Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Standard and Poors: Στα 800 εκατ. – 1 δισ. ευρώ η κερδοφορία της ΔΕΗ

Standard and Poors: Στα 800 εκατ. – 1 δισ. ευρώ η κερδοφορία της ΔΕΗ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Standard and Poors: Στα 800 εκατ. – 1 δισ. ευρώ η κερδοφορία της ΔΕΗ

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η στρατηγική επανατοποθέτηση της επιχείρησης και τα βελτιωμένα θεμελιώδη της ελληνικής αγοράς ενέργειας, οδηγούν σε περιορισμό των ανησυχιών για τη ρευστότητα της ΔΕΗ και για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της, αναφέρει η έκθεση της Standard and Poors με την οποία ο οίκος προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της επιχείρησης σε Β. Όπως αναφέρει η S&P αναμένεται αύξηση στη λειτουργική κερδοφορία EBITDA και βελτίωση στα πιστωτικά μεγέθη ως αποτέλεσμα της υψηλότερης κερδοφορίας καθώς η ΔΕΗ επιταχύνει το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και διαφοροποιεί την ανταγωνιστική της τοποθέτηση στη λιανική αγορά.

Πιο αναλυτικά η έκθεση της S&P κάνει ιδιαίτερη μνεία στο σχέδιο για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων επισημαίνοντας ότι αναμένεται αλλαγή στο μείγμα παραγωγής με στροφή προς τις ΑΠΕ, που θα αμείβονται με μακροχρόνιες συμφωνίες και προς το φυσικό αέριο. Η στροφή αυτή θα έχει σύμφωνα με τον οίκο θετική επίπτωση στην κερδοφορία με δεδομένο το χαμηλότερο κόστος εκπομπών ρύπων αλλά και τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα των μονάδων.

Για τον τομέα της λιανικής η S&P κάνει ιδιαίτερη μνεία στις προσπάθειες της επιχείρησης για βελτίωση του ρυθμού είσπραξης των λογαριασμών και της ανάκτησης των οφειλόμενων μέσα από πιο αποδοτικές διαδικασίες. Επίσης αναφορά γίνεται στις δύο συμφωνίες τιτλοποίησης, αν και η S&P αναφέρει ότι η διαχρονική αδυναμία της ΔΕΗ να συλλέξει τις οφειλές πελατών αποτελεί κομβική αδυναμία. Ο οίκος αναφέρει ότι θα παρακολουθεί στενά τις αναμενόμενες βελτιώσεις στο κομμάτι της κερδοφορίας της προμήθειας και γενικότερα τις σχεδιαζόμενες βελτιώσεις στα κόστη του ομίλου ΔΕΗ.

Επίσης η S&P κάνει λόγο για αβεβαιότητες που σχετίζονται με την πανδημία και την επίπτωση που θα έχει στην ικανότητα των Ελλήνων καταναλωτών να πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

Η έκθεση της S&P κάνει επίσης μνεία στο νέο ρυθμιστικό περιβάλλον για τον ΔΕΔΔΗΕ που μπορεί να οδηγήσει σε πιο προβλέψιμες χρηματορροές από τη θυγατρική εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής.

Στο μέτωπο του ισολογισμού, σύμφωνα με την έκθεση αναμένεται ισχυρή απομόχλευση το 2020 ωστόσο από το 2021 αναμένεται επιστροφή σε αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές από λειτουργίες, εξαιτίας των σημαντικών επενδύσεων που προγραμματίζονται. Σύμφωνα με την S&P ο δείκτης εσόδων από λειτουργίες προς χρέος θα αυξηθεί στο 12 με 15% το διάστημα 2020 – 2022 από 3% το 2019. Επίσης αναμένεται ισχυρή απομόχλευση εξαιτίας της αύξησης της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA.

Η S&P προβλέπει ότι η λειτουργική κερδοφορία EBITDA θα παραμείνει στα επίπεδα των 800 εκατ. ευρώ – 1 δισ. ευρώ τη διετία 2021 – 2022, ενώ ως προς τις επενδύσεις το συνολικό ύψος του προγράμματος της ΔΕΗ προβλέπεται να φτάσει τα 2 δις. ευρώ μέχρι το 2022 ή αλλιώς 700- 800 εκατ. ευρώ ετησίως.

Τέλος ο οίκος εκτιμά ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει με επιτυχία και αρκετά νωρίτερα από τη λήξη του το 2023, στην αναχρηματοδότηση του ομολογιακού δανείου από Ελληνικές τράπεζες ύψους 746 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text