Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Χαρτοφυλάκιο “απολύτου συστήματος” - Αλλαγή μετοχικής θέσης

Χαρτοφυλάκιο “απολύτου συστήματος” - Αλλαγή μετοχικής θέσης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χαρτοφυλάκιο “απολύτου συστήματος” - Αλλαγή μετοχικής θέσης

Αρνητικό θεωρούμε το σημερινό πτωτικό γύρισμα της αγοράς, η οποία, στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης είχε κατορθώσει να παραμείνει στη θετική περιοχή. Αντίστροφα κινήθηκαν οι αγορές στην Ευρώπη, αφού ξεκίνησαν με μια ήπια πτώση, η οποία μετά μετατράπηκε σε ήπια άνοδο.

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα αμερικανικά παράγωγα. Έχουν βελτιώσει τη θέση τους από το πρωί, όμως η αμερικανική αγορά μάλλον θα ανοίξει πτωτικά, ενώ όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Σημειώνουμε πάντως ότι, μία παράδοση των τελευταίων ετών, θέλει την αγορά της Νέας Υόρκης πτωτική, τη Δευτέρα μετά την Black Friday.

Γενικότερα, η σημερινή μέρα είναι ασταθής, σε όλο το κόσμο. Εν τούτοις, ο μήνας Νοέμβριος ήταν ένας από τους καλύτερους μήνες των τελευταίων ετών, για πολλές χρηματιστηριακές αγορές σε όλο το κόσμο και βέβαια και για την αγορά της Αθήνας.

 

Παρά την πτωτικότητα της αγοράς, θετικό στοιχείο θεωρούμε, η μέχρι στιγμής υψηλή αξία συναλλαγών (66 εκατομμύρια στις 3:50 μμ). Μάλιστα, αν η συνεδρίαση συνέχιζε ανοδική, η αξία των συναλλαγών θα ήταν υψηλότερη. Είναι σαφές ότι τοποθετούνται νέα κεφάλαια στην αγορά. Όχι σε μεγάλες ποσότητες, πλην όμως, έτσι συμβαίνει πάντα όταν η τάση δεν έχει ακόμη γίνει εμφανής.

 

Σε γενικές γραμμές, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι, παρά το ότι αναμέναμε -και προβλέψαμε ορθά- την ανοδική διάσπαση, η κίνηση της αγοράς υπήρξε καλύτερη απ’ ότι είχαμε εκτιμήσει. Ας έχουμε όμως υπόψη μας ότι, η συντηρητικές εκτιμήσεις, είναι κάτι που συμβαίνει στους περισσότερους, μετά από μία μεγάλη πτωτική περίοδο και απροσδόκητα γεγονότα. Το αντίστροφο συνήθως συμβαίνει στις ανόδους.

Γι’ αυτό το λόγο το να ακολουθούμε ένα σύστημα συναλλαγών, συχνά μας βγάζει από την αβεβαιότητα για το τί θα πρέπει να κάνουμε.

 

Όπως είχαμε αναφέρει, προβληματιζόμασταν με τη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου. Βλέπουμε ότι  ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά με ταχύτητα.

Αναλύοντας τα θεμελιώδη στοιχεία του τραπεζικού κλάδου (ετοιμάζουμε μία μελέτη για το επόμενο τεύχος, όμως θα τη δημοσιεύσουμε από αύριο, μόνον για τους συνδρομητές μας), διαπιστώνουμε ότι, ενώ υπάρχει πρόοδος στο θέμα των “κόκκινων δανείων”, η οποία έχει όμως πληρωθεί με υψηλότατες προβλέψεις, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στην πλευρά των εσόδων και του επιτοκιακού περιθωρίου, τα οποία βαίνουν μειούμενα. Άλλωστε, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τις τράπεζες, όχι μόνον στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο το κόσμο.

Από την άλλη πλευρά, καλλιεργείται η προσδοκία ότι, θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, ενώ θα υπάρξει ευνοϊκός χειρισμός της νέας γενιάς προβληματικών δανείων που δημιουργούνται κατά την πανδημία. Και, από τη μέχρι στιγμής συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο, φαίνεται ότι οι προσδοκίες αυτές αποδίδουν. Και ενδεχομένως θα αποδώσουν και στο προσεχές μέλλον.

 

Υπάρχει μια μεγάλη αλήθεια για τα χρηματιστήρια, από ένα γνωμικό, το οποίο αποδίδεται στον Κέυνς: Δεν έχει σημασία τί πιστεύεις εσύ για μια μετοχή. Σημασία έχει τί πιστεύουν οι άλλοι!
(Πιο σωστά, αναφέρεται ότι ο Κέυνς παρομοίαζε το Χρηματιστήριο με κάτι ένα θεσμό καλλιστείων όπου, δεν είχε σημασία ποιά διαγωνιζόμενη πίστευες εσύ ότι θα κριθεί ως η πιο όμορφη, αλλά ποιά θα έκρινε η επιτροπή και το κοινό).

 

Παράλληλα, είναι αλήθεια ότι, η αγορά δε μπορεί να κινηθεί προς κάποια κατεύθυνση, αν δεν κινηθεί ο τραπεζικός κλάδος και αυτό, παρά τη μείωση της κεφαλαιοποίησης του κλάδου και της σημασίας του στη διαμόρφωση του δείκτη.

 

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της ΔΕΗ έχει πετύχει την τιμή που είχαμε “στοχεύσει” πριν από 1,5 περίπου χρόνο και που αναφέραμε σε αρκετές ακόμη ενδιάμεσες δημοσιεύσεις μας.

Παράλληλα, η ΔΕΗ θα δημοσιεύσει αποτελέσματα 9μηνου αύριο 1η Δεκεμβρίου, τα οποία εκτιμάται ότι θα “προκαλέσουν ενθουσιασμό”.

Παράλληλα, δε θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι το ζήτημα της κερδοφορίας της ΔΕΗ κατά τις εκλογές του 2019, κατέστη -κακώς, πολύ κακώς κατά την άποψή μας- θέμα πολιτικής εκμετάλλευσης από το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές και το οποίο σήμερα κυβερνά. Μέσα απ’ αυτή τη λογική -αυτό το είχαμε αναφέρει και σε άλλες περιπτώσεις- η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο και συμφέρον να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα και βελτίωση της τιμής μετοχής. Όμως, γενικά δε πιστεύουμε στη ...μακροημέρευση των πολιτικών σχεδιασμών στο Χρηματιστήριο.

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους και επειδή προτιμούμε να ...αγοράζουμε στη φήμη και να πουλάμε στο γεγονός, προχωρούμε σήμερα στη ρευστοποίηση των μετοχών της ΔΕΗ που έχουμε στο χαρτοφυλάκιό μας. Με τα χρήματα που θα εισπράξουμε, θα αγοράσουμε μετοχές της ΑΛΦΑ. Οι πρέξεις θα γίνουν σε τιμή κλεισίματος.

 

Περισσότερες εξηγήσεις και αναλυτικά στοιχεία θα υπάρξουν αύριο στις συνδρομητικές σελίδες.

 

Επίσης, διατηρούμε θετική την άποψή μας για την ΑΡΑΙΓ, όπως είχαμε αναφέρει και στην προηγούμενη εβδομάδα. Αύριο, ή το αργότερο μεθαύριο, θα προσπαθήσουμε να δημοσιεύσουμε σχετικό άρθρο που να τεκμηριώνει την άποψή μας για προσδοκόμενη σημαντική αύξηση της τιμής (ενδεχομένως και στα 8,00 ευρώ) κατά τη διάρκεια της επόμενης διετίας.




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text