Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Moratoria πληρωμών μέχρι και το τέλος του α΄ τριμήνου 2021 φέρνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Moratoria πληρωμών μέχρι και το τέλος του α΄ τριμήνου 2021 φέρνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Moratoria πληρωμών μέχρι και το τέλος του α΄ τριμήνου 2021 φέρνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Παράταση στα moratoria πληρωμών δανείων μέχρι το τέλος του α΄ τριμήνου 2021, αποφάσισε χθες η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Μετά από στενή παρακολούθηση των εξελίξεων της πανδημίας, ειδικά μετά το δεύτερο κύμα και τα περιοριστικά μέτρα κίνησης και οικονομικής δραστηριότητας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority, EBΑ) εγκατέλειψε την αρνητική μέχρι πρότινος στάση της για πιθανή παράταση των αναστολών πληρωμών δανείων, αποφασίζοντας να επιτρέψει στις τράπεζες παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.

Η παράταση αυτή, ωστόσο,  υπόκειται σε δύο νέους περιορισμούς:

α) Ότι θα αφορά μόνο δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή, έχει αναβληθεί για αργότερα η πληρωμή τους ή έχει μειωθεί η δόση, στο πλαίσιο γενικευμένων μορατόριουμ πληρωμών, για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 9 μηνών συνολικά, συμπεριλαμβανομένων προηγούμενων "διακοπών" πληρωμών (payment holidays) που τυχόν είχαν χορηγήσει οι τράπεζες.

β) Ότι τα πιστωτικά ιδρύματα που θα προχωρήσουν σε ανανέωση των μορατόριουμ θα πρέπει να υποβάλουν πλάνα στον επόπτη, ώστε να διασφαλίζεται ότι η παράταση των αναστολών δεν θα οδηγήσει τα δάνεια αυτά στην κατηγορία των αβέβαιης είσπραξης (UTP).

Τα δάνεια σε αναστολή πληρωμών από τις ευρωπαϊκές τράπεζες ξεπερνούν τα 500 δισ. ευρώ, ενώ στην Ελλάδα κινούνται στα 26 δισ. ευρώ.

Στην προοπτική τρίμηνης παράτασης των μορατόριουμ πληρωμών είχε αναφερθεί το Capital.gr σε δημοσίευμά του στις 6 Νοεμβρίου, παραμονή της έναρξης του δεύτερου εγχώριου lockdown.

Σημειώνεται ότι η ΕΒΑ είχε αποφασίσει την πρώτη εφαρμογή μορατόριουμ από τις τράπεζες στις 2 Απριλίου του 2020, λίγο μετά το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης. Στη συνέχεια, καθώς η πανδημία εξελισσόταν, η ΕΒΑ εξέδωσε νέα απόφαση για παράταση των μορατόριουμ κατά τρεις μήνες, από τις 30 Ιουνίου 2020 (ημερομηνία λήξης των αρχικών μορατόριουμ) μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, ενώ στις 21 Σεπτεμβρίου προχώρησε σε ανακοίνωση με την οποία επιβεβαίωνε την εκπνοή του μέτρου στις 30/9/2020.

Με τη νέα παράταση που τελικώς δίνει η ΕΒΑ, επισημαίνει ότι θα  παρακολουθεί στενά τη χρήση του μέτρου των μορατόριουμ πληρωμών και την εξέλιξη της ποιότητας των δανείων που επωφελούνται από αυτά. Μαζί με τις αναφορές των τραπεζών προς τις εποπτικές αρχές για τον χειρισμό των μορατόριουμ ώστε να μην δημιουργηθεί νέα γενιά δανείων αβέβαιης είσπραξης, η ΕΒΑ εκτιμά ότι, αν χρειαστεί, οι εποπτικές αρχές θα μπορούν να λάβουν μέτρα για την κατάλληλη αναγνώριση των ζημιών στις τράπεζες.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text