Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Τράπεζες: Κατά 31,5 δισ. ευρώ μειώνουν τα κόκκινα δάνεια μέσω του "Ηρακλή"

Τράπεζες: Κατά 31,5 δισ. ευρώ μειώνουν τα κόκκινα δάνεια μέσω του "Ηρακλή"

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τράπεζες: Κατά 31,5 δισ. ευρώ μειώνουν τα κόκκινα δάνεια μέσω του "Ηρακλή"

Κατά 31,5 δισ. ευρώ θα μειώσουν το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους οι τράπεζες, μετά και την προσχώρηση της τέταρτης συστημικής τράπεζας, της Εθνικής, στο ελληνικό Asset Protection Scheme "Ηρακλής".

Η τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής Τράπεζας θα είναι ύψους 6,1 δις. ευρώ, αποτελούμενη από 190.000 δάνεια 80.000 δανειοληπτών, εξασφαλισμένα στο 90% με ακίνητα (η σύνθεση του χαρτοφυλακίου είναι 77% στεγαστικά, 18% επιχειρηματικά και μικρά επαγγελματικά και 5% καταναλωτικά δάνεια). Η συναλλαγή θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους με την υποβολή αιτήματος υπαγωγής στον "Ηρακλή". Στο α΄ τρίμηνο 2021 η Τράπεζα θα λάβει τις μη δεσμευτικές προσφορές, ενώ οι δεσμευτικές, η επιλογή του προτιμητέου επενδυτή και η υπογραφή της συναλλαγής θα γίνουν στο β΄ τρίμηνο του 2021.

Η τιτλοποίηση με την οποία εγκαινιάστηκε ο "Ηρακλής" ήταν αυτή της Eurobank. H Τράπεζα ολοκλήρωσε την τιτλοποίηση Cairo, ύψους 7,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο με την πώλησή της στην doValue. Η τιτλοποίηση προέβλεπε ότι τo 20% των mezzanine notes και το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό των junior notes θα πωληθούν στην doValue τοις μετρητοίς. Η αποτίμηση βάσει της ονομαστικής αξίας των ομολογιών υψηλής διαβάθμισης (senior notes) και της τιμής πώλησης των mezzanine και junior notes αντιστοιχεί στο 33,3% της συνολικής μικτής αξίας του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου.

Η τιτλοποίηση προβλέπει επίσης ότι η Τράπεζα διατηρεί το 5% των mezzanine και junior notes, καθώς και το 100% των senior notes. Τα υπόλοιπα mezzanine και junior notes θα διανεμηθούν στους μετόχους της Eurobank. Τα ονομαστικά ποσά των senior, mezzanine και junior notes του project Cairo έχουν ως εξής: 2,4 δισ., 1,5 δισ. και 3,6 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

H επόμενη σε φάση ετοιμότητας για την ολοκλήρωσή της είναι η τιτλοποίηση Galaxy της Alpha Bank. Η τιτλοποίηση εξαγοράστηκε από την Davidson Kempner και η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Στις 22 Οκτωβρίου, η Τράπεζα είχε υποβάλει στο Υπουργείο Οικονομικών την αίτηση για την ένταξη της τρίτης τιτλοποίησης Galaxy στον "Ηρακλή".

Επρόκειτο για την τιτλοποίηση με την κωδική ονομασία Galaxy IV, συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Στις αρχές Αυγούστου, η Τράπεζα είχε υποβάλει στο Υπουργείο Οικονομικών την αίτηση ένταξης στον "Ηρακλή" για την πρώτη και δεύτερη "φέτα" της τιτλοποίησης Galaxy, τα χαρτοφυλάκια Orion και Galaxy II. Οι δύο αυτές τιτλοποιήσεις είναι λογιστικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ και 5,7 δισ. ευρώ αντιστοίχως. Αθροιστικά, η τιτλοποίηση Galaxy είναι ύψους 10,8 δις. ευρώ, η μεγαλύτερη στην ελληνική αγορά και από τις μεγαλύτερες στην ΕΕ.

Στις αρχές του 2021 αναμένεται και η ολοκλήρωση της τιτλοποίησης 7 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς. Τον Αύγουστο, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην υλοποίηση του πρώτου μέρους της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων με την κωδική ονομασία "Phoenix", συνολικής λογιστικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα υπέβαλε αίτηση για την ένταξη της τιτλοποίησης Phoenix στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων "Ηρακλής" για ομόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας έως 1 δισ. ευρώ.

Απομένει να ακολουθήσει η αίτηση για την ένταξη στο πρόγραμμα "Ηρακλής" και για την τιτλοποίηση "Vega", ύψους έως 5 δισ. ευρώ, η οποία θα μεταβιβαστεί στον "Ηρακλή" με τη σύσταση τριών SPVs.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text