Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Το growth story της Cenergy Holdings είναι πολλά περισσότερα από ένα deal με τη Νexans

Το growth story της Cenergy Holdings είναι πολλά περισσότερα από ένα deal με τη Νexans

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το growth story της Cenergy Holdings είναι πολλά περισσότερα από ένα deal με τη Νexans

Μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις με τον γαλλικό όμιλο Nexans η μετοχή της Cenergy Holdings έχασε περίπου το 20% της αξίας της και επέστρεψε στον μέσο κινητό των 9 εβδομάδων, αποτυπώνοντας την απογοήτευση (;) των επενδυτών.

Οι δύο εταιρείες βρίσκονταν σε συζητήσεις για ενδεχόμενη σύμπραξη των δραστηριοτήτων παραγωγής  καλωδίων και παρά το γεγονός ότι επισήμως δεν μάθαμε ποτέ τα νούμερα που είχαν πέσει στο τραπέζι, σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων ενδεχομένως είχαν ως εξής: η Nexans θα έδινε 250 εκατ. ευρώ μετρητά, 300 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης νέων μετοχών Nexans και ανάληψη εταιρικού δανεισμού ύψους 255 εκατ ευρώ.

Κανείς -πλην όσων συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις- δεν γνωρίζει αν η συμφωνία «κόλλησε» στην αποτίμηση της Cenergy Holdings, στο ποσοστό μετοχών που θα λάμβανε από τη Νexans ή και στα δύο. Επίσης ουδείς γνωρίζει αν ο διάλογος διακόπηκε προσωρινά ή έπεσαν οριστικά τίτλοι τέλους.

Αυτό όμως που ξέρουμε είναι ότι εξαρχής το story του ομίλου δεν ήταν ένα deal με την Νexans. Άλλωστε και μόνο το ενδιαφέρον μιας πολυεθνικής για τον τομέα των καλωδίων της Cenergy από μόνο του λέει πολλά. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που η Νexans έχει θυγατρική στην Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι πώς μια σύμπραξη με τον πολυεθνικό όμιλο θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές οικονομίες κλίμακας και συνέργειες.

Από την άλλη όμως, το story της Cenergy Holdings είναι αυτόφωτο.

Η εξαγορά των εγκαταστάσεων της Fulgor αποδείχθηκε κορυφαία κίνηση του ομίλου Βιοχάλκο, παρά το γεγονός ότι έγινε στην καρδιά της κρίσης, τη στιγμή που ο όμιλος είχε ήδη υψηλή μόχλευση και η απόδοση της επένδυσης θα αντικατροπτιζόταν στα αποτελέσματα αρκετά χρόνια αργότερα.

Οι επενδύσεις όμως άνω 300 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια μόνο στον τομέα των καλωδίων- επενδύσεις πέριξ των 200 εκατομμυρίων ευρώ πραγματοποιήθηκαν μόνο για το εργοστάσιο στην Κόρινθο- ήταν αυτές που έβαλαν τον όμιλο της Βιοχάλκο με αξιώσεις στα σαλόνια των κατασκευαστών υποβρύχιων καλωδίων, με τη Cenergy Holdings να χτυπάει διεθνή έργα υψηλών απαιτήσεων και προστιθέμενης αξίας σε όλο τον κόσμο.

Η μονάδα της Κορίνθου αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα μεταξύ των πέντε εργοστασίων υποβρύχιων καλωδίων στον κόσμο και έχει ήδη στο ιστορικό του μια ευρεία γκάμα έργων που ολοκλήρωσε με επιτυχία. Η υπεροχή του προϊόντος υπογράφει το μέλλον της εταιρείας

Το γεγονός ότι ο όμιλος κερδίζει έδαφος στην ανάληψη μεγάλων έργων όχι μόνο στη λεκάνη της Μεσογείου, όπου η γεωγραφική εγγύτητα του προσδίδει ούτως ή άλλως τη δυνατότητα να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός, θα πρέπει να αξιολογηθεί από τους επενδυτές, για τον απλούστατο λόγο ότι υπογραμμίζει την υπεροχή του προϊόντος των Ελληνικών Καλωδίων.

Αν έχεις ένα από τα καλύτερα υποβρύχια καλώδια παγκοσμίως, υψηλής και υπερυψηλής τάσης για εφαρμογές υποθαλάσσιων διασυνδέσεων και μάλιστα συνεχούς μήκους, ώστε να ελαχιστοποιείται η χρήση εργοστασιακών συνδέσμων, τότε έχεις τις πιθανότητες με το μέρος σου να εξασφαλίσεις και κάποια από τα καλύτερα έργα στην παγκόσμια σκακιέρα.

Λαμπρό πρόσφατο παράδειγμα είναι η εξασφάλιση της μεγαλύτερης σύμβασης για inter-array καλώδια από την DEME Offshore, -η επιχειρηματική μονάδα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του ομίλου DEME Group- για την προμήθεια περίπου 650 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV και εξαρτημάτων στα θαλάσσια αιολικά πάρκα Dogger Bank A & B στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα έργο που εκτίναξε το ανεκτέλεστο του Τομέα των καλωδίων πάνω από τα 440 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Η Ελληνικά Καλώδια θα προμηθεύσει το μεγαλύτερο στον κόσμο θαλάσσιο αιολικό πάρκο, περίπου 130 χλμ από τη βορειοανατολική ακτή της Αγγλίας, με υποβρύχια inter-array καλώδια και εξαρτήματα και αυτό αποτελεί την απόδειξη ότι έχει κερδίσει πλέον τον τίτλο του κορυφαίου προμηθευτή υποβρύχιων καλωδιακών συστημάτων.

Το αιολικό πάρκο Dogger Bank αναπτύσσεται από την κοινοπραξία SSE Renewables – Equinor σε τρεις φάσεις των 1,2 GW και όταν ολοκληρωθεί θα παράγει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει πάνω από 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά ετησίως - περίπου το 5% των αναγκών του Ηνωμένου Βασιλείου σε ηλεκτρική ενέργεια(!).

Το παραπάνω έργο όμως αποτελεί ένα από τα πολλά μεγάλων απαιτήσεων έργα σε Αμερική Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα.

Η Ελληνικά καλώδια επελέγη το 2018 από τον ΑΔΜΗΕ ως ανάδοχος του έργου για την προμήθεια των υποβρυχίων καλωδίων υψηλής τάσης για τη Β΄ φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων και πρόσφατα παρέδωσε με επιτυχία τη διασύνδεση Πάρου- Νάξου και Νάξου-Μυκόνου με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς, με στόχο την ενεργειακή θωράκιση της χώρας και ειδικά των νησιωτικών συμπλεγμάτων.

Έχοντας ήδη ολοκληρώσει σημαντικά έργα διασυνδέσεων στην Ελλάδα όπως η Α’ φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων (Τήνος – Σύρος – Μύκονος και Σύρος – Πάρος), η εταιρεία υλοποιεί επίσης τις διασυνδέσεις Σκιάθου με την Εύβοια και τις διασυνδέσεις 150 kV της Κρήτης με την Πελοπόννησο.

Όσον αφορά μάλιστα την τελευταία, να αναφέρουμε ότι αυτή τη στιγμή στο εργοστάσιο της Fulgor κατασκευάζεται το μεγαλύτερο διεθνώς καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος-μήκους 135 χλμ- που θα ποντιστεί από τον ΑΔΜΗΕ στα βαθιά νερά Πελοποννήσου - Κρήτης.

Το έργο -συνολικού προϋπολογισμού 365 εκατ. ευρώ- είναι ένα έργο ιδιαίτερα υψηλών απαιτήσεων και δυσκολίας και όταν ολοκληρωθεί θα αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως, με την πόντιση των υποβρυχίων καλωδίων να πραγματοποιείται σε βάθος 1.000 μέτρων, γεγονός που καθιστά το έργο, τη βαθύτερη υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση υψηλής τάσης με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE στον κόσμο.

Επιπλέον, για την υλοποίηση του έργου, έχουν ενσωματωθεί σημαντικές καινοτομίες τόσο στον σχεδιασμό του καλωδίου (ελαφρύτερο και ισχυρότερο) όσο και στην πόντιση αυτού.

Συμπέρασμα

Η Ελληνικά Καλώδια έχει εξελιχθεί σ’ από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καλωδίων στην Ευρώπη με αιχμή του δόρατος την υπεροχή των υποβρύχιων καλωδίων της.

Διαθέτει τρία εργοστάσια στην Ελλάδα και ένα στη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων της θυγατρικής της Fulgor, όπου οι εγκαταστάσεις τελευταίας τεχνολογίας καθιστούν δυνατή την παραγωγή και τις δοκιμές σε μεγάλα, συνεχόμενα μήκη των μακρύτερων υποβρύχιων καλωδίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Καθώς κατασκευάζει καλώδια τηλεπικοινωνιών και υποβρύχια καλώδια για διάφορες βιομηχανικές χρήσεις, όπως υποθαλάσσια καλώδια για έργα αιολικής ενέργειας και διασυνδέσεις και για έργα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με το κλειδί στο χέρι, γίνεται κατανοητό ότι θα διεκδικήσει με αξιώσεις ένα αρκετά μεγάλο μέρος της πίτας των ενεργειακών διασυνδέσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικού προϋπολογισμού άνω των 200 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία, με την υπογειοποίηση των καλωδίων μεταφοράς ενέργειας σε σπίτια και επιχειρήσεις να εξελίσσεται σε διεθνή τάση.

Ήδη ο κλάδος των καλωδίων της εταιρείας ανέβασε τον κύκλο εργασιών της κατά 50% μεταξύ του 2015-2019 ενώ διπλασίασε τα προσαρμοσμένα λειτουργικά της κέρδη.

Συνολικά η Cenergy holdings το 2019 είχε πωλήσεις 958 εκατ. ευρώ και προσαρμοσμένο Ebitda 90 εκατ. ευρώ (περιθώριο 9,4%) και ένα ανεκτέλεστο έργων 530 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης καθαρού δανεισμού ήταν 4,6 στο τέλος του 2019 απόρροια των μεγάλων επενδύσεων τα τελευταία χρόνια.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2020 ο κλάδος των έργων καλωδίων ήταν αυτός που συνέβαλε περισσότερο στο αναπροσαρμοσμένο EBITDA των 42,4 εκατ. ευρώ (α’ εξάμηνο 2019:41,4 εκατ. ευρώ) και στο σημαντικό ύψος των ανεκτέλεστων παραγγελιών στα 640 εκατ. ευρώ. Η Cenergy Holdings κατέγραψε μια υγιή κερδοφορία προ φόρων ύψους 11,9 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με τα 8,0 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019 και κέρδη μετά φόρων ύψους 8,1 εκατ. ευρώ από 4,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.

Με συμβάσεις μαμούθ για την ανάπτυξη σε διεθνές επίπεδο τόσο των υποθαλάσσιων διασυνδέσεων με υπεράκτια αιολικά, όσο και των υπόγειων διασωληνώσεων, είναι αναμενόμενο το ενδιαφέρον των Γάλλων και όχι μόνο, κατά την άποψη μας.

Βλέπετε ο κλάδος ήδη έχει αρχίσει να παρουσιάζει κινητικότητα, με ανάλογες συναλλαγές εξαγοράς να πληρώνονται διεθνώς από 9 έως και 15 φορές τον δείκτη EV/EBITDA. Ως εκ τούτου η στήλη δεν αποκλείει στο μέλλον να προσεγγίσουν τον ελληνικό όμιλο και άλλες πολυεθνικές.

Για να είμαστε ειλικρινείς όμως, η καινοτομία των προϊόντων της εταιρείας και η διεθνής επιτυχία στην αποπεράτωση ιδιαίτερα απαιτητικών έργων, σε συνδυασμό με την επικείμενη πλημμυρίδα των ενεργειακών διασυνδέσεων στην Γηραιά Ήπειρο, μας οδηγεί στην προτίμηση να παραμείνει αμιγώς ελληνική.

 

 

Μαίρη Βενέτη

Πηγή: liberal.gr


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text