Αρχική | Διάφορα | Εξαιρετικό ξεκίνημα της αγοράς - Ενίσχυση της ανοδικής τάσης - Πιθανές οι 800 μονάδες

Εξαιρετικό ξεκίνημα της αγοράς - Ενίσχυση της ανοδικής τάσης - Πιθανές οι 800 μονάδες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εξαιρετικό ξεκίνημα της αγοράς - Ενίσχυση της ανοδικής τάσης - Πιθανές οι 800 μονάδες

Εξαιρετικά ξεκίνησε και σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει πάνω από 2,0%, ήδη από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης. Στις 12:00 το μεσημέρι, ο δείκτης βρισκόταν στις 799,76  μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών έφτανε στα € 26,5 εκατομμύρια, επίπεδο αρκετά υψηλό.

Ανοδικά είχαν κλείσει και οι αγορές στην Ασία, ενώ επίσης ανοδικά άνοιξαν και οι αγορές της Ευρώπης (εδώ). Τέλος, θετικά κινούνται και τα αμερικανικά παράγωγα, κάτι που μας προϊδεάζει για ένα ανοδικό άνοιγμα και στη Νέα Υόρκη.

 

Εάν η σημερινή συνεδρίαση κλείσει ανοδικά, θα πρόκειται για την 16 ανοδική συνεδρίαση, στις τελευταίες 17. Η αγορά βρίσκεται πλέον σε μία ανοδική μεσοχρόνια φάση, η οποία ενισχύεται από τις θετικές εκθέσεις επενδυτικών οίκων του εσωτερικού, αλλά και του εξωτερικού και το γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας που έχει επικρατήσει, καθώς το ξεπέρασμα της πανδημίας, ήδη βρίσκεται μέσα στον οπτικό μας ορίζονται.

 

Η αγορά προεξοφλεί

 

Η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας, έστω και με καθυστέρηση, κινείται ανοδικά για να προεξοφλήσει τη λήξη της πανδημίας, αλλά και τις θετικές προοπτικές που πάντα υπάρχουν μετά από μία περίοδο πτώσης. Μάλιστα, ειδικότερα για την Ελλάδα, η οποία είχε βρεθεί σε μία δεκαετή κρίση και συνεπώς, η εκκίνηση της οικονομίας γίνεται από εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα (ας μην ξεχνάμε ότι το ΑΕΠ της χώρας, σε σταθερές τιμές 2010, βρίσκεται στα επίπεδα του 1998), θεωρείται ότι οι προοπτικές ανάπτυξης, είναι ισχυρότερες σε σχέση με άλλες οικονομίες.

Μετά από πολλά χρόνια, οι θεσμικοί επενδυτές, ιδίως αυτοί του εξωτερικού, βλέπουν την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ως μία υποτιμημένη αγορά, σε σχέση με άλλες αναδυόμενες, οι οποίες είχαν πετύχει αρκετά κέρδη, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας.

Η διαδικασία αυτή, είχε ξεκινήσει ήδη από τα τέλη του 2018. Όμως, αναμένεται ότι θα επιταχυνθεί, καθώς η “φήμη” της χώρας ενισχύεται από τις προσπάθειες της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να εμφανίσει μια πιο φιλική εικόνα προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.

 

Το “trading” αποτυγχάνει και αγχώνει, στις ξεκάθαρα ανοδικές φάσεις!

 

Είναι αδύνατο για κάποιον να κατορθώνει, σε μόνιμη βάση, να “κυνηγά” τις μετοχές και τις τάσεις και να αγοράζει πάντα στο χαμηλότερο σημείο μιας πολύ σύντομης -έστω και ημερήσιας- διόρθωσης και να πουλά στο υψηλότερο σημείο της ανάκαμψης, λίγο πριν σημειωθεί η ανάκαμψη.

Είναι πάρα πολλοί οι συναλλασσόμενοι που, τις δύο περασμένες εβδομάδες, βλέποντας την αγορά να ανεβαίνει κάθε μέρα, πούλησαν στην 7η ανοδική συνεδρίαση, για να ξαναγοράσουν στην 10η και να ξαναπουλήσουν στη 13η (ίσως επειδή τη θεωρούν ...γρουσούζικη). Είναι ακόμη περισσότεροι αυτοί που, ευθύς μόλις εκδηλώθηκε η πτώση της περασμένης Πέμπτης, έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τα πάντα (αυτά γίνονται στο spot αγορά, στην αγορά παραγώγων τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα). Και σπεύδουν σήμερα να αγοράσουν και πάλι, η και περιμένουν την επόμενη διόρθωση.

 

Όλα αυτά είναι μάταια. Οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια σε ζημιές και σε απώλεια της ψυχικής ηρεμίας και της δυνατότητας να βλέπουμε καλά τα πράγματα και τις καταστάσεις.

Όταν βρισκόμαστε σε μία ανοδική αγορά, παραμένουμε μέσα σ’ αυτή μέχρι την εξάντλησή της. Ούτε καν “πηδάμε” από μετοχή σε μετοχή (εκτός και αν η επιλογή μιας μετοχής ήταν εξόφθαλμα λανθασμένη), επειδή το πιο πιθανό είναι ότι, η μετοχή που πουλήσαμε επειδή παρέμενε στάσιμη, να αρχίσει να ανεβαίνει την επόμενη μέρα της πώλησής της, ενώ αυτή που αγοράσαμε -επειδή ανέβαινε- να αρχίσει να υποχωρεί.

 

Σε μία ανοδική αγορά, όλες -ή τουλάχιστον οι περισσότερες- οι μετοχές θα ανέβουν (όπως ανεβαίνουν όλες οι βάρκες στην πλημμυρίδα). Και σε μία πτωτική αγορά, όλες οι μετοχές θα πέσουν (όπως πέφτουν οι βάρκες, όταν τα νερά υποχωρούν στην αμπώτιδα). Αυτό και μόνον, αρκεί να γνωρίζουμε ώστε, μέσα στο χρόνο, να έχουμε μία εξαιρετική πορεία στο χρηματιστήριο -και μάλιστα, σε μεγάλο βαθμό άσχετα και από την πορεία της αγοράς. Αρκεί να επισημαίνουμε με ορθότητα τα “σημεία αναστροφή” και να αντιδρούμε με ταχύτητα και στη βάση ενός υπάρχοντος σχεδίου.

 

Γιάννης Σιάτρας

 

(Πατήστε στη διαφήμιση για να δείτε την προσφορά)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text