Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Ήταν λάθος! Οι συχνότατες πράξεις με οδήγησαν σε μεγάλες ζημιές!

Ήταν λάθος! Οι συχνότατες πράξεις με οδήγησαν σε μεγάλες ζημιές!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ήταν λάθος! Οι συχνότατες πράξεις με οδήγησαν σε μεγάλες ζημιές!

Ένα χρηματιστηριακό περιοδικό, είναι ιδιαίτερου είδους περιοδικό. Καθώς ασχολείται με τα χρήματα των πελατών του, αναπτύσσει μαζί τους μια ιδιαίτερη σχέση. Βασικό  στοιχείο της σχέσης αυτής, είναι η εμπιστοσύνη.

 

Όπως συμβαίνει παντού με την εμπιστοσύνη, αυτή είναι δύσκολο να κερδηθεί. Η εμπιστοσύνη δεν “τεκμαίρεται” εκ των προτέρων. Κερδίζεται σιγά σιγά μέσα στο χρόνο. Παράλληλα, επίσης όπως συμβαίνει παντού με την εμπιστοσύνη, είναι πολύ εύκολο να χαθεί.

 

Ζητάμε από τους πελάτες μας να επικοινωνούν μαζί μας. Πάντα μαθαίνουμε απ’ αυτούς, καμιά φορά μαθαίνουν και αυτοί από μας. Από την επικοινωνία αυτή -επειδή είναι αμφίδρομη- προκύπτει ένα θετικό αποτέλεσμα και μία καλύτερη σχέση, η οποία δε μπορεί να δημιουργηθεί μόνο μέσα από το περιοδικό ή -στη σύγχρονη εποχή- και από το site.

 

Τις περισσότερες φορές, η επικοινωνία  μας με πελάτες μας, έχει να κάνει επί καθαρά χρηματιστηριακών θεμάτων, συνήθως ζητούνται περισσότερες εξηγήσεις για κάποιο άρθρο μας, σχόλια για την πορεία της αγοράς ή πληροφορίες για κάποια εταιρία.

Χθες, έλαβα από συνδρομητή μας, την παρακάτω επιστολή -την οποία έχουμε την άδεια να δημοσιεύσουμε. Δε τη δημοσιεύουμε για να πούμε “δείτε τί ωραία που κάνουμε τη δουλειά μας”, αλλά για να δείξουμε ένα πραγματικό πρόβλημα, που έχει ένας τυπικός επενδυτής, όπως είναι η μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων επενδυτών -και κυρίως αυτών που “σερφάρουν” καθημερινά στα οικονομικά και χρηματιστηριακά sites για να βρουν την “ευκαιρία” που θα τους κάνει πλούσιους.

 

Η επιστολή:

 

“Αξιότιμε κύριε Σιάτρα

 

Με αυτό μου το e-mail θα ήθελα να σας αφηγηθώ το χρονικό του δικού μου "Επενδυτικού ημερολογίου".

Θα με συγχωρέσετε για το ύφος της γραφής μου απο εδώ και κάτω, απλά θέλω να σας μεταφέρω ακριβώς τις σκέψεις που εκανα στο κεφάλι μου, όλο αυτο το διάστημα.

 

Το περιοδικό Χρήμα και Αγορά το γνώρισα τον Ιανουάριο του 2020. Μαζί με τη συνδρομή,  μου δωρίσατε ( και σας ευγνωμονώ γι αυτο) το βιβλίο σας 'Απόλυτο Σύστημα" το οποίο αρχικά το καταχώνιασα κάπου στη βιβλιοθήκη μου. Θα πρέπει να σας πω, οτι όταν σας γνώρισα ήμουν πολυ χαρούμενος και πολυ αισιόδοξος μιας που τον Ιανουάριο του 2020 όλα έμοιαζαν τέλεια: το χρηματιστήριο ανέβαινε συνέχεια και κανένα σύννεφο δεν υπήρχε στον ορίζοντα. Η τελευταία σας κουβέντα βέβαια, ήταν κάτι που θα το θυμόμουν πικρά πολλές φορές μέσα στη χρονιά: "Όταν ανεβαίνουν τα νερά όλες οι βάρκες ανεβαίνουν. Όταν κατεβαίνουν τα νερά, όλες οι βάρκες κατεβαίνουν"

 

Και ήρθε ο Φεβρουάριος και εγω συνέχιζα τις αγοραπωλησίες. Ακόμη και όταν βγήκα πουλώντας ολο το χαρτοφυλάκιο μου στις 24/2, μετά απο λίγο ξαναμπήκα "μην χάσω τη μεγάλη ευκαιρία"...Επισης δεν είχα καθίσει ποτε να δω πόσες πράξεις εκανα, απλα έμπαινα και έβγαινα .

Το καλοκαίρι ( πλήρως απογοητευμένος απο το χρηματιστήριο) διάβασα το βιβλίο σας. Δεν ενθουσιάστηκα γιατι δεν "έπαιζα " ποτέ έτσι. Είπα απο μέσα μου " Έλα μωρε τώρα, θα κάθομαι να βλέπω τον ΚΜΟ-200; Έτσι θα χάνω ευκαιρίες"

 

Κάποια στιγμή βγάλατε ένα άρθρο με τίτλο : "Να κρατάτε επενδυτικό ημερολόγιο". Μόλις το διάβασα είπα (πάλι) από μέσα μου :" Έλα μωρε τώρα, σιγά μην κάτσω να γράψω τι πράξεις κανω, αφού πάνω-κάτω ξέρω πόσες κάνω :περίπου 10 πράξεις τον μήνα "

 

Δεν ξέρω γιατι όμως, κάτι μου τριβέλιζε το μυαλό και ξεκίνησα να καταγράφω τι πράξεις έκανα  απο 1/1/2020 μέχρι 30/10/2020. Νόμιζα οτι θα τελειώσω σε ένα Σαββατοκύριακο (τωρα που το σκέφτομαι γελάω). Ξεκίνησα να περνάω γραμμές στο excel και άλλες γραμμές και άλλες γραμμές. Όταν το ολοκλήρωσα, θυμάμαι οτι απλά κοιτούσα την οθόνη 10 λεπτα χωρίς να μπορω να αρθρώσω λέξη.

 

Απο 1/1/2020 μέχρι 30/10/2020:

  • έκανα 353 πράξεις ( αγοραπωλησίες)!!!!!
  • πούλησα ή αγόρασα  52 διαφορετικές μετοχές!!!!!
  • Η ζημιά απο τις αγοραπωλησίες αυτές ήταν το 17,5% του κεφαλαίου μου !!!
  • ΟΜΩΣ ΤΑ ΕΞΟΔΑ για αυτες τις αγοραπωλησίες ( Προμήθειες, φοροι, εξοδα ) μου σπατάλησαν το 8,5% του κεφαλαίου
  • Συνολικά ( ζημιά + έξοδα) έχασα το  26% του κεφαλαίου μου!!!!!!!

Και αυτά σας τα γράφω, γιατί κάποια στιγμή ξαναδιάβασα το βιβλίο σας και άρχισα να βγάζω άκρη. Και συνειδητοποίησα αυτό που γράφετε μέσα "Αυτοί που κερδίζουν ειναι αυτοί που κάνουν ΛΙΓΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ". Και από ένα σημείο και μετά κατάλαβα την αξία του απόλυτου συστήματος

 

Το χρηματιστηριακό 2020 θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη μου, γιατι μέσα απο τις πολλές απώλειες, είναι το έτος που με ξύπνησε. Και είστε εσείς και το περιοδικό σας υπεύθυνοι γι' αυτο.

 

Και σας ευχαριστώ ! Να συνεχίζετε να αλλάζετε τη σκέψη των ανθρώπων

 

(εαν επιθυμείτε να βγάλετε εαν θέλετε το μηνυμα μου ανώνυμα έχετε την άδεια μου)”


Η απάντησή μου προς τον συνδρομητή μας:

“Κύριε (παραλείπεται το όνομα),

 

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας. Τέτοια λόγια, είναι πάντα στη ζωή μου, το μη οικονομικό τμήμα της αμοιβής της εργασίας μου. Είναι και το πιο σημαντικό.

Με ξάφνιασαν τα νούμερα που γράφετε.

Ξέρετε, κάποτε είχα μια ΑΕΕΔ (πρώην ΑΕΛΔΕ). Από το 1998 έως το 2016. Στα πρώτα χρόνια είχαμε 43 υποκαταστήματα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας -στη συνέχεια, με την πτώση της αγοράς τα κλείσαμε. Τρελές εποχές, τρελές εισπράξεις.

Πάντα έλεγα στους πελάτες μου να μην κάνουν πολλές πράξεις. Για να κερδίζουν αυτοί, αλλά και για να κερδίζω και γω. Επειδή, όταν ο πελάτης κερδίζει, τον έχεις για πάντα. Όταν κάνει πράξεις κάθε μέρα, σε λίγο ή πτωχεύει, ή τρελαίνεται.

Είστε ένα πολύ δυναμικό άτομο. Αυτή την εντύπωση αποκόμισα όταν σας γνώρισα. Γιατί δεν κατευθύνετε την ενεργητικότητά σας για να αναπτύξετε περισσότερο τη δουλειά σας;

Το “απόλυτο σύστημα”, το φτιάξαμε, έχοντας στο νου μας ότι, μπορεί να δουλεύει για τους ανθρώπους, χωρίς αυτοί να ασχολούνται πολύ με το Χρηματιστήριο και χωρίς να γεμίζουν άγχος. Έτσι ώστε να μη χάνουν το νου τους και να μη θέτουν σε κίνδυνο τη δουλειά τους και τη ζωή τους.

Να είστε βέβαιος ότι, ακολουθώντας το απόλυτο σύστημα, θα πολλαπλασιάσετε το κεφάλαιό σας μέσα στα χρόνια. Μέσα στα χρόνια όμως, όχι αύριο, ούτε μέχρι το 2022. Σιγά σιγά, μέσα στα χρόνια.

Απλά, να μπαίνετε κάπου κάπου να διαβάζετε τα σχόλιά μας. Τα οποία, διαπιστώνω ότι τα πυκνώσαμε τελευταία και αυτό δεν είναι καλό. Ο κόσμος δε θα πρέπει να ασχολείται με πάθος με την αγορά. Ξέρετε, ούτε και γω ασχολούμαι. Επειδή η ζωή είναι πολλά ακόμη πράγματα πέρα από το Χρηματιστήριο. Και επειδή θέλω να έχω καθαρό μυαλό.

 

Θα δημοσιεύσουμε, με διακριτικότητα, την επιστολή σας."


(Τέλος της απάντησης)

 

Από τα κείμενα αυτά, ας μας μείνουν τρία πράγματα:

 

Στην πλημμυρίδα, όλες οι βάρκες ανεβαίνουν. Στην άμπωτη, όλες οι βάρκες κατεβαίνουν.


Να κάνετε λίγες πράξεις. Μην κυνηγάτε τις μετοχές. Διαλέξτε αυτές που θεωρείτε καλές και περιμένετε. Περιμένετε την "πλημμυρίδα". Και πουλήστε όταν καταλάβετε ότι έρχεται η "άμπωτις". Έχει μεγαλύτερη σημασία να διαλέγουμε με επιτυχία την περίοδο που θα "δράσουμε" και όχι τις μετοχές (αυτό κάνει το “απόλυτο σύστημα”). Οι πολλές πράξεις οδηγούν σε απώλειες και σε χάσιμο του μυαλού μας.


Η ζωή, είναι πολλά ωραία πράγματα, πέρα από το Χρηματιστήριο. Και η ζωή είναι μικρή για να τη σπαταλάμε.

 

Γιάννης Σιάτρας


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text