Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 223 | Ο δείκτης εύρους - Πόσες μετοχές βρίσκονται πάνω από συγκεκριμένους ΚΜΟ τους

Ο δείκτης εύρους - Πόσες μετοχές βρίσκονται πάνω από συγκεκριμένους ΚΜΟ τους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο δείκτης εύρους - Πόσες μετοχές βρίσκονται πάνω από συγκεκριμένους ΚΜΟ τους

Ο Κινητός Μέσος Όρος είναι ένας πολύτιμος δείκτης. Στο τεύχος 212 (εδώ), είχαμε παρουσιάσει την έννοια των Κινητών Μέσων Όρων διαφόρων ημερών (9-30-90 και  200)  για μετοχές, και δείχναμε πώς υπολογίζαμε τον αριθμό των μετοχών που κάθε μέρα βρίσκονται κάτω ή πάνω από τον Κινητό Μέσο Όρο (κάποιου συγκεκριμένου αριθμού ημερών), της τιμής τους.

Επίσης, με βάση τα νούμερα αυτά, σχηματίζαμε ένα διάγραμμα το οποίο το εμφανίζουμε καθημερινά σε ειδική σελίδα, στο τμήμα στατιστικών (εδώ -το διάγραμμα αυτό ενημερώνεται καθημερινά μέχρι την 6:00 μμ).

Στη διεθνή βιβλιογραφία, οι καμπύλες αυτές, ονομάζονται ως “δείκτες εύρους” (breadth indicators) και μετρούν το βαθμό συμμετοχής των μετοχών της χρηματιστηριακής αγοράς στην κίνηση του χρηματιστηριακού δείκτη της συγκεκριμένης αγοράς.

Δηλαδή, αν ένας βασικός χρηματιστηριακός δείκτης (όπως είναι ο Γενικός Δείκτης της Αθήνας, ή ο Dax της Γερμανίας κλπ) διασπάσει ανοδικά τον ΚΜΟ-200 ημερών του και μόλις 35% από τις μετοχές του Χρηματιστηρίου βρίσκονται πάνω από τον δικό τους ΚΜΟ-200, τότε σημαίνει ότι η διάσπαση είναι αδύναμη και συνεπώς, δεν είναι τόσο έγκυρη και πιθανόν να οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και πράξεις. Το στοιχείο αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Παράλληλα, υπάρχει και μία ακόμη χρησιμότητα του δείκτη αυτού.

Αν σχηματίσουμε την καμπύλη που προκύπτει από το καθημερινό ποσοστό (ως προς το σύνολό τους) του αριθμού των μετοχών των οποίων οι τιμές βρίσκονται πάνω από τον ΚΜΟ-200, (δείτε το παρακείμενο διάγραμμα), τότε παρατηρούμε ότι, τουλάχιστον για το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2019 έως και σήμερα, οι κατώτατες τιμές που έχει πάρει ο δείκτης κυμαίνονται γύρω από το 14% - 15%. Αντίθετα, οι ανώτατες τιμές, κυμαίνονται γύρω από το 84% - 85%. Δεν έχουμε τιμές για μεγάλα χρονικά διαστήματα του παρελθόντος, όμως, από δειγματοληπτική έρευνα που κάναμε, είδαμε ότι, αυτά είναι περίπου και τα μακροχρόνια όρια διακύμανσης της καμπύλης.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

Δεν είναι περίεργο ότι, κάπου σε εκείνα τα επίπεδα κυμαίνονται και οι ακραίες τιμές στους αντίστοιχους δείκτες άλλων αγορών - δείτε εδώ διαδραστική εφαρμογή όπου μπορείτε να το δοκιμάσετε και εσείς.

Πρέπει βεβαίως να δούμε ότι, το γεγονός ότι σε κάποια χρονική στιγμή, το 85% των μετοχών βρίσκεται πάνω από τον ΚΜΟ-200 ημερών τους, δε σημαίνει αυτόματα ότι η αγορά θα “γυρίσει” προς τα κάτω. Σημαίνει όμως ότι είναι “υπεραγορασμένη” και ότι, κάποιο “ατύχημα” θα μπορούσε να συμβεί, ή γενικά, απαιτείται αυξημένη προσοχή. Κάπως ανάλογη είναι η εξήγηση και όταν ο δείκτης φτάνει στο 15%. Είναι απλά χρήσιμα σημεία προσοχής.


Κατά το επόμενο διάστημα, θα εργαστούμε πάνω σ’ αυτό το δείκτη, βρίσκοντας τα όρια διακύμανσής του σε όλο το διάστημα για το οποίο έχουμε στοιχεία του Γενικού Δείκτη, αλλά -ακόμη πιο σημαντικό- τα ποσοστά των μετοχών που βρίσκονταν πάνω από τον ΚΜΟ-200 τους, στις προηγούμενες διασπάσεις του “απόλυτου συστήματος”. Ενδεχομένως, η έρευνα αυτή μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε κάποια συσχέτιση μεταξύ του ποσοστού αυτού και της εγκυρότητας της κάθε διάσπασης, κάτι που -ενδεχομένως- θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τη μείωση των ζημιογόνων πράξεων του “απόλυτου συστήματος” και την αύξηση του ποσοστού επιτυχίας του.

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: