Η Γερμανία θα δανειστεί 180 δισ. ευρώ το 2021
Αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η Γερμανία προχωράει σε μία ακόμη υπέρβαση, καθώς σχεδιάζει να εκδώσει νέο χρέος ύψους 180 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό σχεδόν διπλάσιο από εκείνο που είχε προβλέψει στο σχέδιο προϋπολογισμού της τον Σεπτέμβριο.
Την απόφαση έλαβε χθες ο κυβερνητικός συνασπισμός, καταγράφοντας τη δεύτερη φορά που το Βερολίνο αποφασίζει να συμπεριλάβει ένα αρκετά υψηλό χρέος στον προϋπολογισμό του 2021 για να αντιμετωπίσει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Επειτα από μαραθώνιες συνομιλίες που διήρκεσαν περισσότερο από 17 ώρες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, η Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής παρουσίασε το καινούργιο σχέδιο προϋπολογισμού με το νέο χρέος ύψους 180 δισ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός υπολογίζει, άλλωστε, πως οι δαπάνες για το επόμενο έτος θα ανέλθουν στα 498,6 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου στο ίδιο επίπεδο στο οποίο έφτασαν φέτος.
Τα αρχικά σχέδια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, ήταν πάντως εντελώς διαφορετικά. Στο αρχικό σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε τον Σεπτέμβριο, προέβλεπε την έκδοση νέου χρέους ύψους μόνον 96,2 δισ. ευρώ. Το επίπεδο των 180 δισ. ευρώ είναι, άλλωστε, υψηλότερο κατά 164,227 δισ. ευρώ από εκείνο που επιτρέπει το λεγόμενο «φρένο χρέους» της Γερμανίας. Η χθεσινή απόφαση σηματοδοτεί, έτσι, τη δεύτερη φορά που το Βερολίνο παραβιάζει ένα θέσφατο της γερμανικής πολιτικής ιδεολογίας, αν και η απόφαση για προσωρινή άρση του φρένου χρέους ελήφθη ομόφωνα την άνοιξη, όταν η χώρα δεχόταν πλήγμα από το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Σχολιάζοντας τις αποφάσεις ο Χριστιανοδημοκράτης Εκχαρντ Ρέμπεργκ, μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής, τόνισε πως «ο προϋπολογισμός του ομοσπονδιακού κράτους για το 2021 είναι πλήρως σημαδεμένος από την πανδημία του κορωνοϊού. Τα υψηλά επίπεδα χρέους είναι αυτή τη στιγμή αναγκαία για να μπορέσει η χώρα μας να επιβιώσει με ασφάλεια αυτής της πανδημίας που θα χαρακτηρίσει τον αιώνα».
Ο εν λόγω προϋπολογισμός προβλέπει, μεταξύ άλλων, κάποια μέτρα στήριξης των γερμανικών νοικοκυριών. Οι περισσότεροι πολίτες της Γερμανίας δεν θα χρειαστεί να καταβάλουν τη λεγόμενη «εισφορά αλληλεγγύης» που εισήγαγε το κράτος πριν από τρεις δεκαετίες προκειμένου να χρηματοδοτήσει την επανένωση των δύο Γερμανιών. Το επίδομα τέκνου θα αυξηθεί άλλωστε κατά 15 ευρώ τον μήνα ανά παιδί.
Δεν έλειψαν, πάντως, και οι επικρίσεις με τον Σβεν Κρίστιαν Κίντλερ, ειδικό επί θεμάτων προϋπολογισμού και μέλος του κόμματος των Πρασίνων, που επισήμανε πως ο προϋπολογισμός αφήνει ακάλυπτους τους ανέργους αλλά και τους επιχειρηματίες.
Πηγή: kathimerini.gr

- ΕΚΤ: Ρυθμό ανάπτυξης 4,4% προβλέπουν οι αναλυτές για το 2021
- ΕΚΤ: Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο το 2020 τα πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ
- ΕΚΤ: Η οικονομία της ευρωζώνης θα ανακάμψει με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι αρχικά αναμενόταν
- Γερμανία: Συρρικνώθηκε το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών το 2020
- Ευρωζώνη: Νέα πτώση του σύνθετου PMI τον Ιανουάριο
- Η Κομισιόν ενέκρινε το γερμανικό σχέδιο αποζημιώσεων σε επιχειρήσεις για ζημιές λόγω Covid-19
- Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στις αγορές ομολόγων έως τον Μάρτιο 2022
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 29/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 28/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 27/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 26/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 23/11/2018
- Μεγάλη κινητικότητα στην αγορά online τζόγου
- Ο νόμος που κατέστρεψε το Χρηματιστήριο: Δημόσιες προτάσεις αγοράς μετοχών
- Lockdown και Τουρκία πιέζουν τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες – Μεγάλες ζημιές για Σελόντα και Νηρέα
- Κακό εργασιακό περιβάλλον σε κολοσσούς με τεράστια κέρδη
- Μέρισμα: Διαχρονικά, το πιο σημαντικό στοιχείο μιας μετοχής
Σχολιάστε το άρθρο