομίες. Οι επενδυτές και οι έμποροι αντιστάθμισαν με το Bitcoin και παρόμοια νομίσματά την αβεβαιότητα του πληθωρισμού. Εν ολίγοις, σταδιακή απομάκρυνση από τα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με τις ΗΠΑ αύξησε την πιθανότητα η αξία του Bitcoin έναντι του δολαρίου να φτάσει τα $20.000 παρά τις όποιες περιοδικές καθοδικές διορθώσεις.

 

Δείτε το παραπάνω άρθρο στην πηγή του: εδώ

 

Σχόλιο της EuroCapital: Βεβαίως, όλα τα παραπάνω έχουν να κάνουν με σχόλια που αναγράφονται στις διάφορες “επενδυτικές κοινότητες” οπαδών των κρυπτονομισμάτων, οι οποίες, όπως είναι φυσιολογικό, αναζητούν επιχειρήματα για να υποστηρίξουν την πίστη τους προς αυτά. Όμως, τα επιχειρήματα αυτά, συχνά φαίνονται να είναι αποσυνδεδεμένα από την πραγματικότητα. Για το λόγο αυτό, όλοι θα πρέπει να προσέχουν και να χειρίζονται τα χρήματά τους με προσοχή και με λογική.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text