Αρχική | Χ&Α | Παλαιότερα άρθρα του Χ&Α | Οι απατεώνες είναι πάντα εδώ!

Οι απατεώνες είναι πάντα εδώ!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι απατεώνες είναι πάντα εδώ!

Το παρόν αποτελεί τμήμα της ύλης του τεύχους Νο 220 (Σεπτέμβριος 2020) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ.

Παρά τα όσα πέρασε, το Χρηματιστήριό μας, δε μπόρεσε ποτέ να απαλλαγεί από τους απατεώνες. Εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα σ’ αυτό, σε αρκετές από τις εισηγμένες εταιρίες, αλλά και έξω απ’ αυτό, με τη μορφή συμβούλων και “ειδικών”.

Ένας απίστευτος αριθμός ατόμων, χωρίς έλεγχο, χωρίς πιστοποίηση, χωρίς να εμφανίζονται πουθενά -ούτε βεβαίως στην εφορία- ψαρεύουν πελάτες με κάθε τρόπο, τους εντυπωσιάζουν με εκδηλώσεις, με “σεμινάρια”, με σελίδες στο ίντερνετ, με μεγάλα λόγια και υποσχέσεις και αποσπούν απίστευτα μεγάλες αμοιβές, έως να τους καταστρέψουν τελείως, για να αναζητήσουν στη συνέχεια τα επόμενα θύματά τους.

Υπόσχονται είτε να τους κάνουν και αυτούς “ειδικούς”, να τους μάθουν τεχνική ανάλυση και πώς να κερδίζουν στις αγορές παραγώγων και τις αγορές νομισμάτων. Λες και κέρδισε ποτέ κάποιος “αδαής” σ’ αυτές, ανταγωνιζόμενος με μεγαθήρια, με traders με απύθμενα πορτοφόλια και με αλγόριθμους. Όμως, ο “αδαής” παράγει προμήθειες. Έως ότου τιναχτεί στον αέρα και αποχωρήσει κατεστραμμένος.

Άλλοι υπόσχονται να κάνουν τους πελάτες τους πλούσιους, διαχειριζόμενοι τα χρήματά τους. Μα, αν μπορούσαν να τους κάνουν πλούσιους, πρώτα θα έκαναν πλούσιους τους εαυτούς τους, ώστε να μην έχουν ανάγκη να παίρνουν “μαύρες” αμοιβές μέσα σε πλαστικές σακούλες.

Λίγοι γλίτωσαν. Τόσο από τις αγορές παραγώγων, ποντάροντας περιουσίες, χωρίς να ξέρουν που, μέσω μίας απίστευτα μεγάλης μόχλευσης. Όσο και από αμόρφωτους και άπειρους συμβούλους, που στο μόνο που είναι καλοί είναι το θράσος.

Αυτή η κατάσταση κρατάει δεκαετίες ολόκληρες. Και όχι, δεν είναι θέμα ατομικής ευθύνης, δε φταίνε τα άτομα που παρασύρονται και που, με την υπόσχεση του κέρδους, πέφτουν στα δίχτυα τους. Είναι ευθύνη των οργάνων του Κράτους μας, να τους προστατεύσει. Οι κάθε λογής σύμβουλοι, δε κυκλοφορούν στα κρυφά. Στα φανερά κυκλοφορούν και στα φανερά ψαρεύουν τα θύματά τους. Γιατί, επί δεκαετίες τώρα, αδιαφορεί η Πολιτεία; Γιατί επιλέγει να δρα κατασταλτικά -όταν γίνει μία καταγγελία, όταν πιάσουν κάποιον- και όχι προληπτικά; Γιατί να μην ξεκαθαρίσει ο χώρος; Γιατί να υπάρχουν τόσες ανωμαλίες στη λειτουργία της αγοράς; Και, στο κάτω κάτω, γιατί να καταστρέφεται -ακόμη περισσότερο- η φήμη του χώρου, ζημιώνοντας τους έντιμους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σ’ αυτόν; Οι αρχές του χώρου, μπορούν να τον προστατεύσουν. Αρκεί να το θέλουν. Αλλά, ποιός ο λόγος να μη το θέλουν;

Οι αρχές πρέπει να βγουν ενεργητικά προς τα έξω. Να πληροφορήσουν, μέσα από επίμονες καμπάνιες για το ποιοί είναι νόμιμοι σύμβουλοι και διαχειριστές και ποιοί δεν είναι. Για το ποιοί είναι οι όροι και οι υποχρεώσεις. Και για το πώς μπορούν να προστατευθούν απέναντι στην αυθαιρεσία και την απάτη.

Παράλληλα, πρέπει να βρουν -μπορούν εύκολα να τους βρουν- και να κυνηγήσουν τους παράνομους. Να τους τιμωρήσουν και να τους αποβάλουν. Ώστε, επιτέλους, αυτός ο χώρος, να ξεκαθαρίσει.


Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

(Πατήστε στη διαφήμιση για να δείτε την προσφορά)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text