Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Νέα μέτρα οικονομικής στήριξης: Τι αναμένεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Νέα μέτρα οικονομικής στήριξης: Τι αναμένεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Νέα μέτρα οικονομικής στήριξης: Τι αναμένεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου να ανακοινώσει νέα δέσμη μέτρων για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και για αυτό φαίνεται πως αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών για ομόλογα ενόψει της 12ης Δεκεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ P. Lane, μιλώντας σε εκδήλωση του Reuters, άφησε να εννοηθεί ότι οι νέες παρεμβάσεις της ΕΚΤ δεν θα περιοριστούν μόνο στα δύο «εργαλεία», της αγοράς ομολόγων μέσω του προγράμματος PEPP και της παροχής ρευστότητας στις τράπεζες μέσω του ΤLTRO, που ήδη χρησιμοποιεί.

Σημειώνεται ότι ανάλογη αναφορά είχε κάνει και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας πριν από δύο περίπου εβδομάδες στο φόρουμ των Κεντρικών Τραπεζών.

Στην εγχώρια αγορά παραμένει η θετική επίδραση της ανάλυσης βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία καταλήγει ότι οι δαπάνες εξυπηρέτησης του διατηρούνται σε ανεκτό επίπεδο (έως 15% του ΑΕΠ) σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Έτσι, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 0,078%, του 10ετούς στο 0,69% και του 15ετούς στο 0,094%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 216 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 48 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,66% έναντι -0,52% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,18%.

Στην αγορά συναλλάγματος, ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,2085 δολάρια από το επίπεδο των 1,2070 δολαρίων που άνοιξε η αγορά. H προοπτική επίτευξης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για ένα συντεταγμένο Brexit συνέβαλε στην άνοδο του ευρώ.

Ωστόσο, ο βασικός διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ εμφανίστηκε σήμερα συγκρατημένα αισιόδοξος υποστηρίζοντας ότι παραμένουν διαφορές στα τρία βασικά ζητήματα. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,2006 δολάρια.

 

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text