Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Αβεβαιότητα για την ανάκαμψη, προειδοποίηση για τις τράπεζες

Αβεβαιότητα για την ανάκαμψη, προειδοποίηση για τις τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αβεβαιότητα για την ανάκαμψη, προειδοποίηση για τις τράπεζες

Της Ειρήνης Χρυσολωρά

Από τις βαρύτερα πληττόμενες χώρες, λόγω κορωνοϊού, θα είναι τελικά η Ελλάδα, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών, που δημοσίευσαν το τελευταίο διάστημα τις εκθέσεις τους. Ε.Ε., ΔΝΤ και ΟΟΣΑ συμφωνούν ότι η δομή της ελληνικής οικονομίας, με τη μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οδηγεί αναπόφευκτα σε βαθιά ύφεση φέτος. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 10,1%, έναντι 7,5% για την Ευρωζώνη κατά μέσον όρο. Επίσης, εκφράζουν ανησυχία για αναζωπύρωση των χρόνιων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις τράπεζες.

Οσο για την ανάκαμψη, η αβεβαιότητα και πλήθος ερωτημάτων σκιάζουν τον ορίζοντα του 2021, με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος δημοσίευσε χθες το Economic Outlook, να προβλέπει σχεδόν στασιμότητα (+0,9%) τον επόμενο χρόνο και ανάκαμψη μόνο το 2022 (6,6%), χωρίς ούτε τότε να καλύπτονται οι απώλειες της φετινής χρονιάς.

Κομισιόν και ΔΝΤ είναι πιο αισιόδοξοι για ταχύτερη ανάκαμψη το 2021, αλλά και οι δύο μιλούν για «άνευ προηγουμένου αβεβαιότητα και καθοδικούς κινδύνους» (ΔΝΤ, 2η έκθεση μεταπρογραμματικής παρακολούθησης) και πιθανότητα επιδείνωσης της οικονομικής δραστηριότητας σε περίπτωση παράτασης της πανδημίας και του lockdown.

«Η ελληνική οικονομία αναμένεται να υποστεί μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις οικονομικής δραστηριότητας στην Ε.Ε.», τονίζει η Κομισιόν, στην 8η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα. Και ενώ το εμβόλιο επισημαίνεται απ’ όλους ότι θα κρίνει τη συνέχεια, για την Ελλάδα φοβούνται ότι θα πάρει ίσως περισσότερο χρόνο να επωφεληθεί, καθώς ο ενθουσιασμός για ταξίδια δεν αναμένεται να ανακάμψει άμεσα.

Πώς πρέπει να λειτουργήσει η Ελλάδα για να ξεπεράσει την κρίση το ταχύτερο δυνατόν; Εδώ το ΔΝΤ κυρίως, αλλά και ο ΟΟΣΑ, τονίζουν ότι τα μέτρα στήριξης δεν πρέπει να διακοπούν πριν την ώρα τους. «Η αδύναμη απασχόληση καθιστά επιτακτική την ενίσχυση στοχευμένης εισοδηματικής στήριξης», τονίζει ο ΟΟΣΑ. Μια μέρα πριν το ΔΝΤ σημείωνε ότι η κυβέρνηση πρέπει να διατηρήσει τη στοχευμένη δημοσιονομική στήριξη, διασφαλίζοντας τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Το ΔΝΤ εδώ και καιρό έχει γυρίσει σελίδα, απαρνούμενο τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και προτείνοντας επεκτατικά μέτρα για τη στήριξη των πλέον αδύναμων, προκειμένου να στηριχθεί και η οικονομική δραστηριότητα στο σύνολό της. Πιο συγκρατημένη στο θέμα αυτό η Ε.Ε., επισημαίνει ότι τα μέτρα στήριξης του 2021 πρέπει να είναι προσωρινά, ακόμη και αυτά που αφορούν μεταρρυθμίσεις, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Καμπανάκι χτυπούν και οι τρεις διεθνείς οργανισμοί για τις τράπεζες, καθώς η πανδημία αναμένεται να επιδεινώσει το ήδη σοβαρό πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους. «Πρέπει να ληφθούν περαιτέρω δράσεις για την ενίσχυση του κεφαλαίου των τραπεζών και την ικανότητά τους να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις για την ανάπτυξη», σημείωσε χθες ο ΟΟΣΑ.

Το χρέος

Αντιθέτως, για το χρέος, οι μεγάλες ανησυχίες φαίνεται να έχουν απομακρυνθεί προς το παρόν, αν και το ΔΝΤ κρατά επιφυλάξεις για τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ολοι συμφωνούν, βεβαίως, ότι το παιχνίδι και στο μέτωπο αυτό θα κριθεί από τους ρυθμούς ανάπτυξης, που καθορίζουν και τον «παρονομαστή», αφού το χρέος υπολογίζεται ως ποσοστό του ΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό, με μια φωνή οι διεθνείς οργανισμοί καλούν την Ελλάδα να αξιοποιήσει δεόντως τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Σίγουρα, πάντως, κανένας δεν είναι τόσο αισιόδοξος για την απορρόφησή τους, όσο η κυβέρνηση.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text