Αρχική | Προηγ. Τεύχη | Παλαιότερα άρθρα του Χ&Α | Η επόμενη συνεδρίαση έχει 50% πιθανότητες να είναι ανοδική και 50% να είναι πτωτική!

Η επόμενη συνεδρίαση έχει 50% πιθανότητες να είναι ανοδική και 50% να είναι πτωτική!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η επόμενη συνεδρίαση έχει 50% πιθανότητες να είναι ανοδική και 50% να είναι πτωτική!

Το παρόν άρθρο αποτελεί επικαιροποίηση παλαιότερου άρθρου, που είχε δημοσιευθεί στο τεύχος 202, τον Ιανουάριο του 2019 (εδώ).

 

Η επόμενη συνεδρίαση έχει 50% πιθανότητες να είναι ανοδική και 50% να είναι πτωτική!

Στο τέλος του 1999, ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 5.535 μονάδες, δηλαδή αυξημένος κατά περίπου 1.876% σε σχέση με την τιμή του στο τέλος του 1987. Αν ρωτούσαμε κάποιον να εκτιμήσει σε τί ποσοστό έφθασαν οι ανοδικές συνεδριάσεις μεταξύ του 1987 και του 1999, το πιο λογικό είναι να απαντούσε ότι, οι ανοδικές συνεδριάσεις ήταν περισσότερες από το 80% των συνεδριάσεων των 12 αυτών ετών. Αυτή είναι και η απάντηση που συχνά παίρνουμε όταν θέτουμε το ερώτημα αυτό σε σεμινάρια ή σε δημόσιες συζητήσεις.

 

Και όμως, από τις 2.986 συνεδριάσεις της δωδεκαετούς αυτής περιόδου, οι ανοδικές συνεδριάσεις ήταν μόλις 1.535, ή το 51,4% του συνόλου. Και όσο διευρύνεται το εξεταζόμενο διάστημα, τόσο μειώνεται η απόσταση μεταξύ ανοδικών και πτωτικών. Από την αρχή του 1988 (οπότε και ξεκίνησε τη λειτουργία του ο σημερινός Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας) έως την 11/12/2020, έχουν υπάρξει 8.184 συνεδριάσεις. Από αυτές, ανοδικές ήταν οι 4.161, ή ποσοστό 50,8%. Το ίδιο περίπου συμβαίνει και σε επίπεδο μετοχών. Συμβαίνει και στις υπόλοιπες διεθνείς αγορές και μάλιστα, σε πολλές απ’ αυτές, η απόσταση μεταξύ των ανοδικών και πτωτικών ποσοστών είναι ακόμη μικρότερη. Όμως, πάντα, κυρίως στους χρηματιστηριακούς δείκτες, το ποσοστό των ανοδικών συνεδριάσεων έχει ένα μικρό προβάδισμα.

Και αυτή η μικρή διαφορά μεταξύ των ποσοστών των ανοδικών και των πτωτικών συνεδριάσεων που, προκαλεί, μέσα στη διάρκεια του χρόνου, τόσο μεγάλες μεταβολές στους δείκτες, οι οποίοι συνήθως είναι ανοδικοί;Και γιατί συμβαίνει αυτό; Συμβαίνει επειδή, όπως έχει μετρηθεί, η μέση άνοδος στις ανοδικές συνεδριάσεις, είναι ελαφρά ανώτερη από τη μέση πτώση στις πτωτικές συνεδριάσεις (κατά 0,020%, όπως μετρήθηκε για το ελληνικό Χρηματιστήριο).

Είναι αυτό φυσιολογικό; Και βέβαια είναι. Και ας μην μπερδευόμαστε από το ελληνικό Χρηματιστήριο και την πορεία του στα τελευταία χρόνια, του οποίου η πτώση είναι αφύσικα μεγάλη σε διάρκεια και σε ένταση. Σε γενικές γραμμές, οι χρηματιστηριακοί δείκτες ανεβαίνουν διαχρονικά επειδή ουσιαστικά εκφράζουν την ανθρώπινη πρόοδο και ανάπτυξη μέσα στο χρόνο. Βέβαια, σε άλλα κράτη, οικονομίες και αγορές, η πρόοδος αυτή εκφράζεται πιο ισχυρά και σε άλλες, λιγότερο ισχυρά.

Η ουσία όμως είναι ότι, στα χρηματιστήρια, οι διαφορές στους δείκτες και στα χαρτοφυλάκια, κτίζονται μέρα με τη μέρα, μέσα από αλλεπάλληλες μικρές ανόδους και μικρές πτώσεις.

Στις 237 συνεδριάσεις του έτους 2020, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά -15,01%. Και όμως, αν νομίζετε ότι οι πτωτικές συνεδριάσεις ήταν συντριπτικά περισσότερες από τις ανοδικές, κάνετε λάθος. Οι 125 από τις 237 συνεδριάσεις του έτους (ή ποσοστό 52,7%) υπήρξαν ανοδικές! Και πτωτικές, υπήρξαν οι 112 (ή ποσοστό 47,3%). Αυτό συμβαίνει επειδή οι πτώσεις ήταν πολύ πιο έντονες από τις ανόδους. Η μέση πτώση κατά το έτος 2020 φτάνει στο -1,74%, ενώ η μέση άνοδος στο +1,51%.

Δείτε τα στατιστικά στοιχεία ανοδικών - πτωτικών συνεδριάσεων, ανά δεκαετία.

Δείτε τα στατιστικά στοιχεία ανοδικών - πτωτικών συνεδριάσεων, για την περίοδο από το 1988 μέχρι και την 11/12/2020, ανά έτος.

(Πατήστε στη διαφήμιση για να δείτε την προσφορά)

 

 
Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: