Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | 283 εισηγμένες αποχώρησαν από το ΧΑ τα τελευταία 21 έτη (2000-2020)

283 εισηγμένες αποχώρησαν από το ΧΑ τα τελευταία 21 έτη (2000-2020)

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
283 εισηγμένες αποχώρησαν από το ΧΑ τα τελευταία 21 έτη (2000-2020)

Η «μεγάλη έξοδος» των εισηγμένων συνεχίζεται αφού είναι αξιοσημείωτο ότι τα τελευταία 21 έτη (2000-2020) έχουν διαγραφεί 283 εταιρίες αφαιρώντας από τη κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου εκατοντάδες δις ευρώ αλλά κυρίως στερώντας φήμη και προκαλώντας αδιαφορία σε εταιρείες που πιθανότατα θα ήθελαν να εισαχθούν.

Η σημαντική υποχώρηση των τιμών των μετοχών στα χρόνια της κρίσης αλλά και αμέσως μετά τη φούσκα του 1999 ήταν η βασική αιτία να ανθήσει η βιομηχανία των δημοσίων προτάσεων και εξαγορών από offshore εταιρίες και μάλιστα πολλές φορές ιδιοκτησίας των βασικών μετόχων. Οι εξαγορές αυτές και οι δημόσιες προτάσεις έγιναν με ληστρικούς πολλές φορές όρους εις βάρος των μικρομετόχων. Παράλληλα αρκετές εισηγμένες διαγράφηκαν από το ΧΑ λόγω ανυπέρβλητων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν. Πολλά χρόνια η χρηματιστηριακή αγορά βιώνει αυτό το μαρτύριο με τις εταιρίες-ζόμπι που παρέμειναν στο ταμπλό και χιλιάδες επενδυτές είδαν να απαξιώνονται τα χαρτοφυλάκιά τους.

Ειδική κατηγορία αποτελούσαν επίσης οι εξαγορές των θυγατρικών πολυεθνικών εταιριών καθώς η πολιτική αυτή των ομίλων είναι να παραμένει η μητρική εταιρία στις βασικές μεγάλες αγορές και να αποχωρούν οι θυγατρικές από τα περιφερειακά χρηματιστήρια όπως είναι και η Αθήνα.

Δεν προσελκύει νέες εταιρίες το Χρηματιστήριο. Εδώ και μία τετραετία έχει πάψει να αποτελεί πόλο εισαγωγής νέων εταιριών αφού η φετινή είσοδος της Epsilon Net αποτελεί μετάταξη από την Εναλλακτική αγορά στην Κύρια αγορά.

Στην διάρκεια του 2020 έχουν διαγραφεί στις 10 Ιανουαρίου η FG Europe, ακολούθησε η ΕΛΤΡΑΚ στις 12 Μαρτίου, ενώ στις 12 Ιουνίου διεγράφησαν 3 πρώην εισηγμένες(Νηρέας, Σελόντα και Καράτζης). Την 1η Σεπτεμβρίου διεγράφη η Περσεύς και την ερχόμενη Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου διαγράφονται οι εταιρίες Βωβός, Mega Chanel Aλφα Finance, Πήγασος και Χατζηκρανιώτη.

Το 2019 διεγράφησαν από το χρηματιστηριακό ταμπλό οι εξής 8 εισηγμένες: Druckfarben, Νexans, Υγεία, Αιολική Επενδυτική, Μινωικές Γραμμές, Άνεμος/Grivalia, Κρητών Άρτος, Κανάκης, ενώ το 2018 είχαμε 3 διαγραφές (Αθηνά, Κορρρές και Αιολική Επενδύσεων).

Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι 3 είναι οι λόγοι που οδηγούν τις εταιρείες σε διαγραφή των μετοχών τους από το χρηματιστηριακό ταμπλό. Πρώτος λόγος είναι η εξοικονόμηση κεφαλαίων, αφού έρευνα έχει δείξει ότι για εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης το κόστος συμμετοχής μπορεί να φτάσει το 1%-3% του κύκλου εργασιών. Δεύτερος, σε περίπτωση χαμηλής τιμής, η έξοδος έχει πλεονεκτήματα για τους μετόχους που αγοράζουν μετοχές σε φθηνές τιμές – βραχυπρόθεσμο όφελος. Τρίτος, η νομοθεσία, που απαλλάσσει την πολυεθνική από την υποχρέωση περιοδικής δημοσιοποίησης στοιχείων, αγοράς ιδίων μετοχών ή αύξησης κεφαλαίου.

Από κει και πέρα το ζητούμενο για την χρηματιστηριακή αγορά και ειδικότερα για τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι να προσελκυσθούν μεγάλες εταιρίες σε κεφαλαιοποίηση δηλαδή από 300 εκατ. ευρώ και πάνω. Καλές είναι οι προσπάθειες για μικρές εταιρίες να εκκολαφθούν και να μεγαλώσουν αλλά η αγορά έχει ανάγκη από ισχυρές εταιρίες με διεθνή αναγνώριση που θα δυναμώσουν και την χρηματιστηριακή αξία της αγοράς.

Δεν μπορεί το Χρηματιστήριο να στηρίζεται σε 7-8 εταιρίες της υψηλής κεφαλαιοποίησης και 4-5 εταιρίες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και οι υπόλοιπες 160 μετοχές να παραμένουν στο ταμπλό αδρανείς και ανύπαρκτες επιχειρηματικά.

Η έλευση της πανδημίας πάγωσε το ενδιαφέρον για την εισαγωγή νέων εταιριών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Για παράδειγμα είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εταιρίες ΑΕΕΑΠ, όπως η Noval Property(θυγατρική του ομίλου Viohalco), η Μπλε Κέδρος της οικογένειας Ευμορφίδη, η Orilina, η Nάστης και η Trade Estates(θυγατρική του ομίλου Fourlis).

Παρά το γεγονός ότι το 2019 ήταν εξαιρετική ως προς τις αποδόσεις, με το Χρηματιστήριο να είναι στη κορυφή των παγκόσμιων αποδόσεων, ακόμη και η παραμονή εισηγμένων στο Χ.Α. με ετήσιο κόστος κατά μέσον όρο 6.000 – 7.000 ευρώ δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη και αποτελεί πολυτέλεια, καθώς οι διοικήσεις αναζητούν ρευστότητα, για να είναι επαρκείς οι ταμειακές ροές, και προχωρούν σε περικοπές όλων των δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης που εκτιμούν ότι δεν τους είναι άμεσα απαραίτητες για την τρέχουσα διετία.

 

 

ANEΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Πηγή: Reporter.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text