Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Το 2021 μπορεί να είναι καλύτερο από ό,τι αναμένεται για την Ευρώπη

Το 2021 μπορεί να είναι καλύτερο από ό,τι αναμένεται για την Ευρώπη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το 2021 μπορεί να είναι καλύτερο από ό,τι αναμένεται για την Ευρώπη

To δεύτερο κύμα της πανδημίας δείχνει σταδιακά να υποχωρεί σε διάφορες μεγάλες χώρες της Ευρώπης, με το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ισπανία να βλέπουν μείωση των κρουσμάτων. Kάτι αντίστοιχο παρατηρείται και σε Ιταλία και Βρετανία όπου ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει αρχίσει να υποχωρεί. Ωστόσο, παρά την πρόοδο, οι νέες μολύνσεις που καταγράφονται σε ημερήσια βάση παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε αριθμό εκείνες που καταγράφονταν κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος, όταν η ασθένεια ήταν σε έξαρση. Ωστόσο, αντίθετα με τις χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ η πανδημία επιδεινώνεται. Ενώ δηλαδή ο αριθμός των ημερήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων δεν αυξάνεται εκθετικά, παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με τον κατά κεφαλήν αριθμό των κρουσμάτων που σημειώθηκε στην Ευρώπη, όταν ο κορωνοϊός βρισκόταν σε έξαρση στις αρχές Νοεμβρίου.

Ωστόσο, και στο μέτωπο της οικονομίας, μετά έναν βαρύ και σκοτεινό χειμώνα, θα έρθει μία λαμπερή άνοιξη. Ετσι, οι εκτιμήσεις μας σχετικά με την πορεία του ευρωπαϊκού ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο βασίζονται στην υπόθεση ότι ο Δεκέμβριος μπορεί να είναι ελάχιστα καλύτερος από τον Νοέμβριο. Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει κάθε μήνα, η απότομη ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με την πτώση που παρατηρήθηκε το τρίμηνο που προηγήθηκε, υποδηλώνει ότι η οικονομική δραστηριότητα μπορεί και θα ανακάμψει απότομα από τα εμπόδια που θα εμφανιστούν κατά το τέταρτο τρίμηνο, όταν αρθούν οι περιορισμοί, στις αρχές του 2021, ή το αργότερο έως την άνοιξη. Εμείς αναμένουμε ότι η αμερικανική οικονομία θα επιστρέψει στα επίπεδα προ κορωνοϊού κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021, ενώ το ΑΕΠ της Γερμανίας και της Γαλλίας θα επιστρέψει στα επίπεδα προ κορωνοϊού το πρώτο τρίμηνο του 2022. Ενδεχομένως, η Βρετανία και η Ιταλία να χρειαστεί να αναμένουν περισσότερο, καθώς το ΑΕΠ τους μπορεί να ανακάμψει στις αρχές του 2023.

Μετά μία χρονιά εμπορικών εντάσεων, όπως ήταν το 2019 αλλά και μία χρονιά εξάπλωσης της πανδημίας, όπως το 2020, το 2021 μπορεί να αποδειχθεί ένα ασυνήθιστα καλό έτος για την Ευρώπη. Υπάρχουν τέσσερις παράγοντες που συνηγορούν σε ένα τέτοιο θετικό σενάριο. Η πιο ήπια πολιτική που μπορεί να ακολουθήσει ο Τζο Μπαιντεν όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις της χώρας, η πρόοδος της ιατρικής-επιστημονικής κοινότητας για την ανάπτυξη εμβολίων για τον κορωνοϊό, το τέλος της αβεβαιότητας που έχει δημιουργήσει το Brexit αλλά και η γενικότερη προοπτική περαιτέρω ανάκαμψης στο παγκόσμιο εμπόριο. Το 2020, η Ευρώπη βρέθηκε δύο φορές στο επίκεντρο της πανδημικής κρίσης. Η Ευρώπη είχε έρθει αντιμέτωπη με μία πολύ βαθιά ύφεση τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ πολύ πιο σοβαρά εμπόδια αντιμετωπίζει σε σύγκριση με άλλες χώρες του προηγμένου κόσμου τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text