Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Διαβάσαμε - Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Η χρονική επέκταση της καραντίνας υπονομεύει τις προοπτικές για την ανάκαμψη το 2021 και καθιστώντας έωλη την πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,8% τον επόμενο χρόνο από ύφεση 10,5% φέτος. Σε απόλυτα ποσά, το ΑΕΠ θα υποχωρήσει φέτος στο θλιβερό ρεκόρ των 162,776 δισ. ευρώ από 183,413 δισ. ευρώ το 2019, γράφοντας απώλειες πάνω από 20,6 δισ. ευρώ. Στο μέτωπο των δαπανών η παράταση του lockdown αυξάνει τον λογαριασμό των μέτρων για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας και απειλεί με ανατροπή τη πρόβλεψη για αυστηρή συγκράτηση τους στα 67,2 δισ. ευρώ, αν και έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό αποθεματικό 3 δισ. ευρώ για έκτακτες παρεμβάσεις για την αναχαίτιση των επιπτώσεων από την πανδημία. Σημειώνεται ότι το 2020 οι ανάγκες για μέτρα εκτίναξαν τις συνολικές δαπάνες στα 69,3 δισ. ευρώ έναντι αρχικής εκτίμησης για 57,1 δισ. ευρώ. (εδώ)

 

Σε σημαντική βελτίωση των εκτιμήσεών της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το τρέχον ιδιαίτερα δύσκολο έτος προχωρά η Citigroup. Συγκεκριμένα, "κατεβάζει" την εκτίμησή της για την ύφεση φέτος στο 7,7% από 9% πριν -και σημαντικά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις τόσο των θεσμών όσο και της ελληνικής κυβέρνησης οι οποίες παραμένουν σε ύφεση 10,5%- τονίζοντας πως το σημαντικό ριμπάουντ της ελληνικής οικονομίας θα "καταγραφεί" από τα μέσα του επόμενου έτους. Σε χθεσινό της σχόλιο για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου, η Citi τόνισε πως η Ελλάδα αναμένεται να επωφεληθεί περισσότερο από άλλες χώρες από την παραγωγή και διανομή αποτελεσματικών εμβολίων Covid και την επιστροφή στην κανονικότητα το 2021. Στη νέα της έκθεσή, σημείωσε πως το εμπορικό πλεόνασμα ταξιδιωτικών και μεταφορικών υπηρεσιών έχει συρρικνωθεί στο 4,7% του ΑΕΠ στο 9μηνο του 2020 από 12% την ίδια περίοδο του 2019. Το ισοζύγιο του προϋπολογισμού έχει μετατοπιστεί από πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ σε έλλειμμα σχεδόν 8% το 2020.  (εδώ)

 

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους επιβεβαιώνουν ότι: (α) η πανδημική κρίση στην Ελλάδα έγινε αισθητή, κυρίως, ως μία διαταραχή της εξωτερικής ζήτησης και (β) η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που υιοθετήθηκε, σε συνδυασμό με την ισχυρή πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις, οδήγησε σε σημαντική άμβλυνση των επιπτώσεων στη συνολική δαπάνη και στις θέσεις απασχόλησης. Όπως σημειώνει η Alpha Bank στο τακτικό της δελτίο για την οικονομία, τα κύρια συμπεράσματα από την ανάλυση των εθνικολογιστικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ έχουν ως ακολούθως: Το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου αυξήθηκε κατά 2,3% σε τριμηνιαία, εποχικά διορθωμένη βάση, έναντι αντίστοιχης μείωσης κατά 14,1% στο δεύτερο τρίμηνο. Η πτώση του ΑΕΠ, στο τρίτο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, διαμορφώθηκε στο 11,7%, ελαφρώς μικρότερη συγκριτικά με τη συρρίκνωση του δευτέρου τριμήνου σε ετήσια βάση. Συνολικά, στο πρώτο εννεάμηνο, παρατηρείται συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχωρίου προϊόντος της τάξης του 8,5%. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις , το εύρος της πτώσης του ΑΕΠ, για το 2020 συνολικά, εκτιμάται μεταξύ 9% και 10,5% (εδώ)

 

Οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας παραμένουν βραχυχρόνια διαχειρίσιμες αλλά το δεύτερο κύμα της πανδημίας εντείνει την αβεβαιότητα και τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους για την οικονομία. Στην έκθεση Πισσαρίδη επισημαίνεται πως κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας το τρίτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -11,7% (σε ετήσια βάση) και αποτελεί τη χειρότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πληθωρισμός παραμένει σε αρνητικό έδαφος (-2,0% τον Οκτώβριο) και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έφτασε τα 8,6 δις ευρώ το εννεάμηνο (από 90 εκατ. ευρώ πέρυσι). Η εικόνα της αγοράς εργασίας είναι επίσης ανησυχητική, παρότι λιγότερο δραματική. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αυγούστου, η απασχόληση έχει μειωθεί κατά 2,5% σε ετήσια βάση, όμως η ανεργία παραμένει σχεδόν αμετάβλητη στο 16,8%, αφενός λόγω της μείωσης του εργατικού δυναμικού κατά 2,8% και αφετέρου λόγω των ειδικών μέτρων διατήρησης των θέσεων εργασίας. Επιδείνωση σε σχέση τόσο με πέρυσι όσο και με τον προηγούμενο μήνα παρουσιάζουν τον Νοέμβριο σημαντικοί βραχυχρόνιοι δείκτες όπως ο Δείκτης Οικονομικού κλίματος (ESI) και ο Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI). (εδώ)

 

Κατά το εννεάμηνο του 2020, τα έσοδα της Ιntralot διαμορφώθηκαν στα €266,1 εκατ. Κατά την ίδια περίοδο, τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα €45,2 εκατ., ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA στα €40,4 εκατ. Τα λειτουργικά έξοδα του Ομίλου κατά το εννεάμηνο του 2020 παρουσιάζονται βελτιωμένα κατά 26,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ τα λειτουργικά έξοδα των εταιρειών του Ομίλου στην Ελλάδα παρουσιάζονται μειωμένα κατά 9,1% σε ετήσια βάση. Τα Ταμειακά Διαθέσιμα και Ισοδύναμα του Ομίλου στο τέλος του εννεάμηνου του 2020 ανήλθαν στα €107,2 εκατ. Ο Καθαρός Δανεισμός ανήλθε στα €641,6 εκατ., αυξημένος κατά €7,6 εκατ. σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.Οι Καθαρές Επενδύσεις κατά το εννεάμηνο του 2020 ανήλθαν στα €27,7 εκατ., μειωμένες κατά 37,2% σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2019. (εδώ)

 

Οι «μηχανές» του ελληνικού επιχειρείν ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα. Η εικόνα του χρηματιστηρίου, οι αποδόσεις των ομολόγων, η δυναμική επάνοδος των μεγάλων διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων (Capital Group, CVC Capital, PC Partners, Goldman Sachs), η αναβάθμιση από τον οίκο Moodys, αλλά και η τεράστια κινητικότητα τόσο στο προσκήνιο όσο κυρίως στο παρασκήνιο σχεδόν σε όλους τους κλάδους, το μαρτυρούν. H εμφάνιση της πανδημίας στις αρχές του 2020, ακύρωσε το momentum που είχε διαμορφωθεί στο 2ο εξάμηνο του 2019, όπου το χρηματιστήριο έκλεισε στην κορυφή των παγκοσμίων αποδόσεων, με τις τράπεζες στο +100%. Πλέον, όπως μαρτυρούν όλοι οι «δείκτες» προεξόφλησης με κυρίαρχο το χρηματιστήριο, η οικονομία και η επιχειρηματικότητα προσβλέπει στην επόμενη ημέρα και στη μετά Covid εποχή.  (εδώ)

 

Το εννεάμηνο του 2020 ο Όμιλος της ΑΝΕΚ, σε σχέση με τη συγκρίσιμη περίοδο του 2019, σε όλες τις γραμμές που δραστηριοποιήθηκε διακίνησε συνολικά 50% λιγότερους επιβάτες, 44% λιγότερα Ι.Χ. οχήματα και 8% λιγότερα φορτηγά. Αντίστοιχα, το τρίτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2019, το μεταφορικό έργο μειώθηκε κατά 48% στους επιβάτες, κατά 38% στα Ι.Χ. οχήματα και κατά 6% στα φορτηγά. Η μεγάλη πτώση της κίνησης είχε ως απόρροια τη μείωση κατά 30% του κύκλου εργασιών του Ομίλου ο οποίος στο εννεάμηνο του 2020 ανήλθε σε 97,0 εκατ. έναντι 138,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ στο τρίτο τρίμηνο του 2020 ανήλθε σε 41,6 εκατ. έναντι 65,6 εκατ. σημειώνοντας μείωση κατά 37%. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) το εννεάμηνο του 2020 ανήλθαν σε 7,7 εκατ. έναντι 26,6 εκατ. το εννεάμηνο πέρυσι, ενώ κατά το τρίτο τρίμηνο ανήλθαν σε 10,0 εκατ. έναντι 23,4 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο της περσινής περιόδου. Τέλος, τα ενοποιημένα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους για το εννεάμηνο του 2020 διαμορφώθηκαν σε ζημιές 8,2 εκατ. έναντι κερδών 10,1 εκατ. το εννεάμηνο του 2019, ενώ αντίστοιχα, για το τρίτο τρίμηνο ανήλθαν σε κέρδη 4,6 εκατ. έναντι 17,5 εκατ. τη συγκρίσιμη περίοδο.  (εδώ)

 

Την πώληση 1,72 εκατ. μετοχών της Ελλάκτωρ τις οποίες κατείχε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, έκανε γνωστό με ανακοίνωσή της η ίδια η εταιρεία. Ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης (Εκτελεστικό Μέλος) Διευθύνων Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε., ανακοίνωσε ότι, προέβη την 03.12.2020:

α) σε πώληση 290.500 κοινών ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών, εκδόσεως ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ, συνολικού ποσού €508.343,08 και

β) σε πώληση, μέσω του συνδεδεμένου νομικού προσώπου ARGONIO ENTERPRISES LIMITED (ελεγχόμενη εταιρεία από τον ίδιο), 1.436.989 κοινών ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών, εκδόσεως ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ, συνολικού ποσού €2.409.120,91. (εδώ)


Σύμφωνα με την παρουσίαση των βασικών σημείων της συμφωνίας εξυγίανσης και του term sheet που έδωσε στη δημοσιότητα η διοίκηση της Folli Follie, το σχέδιο εξυγίανσης έχει ως πυλώνα τη δημιουργία δύο νέων εταιρειών. Πρόκειται για την AssetsCo, που θα ελέγχεται κατά 100% από τους πιστωτές και θα περιλαμβάνει την ακίνητη περιουσία και περιουσιακά στοιχεία που δεν αφορούν τη βασική δραστηριότητα της Folli Follie. Και την OpsCo που θα αποτελεί θυγατρική κατά 90% της AssetsCo υπό την οποία θα βρίσκονται τα σήματα “Folli Follie” και “Links of London”. H OpsCo θα λάβει επίσης 20 εκατ. ευρώ από τα έσοδα από τη διαιτησία με την Dufry, με την απόφαση να αναμένεται μέχρι τον Μάρτιο του 2021.Η «αρχιτεκτονική» της συμφωνίας εξυγίανσης θα οδηγήσει σε dilution του ποσοστού των υφιστάμενων μετόχων (Δ.Κουτσολιούτσου, Fosun International Holdings, JP Morgan Securities) το οποίο θα περιοριστεί στο 10%. (εδώ)


Ένα από τα ερωτήματα που απασχολούν την επενδυτική κοινότητα και ειδικά τους μετόχους της Πειραιώς, είναι πότε θα ανοίξει το παράθυρο ευκαιρίας για την αύξηση κεφαλαίου που σχεδιάζει να υλοποιήσει η Τράπεζα Πειραιώς μέσα στο 2021. Να σημειωθεί ότι η μετατροπή των Cocos των μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές ύψους 2,040 δισεκ. ευρώ έχει καθοριστεί για τις 4 Ιανουαρίου 2020 και θα εκδοθούν 394,40 εκατ μετοχές. Η Πειραιώς θα διαθέτει 436,65 εκατ μετοχές + 394,40 εκατ μετοχές = 831 εκατ μετοχές ονομαστικής αξίας στα 6 ευρώ. Η ελληνική νομοθεσία ορίζει ότι μια εταιρία δεν μπορεί να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου κάτω της ονομαστικής αξίας που συνήθως προσδιορίζεται στα 0,30 ευρώ. Στην περίπτωση της Πειραιώς η ονομαστική αξία είναι τα 6 ευρώ και η τρέχουσα 1,25 ευρώ οπότε θα πρέπει να υπάρξει reverse split, να μειωθεί ο αριθμός των κυκλοφορουσών μετοχών για να επανακαθοριστεί και η ονομαστική αξία αλλά και η τρέχουσα. Τα χρονικά παράθυρα ευκαιρίας είναι μεταξύ Απριλίου – Μαΐου 2021 ή εάν χαθεί το διάστημα αυτό, η αύξηση θα μεταφερθεί για το Φθινόπωρο του 2021.  (εδώ)


Έτοιμοι να κατέβουν είναι είναι και τα 6 σχήματα που έχουν περάσει στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή της 6ης προβλήτας του ΟΛΘ, ένα έργο προϋπολογισμού 130 εκατ ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Ο διαγωνισμός μετά από απαίτηση των σχημάτων που έχουν περάσει στη φάση της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, θα διεξαχθεί σύμφωνα με πληροφορίες στις 8 Ιανουαρίου του 2021. Οι έξι υποψήφιοι είναι:1) ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ (Κ/Ξ) TERNA SA – EIFAGGE GENIE CIVIL MARINE

2) ARCHIRODON GROUP NV 3) ΣΥΜΠΡΑΞΗ INTRAKAT CONSTRUCTIONS SA – INTERCANTIERI VITTADELLO SPA–SALES SPA 4) Κ/Ξ MYTILINAIOS SA – ROVER MARITIME SL – HDK SA 5) Κ/Ξ AVAX SA – ETERMAR SA – NV BESIX SA

6) Κ/Ξ ACCIONA CONSTRUCCION SA – DREDGING INTERNATIONAL NV

Με την ολοκλήρωσή του ο 6ος προβλήτας θα υπερδιπλασιάσει τις δυνατότητες αποθήκευσης κοντέινερ, και συγκεκριµένα από 500.000 TEU θα φτάσει τα 1,2 εκατ. TEU. (εδώ)

 

Την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων εν μέσω δύσκολων συνθηκών που προκαλεί η ύφεση στην οικονομία λόγω COVID-19 πέτυχαν οι τράπεζες το 9μηνο του 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 9μήνου που δημοσιεύει η «Καθημερινή», οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πέτυχαν μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά 13,7 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλων, ενώ στα 12,9 δισ. ευρώ ανήλθε η μείωση των NPEs στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, τα κόκκινα ανοίγματα σε επίπεδο ομίλων μειώθηκαν από τα 73,57 δισ. ευρώ το 9μηνο του 2019 σε 60 δισ. ευρώ το 9μηνο του 2020, καταγράφοντας συνολική μείωση κατά 18,5%. Ισόποση ήταν η μείωση στην Ελλάδα, καθώς τα κόκκινα δάνεια, από τα 68,7 δισ. ευρώ το 9μηνο του 2019, περιορίστηκαν στα 55,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 9μήνου του 2020. (εδώ)

 

Την πρότασή της για την αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις επόμενες μέρες, μία διαδικασία η οποία εκτιμάται ότι θα επισπεύσει και τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία bad bank. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι βασικός στόχος της Κομισιόν. Δεδομένου ότι ενδέχεται να απαιτηθούν περαιτέρω διαρθρωτικά μέτρα για να αποφευχθεί η συσσώρευση NPLs μεσοπρόθεσμα, η Κομισιόν σκοπεύει να παρουσιάσει μια νέα ολοκληρωμένη στρατηγική πριν από το τέλος του έτους. Η στρατηγική επικεντρώνεται σε έναν συνδυασμό συμπληρωματικών δράσεων πολιτικής, στους εξής κυρίως τομείς: 1) στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης, αφερεγγυότητας και ανάκτησης χρεών και 2) στην ανάπτυξη των δευτερογενών αγορών για τα NPLs. Η Κομισιόν δεν προκρίνει τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής bad bank, με πηγές της αγοράς να επισημαίνουν ότι πολλοί παράγοντες θα καθιστούσαν δύσκολο ένα τέτοιο εγχείρημα. Ο επικεφαλής του SSM, Αντρέ Ενρία, έχει προειδοποιήσει πως σε ένα σοβαρό αλλά εύλογο σενάριο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να αγγίξουν το 1,4 τρισ. ευρώ, πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. (εδώ)


Το ΑΕΠ των χωρών της Ζώνης του Ευρώ αναπτύχθηκε με ρυθμούς 12,5% στο τρίτο τρίμηνο έναντι του προηγούμενου τριμήνου, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τη χρονιά έναρξης καταγραφής στοιχείων, το 1995. Μεταξύ των χωρών-μελών, οι οικονομίες Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας εμφάνισαν τις υψηλότερες ταχύτητες, με ανάκαμψη 18,7%, 16,7% και 15,9% έναντι του δευτέρου τριμήνου. Στον αντίποδα, Ελλάδα(+2,3%), Εσθονία και Φινλανδία(+3,3%), καθώς και Λιθουανία(+3,8%) σημείωσαν τους βραδύτερους ρυθμούς ανάκαμψης σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε 4,3%, με την ύφεση οριακά χαμηλότερη σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση για πτώση 4,4%. Η κατανάλωση των νοικοκυριών συνεισέφερε 7,3 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυηξη της Ευρωζώνη και οι εξαγωγές 7,6 μονάδες, ενώ οι κρατικές δαπάνες 1,1 ποσοστιαίες μονάδες. Την ίδια στιγμή, η απασχόληση στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1% στο τρίτο τρίμηνο έπειτα από πτώση 3% στο δεύτερο. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text