Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Απόλυτος κυρίαρχος το ευρώ!

Απόλυτος κυρίαρχος το ευρώ!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Aπό απόλυτος κυρίαρχος την εποχή που τα χρηματιστήρια κλονίζονταν μπροστά στην πανδημία του κορωνοϊού και αναζητούσαν ένα ασφαλές καταφύγιο, σε… παρία των αγορών. Το δολάριο συνεχίζει και τον Δεκέμβριο να κατρακυλάει σε χαμηλά πολλών ετών έναντι των βασικών του ανταγωνιστών στις αγορές συναλλάγματος.

Η αλλαγή στους κανόνες του παιχνιδιού προς όφελος του ευρώ, με το ενιαίο νόμισμα να υπερβαίνει και πάλι το ψυχολογικό όριο του 1,20 έναντι του δολαρίου και τους επενδυτικούς οίκους να προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη. To ενιαίο νόμισμα αναρριχήθηκε σήμερα έως και το 1,2138, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2018.

Δεν είναι μόνο το ενιαίο νόμισμα που έχει εκμεταλλευθεί την αδυναμία του δολάρίου. Σε υψηλά δυόμισι ετών και τα δολάρια Αυστραλίας και Καναδά, όπως και το γουόν Νοτίου Κορέας. Το ελβετικό φράγκο έχει ενισχυθεί σε υψηλά πενταετίας και η στερλίνα βρίσκεται μία ανάσα από τα υψηλά έτους, παρά την αβεβαιότητα για την έκβαση των συνομιλιών γύρω από το Brexit.

Με τις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο και τη Βρετανία να σημαίνει την εκκίνηση του μεγαλύτερου προγράμματος μαζικού εμβολιασμού στον κόσμο, οι αγορές διακατέχονται από κλίμα αισιοδοξίας ότι πλησιάζει η νίκη κατά της πανδημίας. Η αισιοδοξία ενισχύεται και από τις συζητήσεις για νέα μέτρα στήριξς στις ΗΠΑ και την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας, που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Ορισμένοι αναλυτές της Wall Street προειδοποιούν για έναν κύκλο πτωτικής πορείας του δολαρίου, καθώς η Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ θα διατηρήσει τα επιτόκια σε πολύ χαμηλά επίπεδα για αρκετά χρόνια.

Οι asset managers έχουν αυξήσει τα στοιχήματα κατά του δολαρίου σε επίπεδα-ρεκόρ. Το αμερικανικό νόμισμα έκλεισε με απώλειες στους επτά από τους 11 μήνες του έτους, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Dollar Spot Index. Το αμερικανικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί από τις αρχές του έτους σχεδόν 8% έναντι του ελβετικού φράγκου και του ευρώ, ενώ έχει υποχωρήσει 4% έναντι του γιέν.

Η Credit Suisse Group προβλέπει περιθώρια για άνοδο του ευρώ έως και στο 1,25 έναντι του δολαρίου έως το 2021, ενώ η Goldman Sachs Asset Management συστήσει σορτάρισμα του δολαρίου έναντι του γιουάν, διακρίνοντας περιθώρια για περαιτέρω κέρδη και για το ευρώ και το γιέν. Μεγαλύτερη αποδυνάμωση του δολαρίου «βλέπουν» και Morgan Stanley και Citigroup.

«Η τάση προς το ρίσκο φαίνεται να ενισχύθηκε αυτή την εβδομάδα και θεωρούμε ότι θα επιταχύνει τη διολίσθηση του δολαρίου σε βραχυπρόθεσμη βάση», επισημαίνει ο Τέρενς Βου, στρατηγικός αναλυτής ξένου συναλλάγματος στην Oversea-Chinese Banking Corp.

 

Πηγή: moneyreviews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text