Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Διαβάσαμε - Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Την ανάγκη να επιστρέψει η Ελλάδα στη δημοσιονομική πειθαρχία μόλις αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση και οι οικονομικές επιπτώσεις της, ώστε να μην κινδυνεύσει η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, τονίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή. Στήν έκθεση του ΓΠΚΒ, σημειώνεται πως θα πρέπει να διασφαλιστεί η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας όταν ολοκληρωθεί η ανάκαμψη της οικονομίας, προκειμένου να μην χαθεί αυτή η εμπιστοσύνη των αγορών στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Όπως τονίζεται, κατά το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου η δημοσιονομική επιδείνωση έφτασε τα 10,8 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί και οι προβλέψεις κάνουν, πλέον, λόγο για ύφεση 10,5% φέτος, είναι ιδιαίτερα καθοριστικό να αξιοποιηθούν τόσο τα διαθέσιμα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης (Next Generation EU) που φτάνουν τα 32 δισ. ευρώ, όσο και τα 40 δισ. από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Ο οδικός χάρτης για την αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων περιλαμβάνει, σε μεγάλο βαθμό, τις προτάσεις που παρουσίασε πρόσφατα η επιτροπή Πισσαρίδη. (εδώ)

 

Μετά το καταστροφικό 2020, οι εταιρείες των κατασκευών προβλέπουν αύξηση 12% στην απασχόληση το α' τρίμηνο του 2021, ενώ αισιοδοξία δημιουργούν τα έργα που βρίσκονται στον ορίζοντα. Σύμφωνα με την έρευνα της ManpowerGroup, οι προοπτικές αύξησης της απασχόλησης για το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο, όπως τις σκιαγραφούν 430 Έλληνες εργοδότες, είναι βελτιωμένες, με προβλεπόμενη αύξηση της απασχόλησης κατά 9%. Οι εργοδότες από τον κλάδο των κατασκευών ξεπερνούν αρκετά το μέσο όρο στις προβλέψεις τους, εκτιμώντας ότι οι προσλήψεις θα αυξηθούν κατά 12%. Οι απώλειες θέσεων εργασίας στις κατασκευές ήταν μεγάλες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, στο α' τρίμηνο του 2020 χάθηκαν 5,1 χιλιάδες θέσεις εργασίας (πτώση 3,5%), ενώ το β' τρίμηνο οι απώλειες αυτές έφτασαν τις 14,3 χιλ. (πτώση 9,5%). Επίσης, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές ενισχύθηκε περαιτέρω τον Νοέμβριο στις 80,3 μονάδες από το αντίστοιχο περυσινό (53,7 μονάδες). (εδώ)

 

O οίκος αξιολόγησης Scope Ratings ο οποίο αξιολογεί την Ελλάδα με ΒΒ και θετικές προοπτικές. Σύμφωνα με τον οίκο η ανάκαμψη στην Ελλάδα το 2021 αναμένεται να είναι ισχυρή και να κινηθεί στο 4,5%, μετά από ύφεση κοντά στο 10% φέτος, μία πρόβλεψη η οποία λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις του δεύτερου κύματος της πανδημίας και το νέο lockdown το οποίο επιβλήθηκε, καθώς και τις πιο αδύναμες τουριστικές εισπράξεις. Παρά τις σημαντικές προκλήσεις από την πανδημία, η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο σε σημαντικούς τομείς μεταρρυθμίσεων, στηρίζοντας τη θετική προοπτική στην αξιολόγηση BB. Η οριστικοποίηση του νέου πτωχευτικού πλαισίου θα υποστηρίξει τη μείωση των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών μέσω του σχεδίου Ηρακλής, με τα NPLs να θεωρούνται εδώ και καιρό από τον οίκο μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ελλάδα. (εδώ)

 

Το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο κατά την δημοπρασία εντόκων γραμματίων 52 εβδομάδων. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο -0,26%, ενώ το ζητούμενο ποσό υπερκαλύφθηκε κατά 2,38 φορές. Συνολικά υποβλήθηκαν προσφορές ύψους 1,49 δισ. ευρώ, ενώ στην ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ συμπληρώνεται πως έγιναν δεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως κατά την δημοπρασία 12μηνων εντόκων γραμματίων που είχε διενεργηθεί τον Σεπτέμβριο του 2020, το ελληνικό Δημόσιο είχε δανειστεί με μηδενικό επιτόκιο. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βα­σικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020. (εδώ)

 

Το 2021, οι αγορές που έμειναν πίσω θα βγουν πρώτες και αυτές που υπεραπέδωσαν κατά το τρέχον έτος της κρίσης, θα βγουν τελευταίες. Αυτό σημειώνει η Jefferies σε νέα έκθεσή της για την επενδυτική στρατηγική του νέου έτους όπου επισημαίνει πως οι ευρωπαϊκές αγορές αποτελούν τις πιο φθηνές διεθνώς και έχουν σημαντικά περιθώρια να διαπρέψουν το επόμενο έτος. Όπως επισημαίνει ο οίκος, οι επενδυτές σίγουρα δεν είναι overweight στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως δείχνουν οι τοποθετήσεις τους. Παρά το ισχυρό ράλι των ελληνικών μετοχών το τελευταίο διάστημα, η Jefferies συνεχίζει να βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου στη συνέχεια καθώς, όπως επαναλαμβάνει, η αγορά και η οικονομία της Ελλάδας έχουν τα υψηλότερα περιθώρια ανοδικής αντίδρασης, άρα και τις καλύτερες προοπτικές, σε ένα επιτυχημένο εμβόλιο και στο εκ νέου το άνοιγμα εκ νέου των ευρωπαϊκών οικονομιών. Τα καλά νέα, όπως επισημαίνει η Jefferies είναι πως ο λογαριασμός τρεχουσών συναλλαγών γύρισε στα θετικά από τον Αύγουστο. Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Jefferies παραμένει bullish για την Ελλάδα και τις ελληνικές μετοχές για το 2021, καθώς όπως σημειώνει, ο δείκτης P/E της ελληνικής αγοράς διαπραγματεύεται στο 9.9x, ο δείκτης P/B στο  0.6x, η μερισματική απόδοση στο ελκυστικό 5,1% και ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ROE στο 6,3%. (εδώ)

 

Την απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας και την εισφορά του σε νέα τραπεζική εταιρεία θα κληθεί να εγκρίνει η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Πειραιώς, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία του hive-down. Ταυτόχρονα, οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν το καταστατικό της νέας τραπεζικής εταιρείας και την τροποποίηση του καταστατικού της εισηγμένης, ώστε να μετατραπεί σε εταιρεία Συμμετοχών. Τέλος, θα ορισθεί νέο Δ.Σ. στη «νέα Πειραιώς», καθώς και η σύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου. Το hive-down, κατά το πρότυπο της Eurobank, διενεργείται προκειμένου η ζημιά από τις δύο τιτλοποιήσεις, μεικτής λογιστικής αξίας 7 δισ. ευρώ, να εγγραφεί στη Συμμετοχών και όχι στην κατά 100% θυγατρική της «νέα Πειραιώς». Στη νέα τραπεζική εταιρεία θα εισφερθούν το σύνολο των καταθέσεων, των χορηγήσεων, των ακινήτων, των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων και των υποχρεώσεων της Τράπεζας Πειραιώς από ομολογιακά δάνεια έκδοσης της ίδιας ή θυγατρικών της. Προβλέπεται η διατήρηση 370 εκατ. ευρώ, προκειμένου η Συμμετοχών να πληρώσει τοκομερίδια των CoCos για τα έτη 2020 και 2021.  (εδώ)

 

Η INTRALOT, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων 9μήνου, ανέφερε πως παραμένει αισιόδοξη ότι μια συμφωνία θα ανακοινωθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, συμφωνία που θα είναι επωφελής για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders) του Ομίλου. Σημειώνεται πως στο 9μηνο ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου ανήλθε στα 641,6 εκατ., αυξημένος κατά 7,6 εκατ. σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Περαιτέρω, η διοίκηση ανέφερε πως η μείωση στον κύκλο εργασιών στο 9μηνου οφείλεται, μεταξύ άλλων, λόγω του αντίκτυπου της διακοπής συμβολαίων της Eurobet στη Βουλγαρία από τα μέσα Φεβρουαρίου κι έπειτα, αλλά και από τη μείωση που προέκυψε από τις δραστηριότητές στην Τουρκία. Η διοίκηση εκτίμησε πως οι δραστηριότητες από τις λοταρίες στις ΗΠΑ έχουν αντικαταστήσει τις απώλειες από την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Παράλληλα, εκφράστηκε η αισιοδοξία για την πορεία των δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ από όπου προέρχεται πλέον το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου και του EBITDA του Ομίλου. (εδώ)

 

Ξεπέρασε το όριο του 10% το ποσοστό συμμετοχής της REGGEBORGH INVEST B.V. στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της εισηγμένης. Ειδικότερα, η συμμετοχή της σκαρφάλωσε στο 10,3616% από 7,8155% προηγουμένως, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία. Σημειώνεται επίσης ότι ο αριθμός μετοχών και ισάριθμων δικαιωμάτων ψήφου (συνολική θέση), ως αποτέλεσμα πιθανής μελλοντικής άσκησης των δικαιωμάτων προαίρεσης (Call Option), θα διαμορφωθεί ως εξής: άμεση συμμετοχή 22,9073% (ήτοι 49.084.103 κοινές μετά ψήφου ονομαστικές μετοχές), έμμεση συμμετοχή 0% και συνολικό ποσοστό συμμετοχής και δικαιωμάτων ψήφου (άμεσο και έμμεσο) 22,9073%. Η αγορά των μετοχών πραγματοποιήθηκε μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η REGGEBORGH INVEST B.V. δεν ελέγχεται από κανένα φυσικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, και δεν ελέγχει καμιά άλλη οντότητα που να κατέχει άμεσα ή έμμεσα ποσοστό συμμετοχής στην εκδότρια ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ.  (εδώ)


Την πτώχευση απέφυγε η ιδρυθείσα το 1961 τεχνική εταιρία ΒΙΟΤΕΡ, καθώς το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών προχώρησε στην επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης. Η εταιρία είχε περιέλθει σε αδιέξοδο, όπως φανερώνουν τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου, οπότε ο κύκλος εργασιών συρρικνώθηκε στο ιστορικό χαμηλό των 32 χιλ. ευρώ από 93 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Οι ζημίες ενισχύθηκαν σε 5,8 εκατ. ευρώ από 3,8 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο τμήμα αυτών να οφείλεται στα χρηματοοικονομικά έξοδα των δανείων των οποίων το ύψος διαμορφώνεται σε 154 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων είναι αρνητικό και διαμορφώνεται σε 99 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο. Με στόχο τη ρύθμιση των τραπεζικών υποχρεώσεών της, η ΒΙΟΤΕΡ θα μεταβιβάσει συνολικά 23 ακίνητα στους πιστωτές της, τα οποία φέρουν προσημειώσεις ύψους 48,4 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί, κατά προσέγγιση, στο συνολικό ύψος της αποτίμησης της ακίνητης περιουσίας της (48,7 εκατ. ευρώ). Το 2008 η εταιρεία διέθετε χαρτοφυλάκιο 35 ακινήτων αξίας ύψους 100 εκατ. ευρώ. (εδώ)


H ΟΛΠ Α.Ε. ανακοίνωσε την υπογραφή της σύμβασης για την εκτέλεση του έργου "Βελτίωση Υποδομών Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος – Φάση Β”, προϋπολογισμού περίπου 20.000.000 ευρώ, το οποίο αποτελεί μέρος των Υποχρεωτικών Επενδύσεων που έχουν συμφωνηθεί με το Ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, ο στόχος της παραπάνω επένδυσης είναι η περαιτέρω αναβάθμιση της υποδομής και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων για τη βελτίωση της παραγωγικότητάς τους. Σημειώνεται πως είναι σε εξέλιξη ένας ακόμη διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση δύο νέων γερανών, τύπου Jib Cranes στους Προβλήτες Ι και ΙΙ της ΝΕΖ Περάματος προϋπολογισμού άνω των 5 εκατ. ευρώ. (εδώ)

 

Το «πράσινο φως» στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Folli Follie δόθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στις γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων πιστωτών της εταιρείας που πραγματοποιήθηκαν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ομολογιούχοι -κάτοχοι των Eurobands και Swissbonds της εταιρείας ενέκριναν τους προτεινόμενους όρους της συμφωνίας εξυγίανσης της εταιρείας. Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία που ολοκληρώθηκε με σύμβουλο τη Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ, Δικηγορική Εταιρεία Weil και Δικηγορική Εταιρεία Σοφός & Συνεργάτες, προβλέπει πως οι πιστωτές εξασφαλίζουν περιουσιακά στοιχεία της FFG μέσω της εταιρείας AssetCo και το 90% της OpsCo, της εταιρείας που θα αποτελέσει τη συνέχεια της Folli Follie. Όπως γίνεται γνωστό στο newmoney, θα κατατεθεί και η αίτηση της Folli Follie στο άρθρο 106 β,δ αιτήματος υπαγωγής στο άρθρο 106 β,δ του Πτωχευτικού Κώδικα. Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο σχέδιο για την εξυγίανση της Folli Follie, ώστε να απαλλαγεί από το βάρος των δύο ομολογιακών δανείων (250 εκατ.ευρώ και 150 εκατ. σε ελβετικά φράγκα) που είχε εκδώσει, διαδικασία μέσω της οποίας ο έλεγχος της “νέας” εταιρείας θα περάσει σε ομάδα πιστωτών της. (εδώ)

 

Μέχρι πρόσφατα προφανώς λόγω της νομοθεσίας που δεν επιτρέπει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να συμμετάσχει σε αυξήσεις κεφαλαίου τα σχέδια για κεφαλαιακές ενισχύσεις απορρίπτονταν. Πριν καιρό η Εθνική τράπεζα άτυπα έθεσε το θέμα στο ΤΧΣ για αύξηση κεφαλαίου στο μέλλον αλλά τέτοιο αίτημα δεν μπορούσε να εξεταστεί από το Ταμείο. Το ΤΧΣ ελέγχει ή θα ελέγχει το 61,34% της Πειραιώς, το 40,3% της Εθνικής Τράπεζας, το 11% της Alpha bank και το 1,34% της Eurobank. Άπαξ και τροποποιηθεί ο νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα λειτουργεί ως κοινός μέτοχος και όχι ως πυλώνας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αυτό σημαίνει, ότι σε κάθε αύξηση όχι μόνο της Πειραιώς, αλλά και της Εθνικής ή της Alpha bank το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει εύλογο συμφέρον να συμμετάσχει και πρέπει να συμμετάσχει ώστε να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον.  Επισημαίνεται πως το ΤΧΣ εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου, των ελλήνων φορολογουμένων.  (εδώ)

 

Εξαιρετικά υψηλοί παραμένουν οι αριθμοί νέων κρουσμάτων και θανάτων από την εξάπλωση της πανδημίας κορονοϊού στον πλανήτη παρά τις σχετικές διακυμάνσεις. Μόνο το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν περισσότερα από 584.000 νέα μολύνσεις ενώ 11.714 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η Ευρώπη με περισσότερα από 20 εκατ. κρούσματα από την εμφάνιση του Sars Cov 2 στην ήπειρο, είναι η πλέον πληγείσα περιοχή του πλανήτη με τις 52 χώρες να καταγράφουν περίπου 18,8 εκατ. κρούσματα και ενώ οι νεκροί ξεπερνούν πλέον τους 433.500. Από τις αρχές του μήνα στην ήπειρο καταγράφηκε το 40% όλων των νέων κρουσμάτων που ανιχνεύθηκαν παρά την σχετική σταθεροποίηση που δείχνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία. Οι 10 χώρες της Ευρώπης με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο, παραμονές των Χριστουγέννων, ήταν οι: Ρωσία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουκρανία, Πολωνία, Σερβία, Ρουμανία, Ολλανδία ενώ η Ιταλία, η Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν κατά σειρά τον υψηλότερο αριθμό νεκρών. (εδώ)

 

H έλευση των εμβολίων και οι προσδοκίες για χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής απόστασης μετά τη θωράκιση του πληθυσμού θα επιτρέψουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας με ταχύτερους και πιο σταθερούς ρυθμούς από τα μέσα της επόμενης χρονιάς. Η ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική της Κίνας θα προσφέρει στήριγμα στην παγκόσμια οικονομία το 2021. Η Fitch προβλέπει ισχυρό momentum και για την οικονομία των ΗΠΑ, εν αντιθέσει με την Ευρώπη, μένει πιο πίσω εξαιτίας του δεύτερου lockdown στη διάρκεια του χειμώνα. Η Fitch στην έκθεσή της προβλέπει ηπιότερη ύφεση 3,7% για φέτος σε σύγκριση με τις προβλέψεις το Σεπτεμβρίου για συρρίκνωση 4,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ. H Fitch αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 5,3% το 2021(από 5,2% στην έκθεση του Σεπτεμβρίου). Μεταξύ των μεγαλυτέρων οικονομιών, το ΑΕΠ των ΗΠΑ προβλέπεται να αναπτυχθεί 4,5%(από 4% στην έκθεση του Σεπτεμβρίου). Η Κίνα αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια», με ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ 8%, εν αντιθέσει με την Ευρωζώνη. Η Fitch προβλέπει ανάπτυξη 4,7% για την οικονομία της Ζώνης του Ευρώ την επόμενη χρονιά, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 5,5%. (εδώ)

 

Την ανάδυση των κρυπτονομισμάτων ως συστημικής επενδυτικής επιλογής, εις βάρος του χρυσού, αναδεικνύει η JP Morgan Chase & Co., διαπιστώνοντας την ταυτόχρονη τάση για εισροές χρήματος στο Bitcoin και εκροές κεφαλαίων από τον χρυσό. Η JP Morgan συγκαταλέγεται στις λίγες τράπεζες της Wall Street, οι οποίες προβλέπουν μια σημαντική επενδυτική μετατόπιση, καθώς τα ψηφιακά νομίσματα καθίστανται όλο και πιο δημοφιλή. Η τάση αυτή, όπως είναι εύλογο, θέτει προβλήματα για τους «ταύρους» στην αγορά του πολύτιμου μετάλλου, κατά τα επόμενα χρόνια. Από τον Οκτώβριο έως σήμερα, στην αγορά του Bitcoin έχουν καταγραφεί εισροές κεφαλαίων σχεδόν 2 δισ. δολαρίων. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχουν παρατηρηθεί εκροές κεφαλαίων 7 δισ. δολαρίων από funds, τα οποία συνδέονται με τον χρυσό. Εάν αυτή η τάση αποδειχθεί μακροπρόθεσμη, τότε η τιμή του χρυσού θα υποστεί σημαντικές αναταράξεις τα επόμενα χρόνια» εκτιμά η JP Morgan. Κι αυτό, παρά τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις, οι οποίες φέρουν το Bitcoin να βρίσκεται σε επίπεδα κατά 6% χαμηλότερα σε σχέση με το ιστορικό υψηλό των 19,462 δολαρίων, το οποίο σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. (εδώ)

 

Μετά έναν εκπληκτικό μήνα για τις παγκόσμιες μετοχές τον Νοέμβριο, ο δείκτης MSCI All World των μετοχών ανεπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών έχει διευρύνει την άνοδό του και κινείται σε επίπεδα-ρεκόρ. «Οδηγός» της ανόδου αυτής υπήρξε μια εμφατική πλειοψηφούσα άποψη, πως οι μετοχές θα πάρουν ώθηση από την προοπτική τα εμβόλια να ανοίξουν τις οικονομίες που επλήγησαν σκληρά από την πανδημία Covid-19. Αν σε αυτό προστεθούν οι υποστηρικτικές κεντρικές τράπεζες και η πιθανότητα επιπλέον μέτρων τόνωσης στις αρχές του επόμενου έτους, τότε πολλοί επενδυτές βλέπουν να έρχεται μια εύρωστη ανάκαμψη της αγοράς. Το IIF σημείωνε την περασμένη εβδομάδα τις «μεγαλύτερες μηνιαίες εισροές για τις μετοχές και τα ομόλογα αναδυόμενων αγορών», που ανήλθαν τον Νοέμβριο στα 39,8 δισ. δολάρια και στα 36,7 δισ. δολάρια αντίστοιχα.Την ίδια ώρα, υπήρξε πρόσφατα μια ευρεία αδυναμία στο αμερικανικό δολάριο. Η αποδυνάμωση του αποθετικού νομίσματος έχει σημασία για μια παγκόσμια οικονομία που έχει μεγάλα χρέη σε δολάριο. Ενισχύει επίσης τα ξένα έσοδα για τις πολυεθνικές εταιρείες με έδρα στις ΗΠΑ και αυξάνει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.  (εδώ)

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text