Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ήλιος, άνεμος και πράσινο υδρογόνο προκαλούν κοσμογονία στην Ενέργεια

Ήλιος, άνεμος και πράσινο υδρογόνο προκαλούν κοσμογονία στην Ενέργεια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ήλιος, άνεμος και πράσινο υδρογόνο προκαλούν κοσμογονία στην Ενέργεια

Όλο και περισσότεροι ενεργειακοί όμιλοι αντιλαμβάνονται την πτώση του κόστους της πράσινης ενέργειας και τον προσανατολισμό των κινήτρων από τις κυβερνήσεις για τη μείωση των εκπομπών του άνθρακα. Έτσι προσπαθούν να πάρουν θέση στο νέο περιβάλλον που σχηματίζεται, τάση ακόμα περισσότερο αυξανόμενη στην Ευρώπη λόγω της κατεύθυνσης του 30% του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ προς επενδύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Όμως πάντα κάποιοι προηγούνται και συνήθως είναι αυτοί που πρώτοι κατάλαβαν τις νέες τάσεις και φρόντισαν όχι μόνο να έχουν πάρει θέση ισχύος αλλά και να πρωταγωνιστήσουν μέσω της καινοτομίας.

Η Iberdrola υπενθυμίζουμε ότι ήταν από τις πρώτες ενεργειακές εταιρείες που αφουγκράστηκαν τον άνεμο αλλαγής στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Εισήλθε πολύ νωρίς και πολύ δυνατά στην αγορά των ΑΠΕ, με αποτέλεσμα να είναι πλέον ο νούμερο ένα παραγωγός αιολικής ενέργειας και μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο.

Η εταιρεία πέτυχε ήδη από το 2019 να εξασφαλίζει το 39% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Το ντελίριο εξαγορών στο οποίο έχει επιδοθεί το 2020, προδίδει την σαφή πρόθεση της το ποσοστό αυτό να αυξηθεί σύντομα και να εδραιωθεί ως ο απόλυτος παγκόσμιος παίκτης σε μια βιομηχανία που μετασχηματίζεται με ταχύτατους ρυθμούς.

H πτώση της τιμής πολλών assets εξαιτίας της Covid-19 όχι μόνο δεν έχει οδηγήσει την εταιρεία σε μείωση δαπανών, αλλά αντίθετα την έχει οδηγήσει στον υψηλό στόχο της υλοποίησης ενός επενδυτικού πλάνου ύψους 10 δισ. ευρώ. Η πρόσφατη εξαγορά της PNM Resources έναντι 4,3 δισ. δολ., της έδωσε ένα δυνατό πόδι στην αμερικανική αγορά ενέργειας, ενώ πρόκειται για την όγδοη εταιρεία που αποκτά η ισπανική επιχείρηση από την αρχή της πανδημίας.

Παρά την πανδημία λοιπόν, η εταιρεία προωθεί την ενεργειακή μετάβαση με ανεβασμένες ταχύτητες. Λαμπρό παράδειγμα η πρόσφατη είδηση για την παράδοση στον χρόνο ρεκόρ των 8 μηνών του αιολικού πάρκου Puylobo στην επαρχία της Σαραγόσα.

Το πάρκο Puylobo διαθέτει ισχύ 49 MW που διανέμεται σε 14 ανεμογεννήτριες και θ’ αποτρέψει τις ετήσιες εκπομπές στην ατμόσφαιρα 19.000 τόνων / CO2.

Μέρος της παραγωγής θα παρέχει ενέργεια στα 13.500 σημεία τροφοδοσίας του δικτύου της Vodafone στην Ισπανία.

Με το συγκεκριμμένο έργο η Iberdrola ολοκλήρωσε τον τελευταίο ενάμισι χρόνο την κατασκευή έργων 122 MW στην Αραγονία συμπεριλαμβανομένου του αιολικού πάρκου El Pradillo (23 MW) στη Σαραγόσα, ενώ τελειώνει και το φωτοβολταϊκό εργοστάσιο 50MW στο Teruel. Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία αυξάνει τα εγκατεστειμένα ανανεώσιμα MW στην περιοχή σε 500.

Υπόψιν ότι η Iberdrola σχεδιάζει να προωθήσει την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 700 MW σε διάφορες τοποθεσίες της περιοχής της Αραγονίας, στο πλαίσιο του μεγαλεπίβολου επενδυτικού σχεδίου της για την περίοδο 2020-2025.

Ο στόχος του νέου business plan; O διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος σε ανανεώσιμες και το βάπτισμα του πυρός στη νεοσχηματιζόμενη αγορά του πράσινου υδρογόνου.

Η Iberdrola συνεργάζεται με την εταιρεία χημικών, Fertiberia, για την κατασκευή στο Puertollano της Ισπανίας του μεγαλύτερου εργοστασίου παραγωγής πράσινου υδρογόνου για βιομηχανική χρήση στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια επένδυση 150 εκατ. ευρώ και στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία επίσης σε χρόνο ρεκόρ, μέσα στο 2021.

Η Iberdrola θα είναι υπεύθυνη για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου από ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ένα ηλιακό πάρκο ισχύος 100 MW σε συνδυασμό με ένα σύστημα αποθήκευσης μπαταρίας ιόντων λιθίου 20 MW και ηλεκτρολύτη 20 MW, προκειμένου να προμηθεύει το εργοστάσιο αμμωνίας της Fertiberia με πράσινο αέριο. Nα υπενθυμίσουμε ότι στην ισπανική αγορά έχει έγκαιρα τοποθετηθεί και η MYTILINEOS, παραδίδοντας μάλιστα μέσα στο 2020 έργα ύψους 520 MW, όπως τη μονάδα Talasol Solar με ισχύ 300 MW, ένα από τα μεγαλύτερα έργα που κατασκευάστηκαν στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο.

H γαλλική αγορά υποκλίνεται στον ήλιο

Η Γαλλία είναι το γήπεδο της EDF Renewables, η οποία ανακοίνωσε την λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου, Toucan 2, ισχύος 5 MW και εξοπλισμένο με ένα καινοτόμο « έξυπνο» σύστημα αποθήκευσης.Πού ακριβώς όμως είναι η καινοτομία;

H θυγατρική EDF Store & Forecast προκειμένου να εξασφαλίσει τη δυνατότητα αυξομείωσης της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ανάλογα με τις διακυμάνσεις της ζήτησης, επιστράτευσε την Τεχνητή Νοημοσύνη, παραδίδοντας στο νέο σταθμό μια έξυπνη εγκατάσταση αποθήκευσης σε συνδυασμό με ένα σύστημα διαχείρισης υψηλών επιδόσεων IT-driven που είναι σε θέση να βελτιστοποιεί συνεχώς την ισχύ που μεταδίδεται από τα φωτοβολταϊκά πάνελ στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Η νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας θα συμπληρώσει την ηλιακή εγκατάσταση Toucan 1 που επίσης έχει αναπτυχθεί, κατασκευαστεί και λειτουργεί από την EDF Renewables από το 2015. Οι δύο εγκαταστάσεις πλέον θα εξασφαλίσουν επαρκή ενέργεια για να καλύψουν τις ετήσιες ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας σε 3.600 σπίτια στη Γαλλική Γουιάνα. Στους στόχους της EDF Renewables είναι η Γαλλική να είναι ενεργειακά αυτάρκης εως το 2030.

Η Ιταλία σημαντικός παράγοντας

Πρόσω ολοταχώς στην ανάπτυξη δύο έργων πράσινου υδρογόνου έβαλαν οι δύο ενεργειακοί γίγαντες της Ιταλίας, Enel και Eni.

Οι δύο εταιρείες έχουν εδώ και καιρό καταλήξει στο κοινό συμπέρασμα ότι το πράσινο υδρογόνο είναι η καλύτερη επιλογή για την απανθρακοποίηση των διυλιστηρίων και έτσι αποφάσισαν από κοινού να παράγουν υδρογόνο μέσω ηλεκτρολυτών που τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κοντά σε δύο διυλιστήρια της Eni στην Ιταλία.

Κάθε πιλοτικό έργο θα διαθέτει ηλεκτρολυτές περίπου 10MW που αναμένεται να ξεκινήσουν την παραγωγή πράσινου υδρογόνου μεταξύ του 2022-2023.

Το συνολικό σύστημα θα λειτουργεί ως κλειστός βρόχος με τον οποίο ο ηλεκτρολύτης θα τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενώ ταυτόχρονα τα διυλιστήρια θα παραμείνουν στην θέση τους αποφεύγοντας την κατασκευή πολύπλοκων υποδομών μεταφοράς του υδρογόνου.

Αν επιβεβαιωθούν οι αναμενόμενες οικονομικές βελτιώσεις της βιομηχανίας πράσινου υδρογόνου, η Εni σκοπεύει να αυξήσει την δυναμική σε πάνω από 2GW έως το 2030, ενώ μελετά επίσης έργα υδρογόνου στην Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Περισσότερα για το πράσινο υδρογόνο και τις εταιρείες που αναπτύσσουν τις νέες τεχνολογίες μπορείτε να διαβάστε εδώ.

Όλη η Ευρώπη στο παιχνίδι

Ένα πολύ ενδιαφέρον deal κυρίως ως προς τη σημειολογία του είναι αυτό της Enel Green Power -θυγατρική εταιρία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του ομίλου Enel και της Novartis. Οι δύο εταιρείες υπέγραψαν 10ετή συμφωνία Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας από ανανεώσιμες.

Η ενέργεια θα παραχθεί από το αιολικό πάρκο TICO 179,9 MW, που βρίσκεται στην Ισπανική επαρχία Σαραγόσα, το οποίο θα λειτουργήσει στις αρχές του 2022 και θα βοηθήσει τη Novartis να επιτύχει τους στόχους της για 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια και για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα σε όλες τις λειτουργίες και την αλυσίδα εφοδιασμού της εταιρείας έως το 2025, απαλλάσσοντας την ατμόσφαιρα από ετήσιες εκπομπές περίπου 96.400 τόνων CO2.

Η Novartis είναι από τις πρώτες φαρμακευτικές που εντόπισε την δυνατότητα καλύτερης χρηματοδότησης μέσω των ESG κριτηρίων, γι’αυτό και έχει αναγάγει τη μείωση των εκπομπών ρύπων ως ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής της. Δεδομένου του μεγέθους που αναμένεται να αποκτήσει η αγορά πράσινων ομολόγων. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε σε ανάλυση μας εδώ και εδώ .

Μαθήματα made in U.K and Danemark

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μετακινηθεί σημαντικά από τα ορυκτά καύσιμα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χάρη στην πρόοδο που επετεύχθη σε νέες τεχνολογίες, που του επέτρεψαν να εξασφαλίσει τεράστιες οικονομίες κλίμακας και αποτελεσματικές αλυσίδες εφοδιασμού γύρω από τη Βόρεια Θάλασσα, μέσω των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Ωστόσο ο τομέας των μεταφορών παραμένει το μεγάλο «αγκάθι», καθώς παράγει το 1/3 όλων των εκπομπών CO₂ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τα μελλοντικά σενάρια ενέργειας της National Grid, το πράσινο υδρογόνο είναι αυτό που θα του δώσει την τελευταία και πιο καίρια ώθηση για να πετύχει τον στόχο του για μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ως το 2050 καθώς θα « μπορούσε να είναι η λύση σε πολλά από τα πιο δύσκολα μέρη της μετάβασης, ιδιαίτερα στις μεταφορές μεγάλων αποστάσεων, τη ναυτιλία και τη βαριά βιομηχανία».

Η Βρετανία προσανατολίζεται με ιδιαίτερη δυναμική και στην αποθήκευση ενέργειας. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη της κατασκευής έργων αποθήκευσης ενέργειας άνω των 50MW στην Αγγλία και 350MW στην Ουαλία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει επί του παρόντος 1GW λειτουργικών μονάδων αποθήκευσης και επιπλέον 13,5GW έργων υπό ανάπτυξη.

Ενώ οι Βρετανοί προχωράνε στο επόμενο βήμα της αποθήκευσης ενέργειας και του πράσινου υδρογόνου, οι Δανοί ανακαλύπτουν τον ήλιο.

Η σκανδιναβική χώρα ξεπερνάει κάθε χρόνο τον εαυτό της στις επιδόσεις της στην παραγωγή αιολικής ενέργειας, καθώς ο άνεμος εξασφάλισε το 47% του ηλεκτρικού που χρησιμοποιήθηκε το 2019 στη Δανία.

Τώρα το επόμενο στοίχημα είναι ο ήλιος.

Με μια νέα ιστορικής φύσης συνεργασία μεταξύ της Industriens Pension- συνταξιοδοτικού ταμείου της Δανίας- και της ενεργειακής εταιρείας Better Energy, περισσότεροι από 400.000 Δανοί θα γίνουν πλέον συνιδιοκτήτες νέων ηλιακών πάρκων στη Δανία και την Πολωνία, μια συνολική επένδυση έως 4 δισεκατομμύρια DKK ή 0,53 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση στην ηλιακή ενέργεια στη Δανία με την ιδιαιτερότητα ότι η ιδιοκτησία θα είναι 50/50 μεταξύ της Industriens Pension και της Better Energy.

Τα ¾ των πάρκων θα κατασκευαστούν στη Δανία, ενώ το υπόλοιπο ¼ αναμένεται να κατασκευαστεί στην Πολωνία. Η συνολική χωρητικότητα των ηλιακών πάρκων θα είναι περίπου 1 GW, που αντιστοιχεί σε ετήσια μείωση άνω των 350.000 τόνων CO2.

Η στήλη πιστεύει ότι στο μέλλον ανακοινώσεις σαν αυτή της Νovartis και της Εnel, ή του συνταξιοδοτικού ταμείου της Δανίας με την Better Energy θα πλημμυρίσουν την αγορά.

Και αυτό τι σημαίνει;

Αύξηση του κύκλου εργασιών των εταιρειών που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης. Τόσο απλά.

 

 

Μαίρη Βενέτη

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text