Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Αλλεπάλληλα ραντεβού με την Ε.Ε. για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ

Αλλεπάλληλα ραντεβού με την Ε.Ε. για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αλλεπάλληλα ραντεβού με την Ε.Ε. για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ

Η πρώτη σύσκεψη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τις ελληνικές προτάσεις για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης με 32 δισ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε ήδη την περασμένη Πέμπτη, μία μόλις εβδομάδα μετά την κατάθεσή του στις Βρυξέλλες, και οι πρώτες αντιδράσεις άφησαν ικανοποιημένη την ελληνική πλευρά.

Η αίσθηση που επικρατεί στο επιτελείο, το οποίο εργάσθηκε για την προετοιμασία του κειμένου των περίπου 200 σελίδων (με άλλες περίπου 2.000 σελίδες να το ακολουθούν, ως ανάλυση), είναι ότι η γραφειοκρατία των Βρυξελλών αναγνώρισε πως πρόκειται για ένα επεξεργασμένο κείμενο, σύμφωνο με τους κανόνες του ταμείου. Ενα κείμενο που βασίστηκε, όπως λένε, στις κατευθύνσεις του σχεδίου ανάπτυξης της επιτροπής  Πισσαρίδη, αλλά και σε αυτές της Κομισιόν (πράσινη, ψηφιακή μετάβαση), ενώ έχει λάβει υπόψη του και τις συστάσεις προς τη χώρα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και της ενισχυμένης εποπτείας, όπως απαιτείται. Περιέχει τόσο μεταρρυθμίσεις όσο και επενδύσεις, όπως επίσης απαιτούν οι κανόνες, και σε κάποια σημεία καινοτομεί, όπως στην πρόταση για τη χρησιμοποίηση του τμήματος του δανείου (12,6 δισ. ευρώ) για τη δανειοδότηση επιχειρήσεων. Το σκεπτικό της κυβέρνησης ήταν ότι αντί να επιβαρύνει το ήδη δυσθεώρητο χρέος της χώρας με έναν δανεισμό που μπορεί να τον εξασφαλίσει και από τις αγορές, θα ήταν σκόπιμο να διατεθούν οι πόροι στις επιχειρήσεις, που διψούν για χρηματοδότηση, και να καλυφθεί έτσι το μεγάλο επενδυτικό κενό της χώρας. Ετσι, ενώ θα υπάρχει μια αρχική επιβάρυνση, στον βαθμό που θα επιστραφούν τα δάνεια, το χρέος θα μειωθεί. Το θέμα, πάντως, έχει ακόμη διαστάσεις που χρειάζονται διαπραγμάτευση.

«Το κυριότερο είναι ότι μπήκε μια δομή θεμελιωμένη σε οικονομικά δεδομένα και όχι σε τυχαία αιτήματα πολιτικών παραγόντων», σχολιάζει κυβερνητικός παράγων, που υποστηρίζει ότι με το πλαίσιο που έχει τεθεί διασφαλίζεται ότι οι πόροι δεν θα κατασπαταληθούν.

Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι και η ακρίβεια των προϋπολογισμών των έργων που θα υποβληθούν, αφού οι πληρωμές από το Ταμείο Ανάκαμψης θα γίνονται με βάση αυτούς. Ετσι, αν υπάρχει υπέρβαση, απλούστατα θα επιβαρύνονται τα κρατικά ταμεία για το επιπλέον ποσό. Για τον σκοπό αυτό, η κυβέρνηση πρόκειται να προσλάβει εξωτερικό σύμβουλο που θα ελέγξει εξονυχιστικά τους προϋπολογισμούς.

Οι τηλεδιασκέψεις με την Κομισιόν θα συνεχιστούν με ρυθμό δύο την εβδομάδα για το προσεχές διάστημα, καλύπτοντας κάθε φορά και έναν τους 18 άξονες, στους οποίους εξειδικεύονται οι 4 βασικοί πυλώνες του:

1. Πράσινη μετάβαση.

2. Ψηφιακή μετάβαση.

3. Απασχόληση, δεξιότητες και συνοχή.

4. Ιδιωτικές επενδύσεις και θεσμικός μετασχηματισμός.

Η κυβέρνηση έχει μετά τη δυνατότητα να υποβάλει την τελική της πρόταση έως τον Απρίλιο, αλλά φιλοδοξεί να το κάνει νωρίτερα, κάποια στιγμή τον Φεβρουάριο.

Εν τω μεταξύ, τα έργα μπορούν να ξεκινήσουν, και για την ακρίβεια έχουν ήδη ξεκινήσει, αφού το ταμείο προβλέπει δυνατότητα αναδρομικής χρηματοδότησης από τον Φεβρουάριο της φετινής χρονιάς. Ενα βασικό πρόγραμμα που θα ενταχθεί από τα πρώτα, αναδρομικά, είναι το «Εξοικονομώ», το οποίο θα καταλάβει μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης και της επόμενης χρονιάς. Επίσης, εκτιμάται, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ότι θα χρηματοδοτηθούν αναδρομικά και έργα ψηφιακού μετασχηματισμού. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σκοπεύει να εντάξει μέσα στον Δεκέμβριο και κάποια δημόσια επένδυση, που εξασφαλίζει τα χαρακτηριστικά της επιλεξιμότητας.

Η χρηματοδότηση, πάντως, ακόμη κι αν όλα πάνε καλά, δεν θα ξεκινήσει πριν από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους και δεν είναι βέβαιο τι ποσόν θα εισπραχθεί το 2021. Στον προϋπολογισμό πάντως έχουν γραφεί εισροές 3,9 δισ. ευρώ που θα ενισχύσουν το ΑΕΠ κατά 2 μονάδες.

 

Ειρήνη Χρυσολωρά

Πηγή: kathimerini.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text