Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 223 | Επισημάνσεις - Δεκέμβριος 2020

Επισημάνσεις - Δεκέμβριος 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επισημάνσεις - Δεκέμβριος 2020

 

 

 

 

 

 

 

 


Στο εξώφυλλο της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου, το περιοδικό TIME, δίνει έναν απόλυτα σωστό χαρακτηρισμό στο έτος 2020: “Η χειρότερη χρονιά που υπήρξε ποτέ”. Ναι, είναι ένα έτος που ουδείς θα θέλει να θυμάται.

 

 

Η παρούσα άνοδος, κατά την άποψή μας, υπήρξε μία από τις πιο ξεκάθαρες περιπτώσεις "προεξόφλησης" των εξελίξεων που έχουν γίνει ποτέ. Και αν κάποιες απόπειρες προεξόφλησης τελικά κατέληγαν σε αποτυχία, ήταν επειδή οι πιθανότητες να συμβεί το “προεξοφλούμενο” γεγονός, ήταν χαμηλές. Εκτιμούμε ότι, αυτή τη φορά, η αγορά λειτούργησε ορθά, με ταχύτητα και με μικρότερους ενδοιασμούς -ίσως και γι’ αυτό η ανοδική κίνηση υπήρξε κατακόρυφη, ισοφαρίζοντας μάλιστα και το υφιστάμενο (από το 1997) ρεκόρ συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων. Αν η αγορά έχει δίκιο και αν οι προβλέψεις για την αναπήδηση της ελληνικής οικονομίας -αλλά και του συνόλου της παγκόσμιας οικονομίας- κατά το 2021, τότε η πανδημία θα παραμείνει μεν ισχυρά στη μνήμη μας, αλλά θα παραμείνει ως “παρένθεση”.

*****

Πρόσφατα, ξεκίνησε και το “παιχνίδι” των "τιμών στόχων" που θέτουν οι διάφοροι επενδυτικοί οίκοι. Ξεκινάμε με μία "τιμή - στόχο" προς τα πάνω, σε ένα νούμερο, κάπως στην τύχη. Κάποιος άλλος επενδυτικός οίκος, μπορεί να προβλέπει πτώση, με το ίδιο ποσοστό. Και όσο πλησιάζει η τιμή την "τιμή στόχο", τίθεται καινούργιος στόχος. Και όταν ξαφνικά η αγορά ξεκινάει να πέφτει, τότε τα πάντα παγώνουν. Άφαντοι οι "ειδικοί". Και σε κάποια στιγμή που πλέον η πτώση έχει προχωρήσει, τίθεται μία νέα "τιμή στόχος" προς τα κάτω αυτή τη φορά. Ξαφνικά, ο θησαυρός που επικροτούσαν και διαλαλούσαν, έγινε "άνθρακας". Και αφού η τιμή πέσει κάτω από την "τιμή στόχο", τίθεται μία καινούργια. Πιο κάτω. Και το γαϊτανάκι συνεχίζεται, χωρίς λογική και χωρίς αιδώ. Βέβαια, τα "ριπόρτς" αυτά εκδίδονται για τους πελάτες των εταιριών. Επειδή για να δικαιολογήσεις μία αγορά μετοχής για τον πελάτη σου, θα πρέπει να έχεις και την απαραίτητη "ανάλυση". Πρόκειται για ένα “αστείο” παιχνίδι, που αναπαράγεται απροβλημάτιστα και με ευκολία από τα ΜΜΕ, το οποίο πιστεύουν μόνον οι καινούργιοι επενδυτές, αλλά και αυτοί, μόνον κατά τον πρώτο τους χρόνο στις αγορές. Θα το παρακολουθούμε από κοντά όμως και θα σας ενημερώνουμε, αφού μέσα από το “παιχνίδι” αυτό, κάποιος μπορεί να αντιληφθεί τη φάση που, κάθε φορά, διανύει η αγορά. Όταν οι "τιμές στόχοι" αρχίσουν να παραβλέπουν τη βαρύτητα, τότε οι νουνεχείς επενδυτές θα πρέπει να ξαναβλέπουν το σχέδιο εξόδου τους.

*****

Όλα, γύρω από το εμβόλιο κατά του Covid-19, εξελίχθηκαν πάρα πολύ γρήγορα. Όπως ακριβώς πάρα πολύ γρήγορα είχε εξελιχθεί και η εξάπλωση της πανδημίας. Είναι απίστευτα μικροί οι χρόνοι που απαιτήθηκαν για την έρευνα, τη δοκιμασία, την οριστικοποίηση και την έγκριση του εμβολίου. Παράλληλα, πριν ακόμη ανακοινωθεί η επιτυχής δημιουργία του, τα κράτη είχαν ήδη αρχίσει να σχεδιάζουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες, ώστε να μη χάσουν ούτε μία μέρα για την έναρξη των εμβολιασμών. Είναι ένα μοναδικό επίτευγμα, για τους επιστήμονες, αλλά και για τις κυβερνήσεις. Γενικότερα, είναι ένα άλμα για την ανθρωπότητα, η οποία φέτος, απειλήθηκε τόσο έντονα.

*****

Η τεχνολογία Blockchain πρόκειται να αλλάξει τα πάντα: το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τη ναυτιλιακή βιομηχανία, τη βιομηχανία φαρμάκων, τη δημόσια διοίκηση. Δεν υπάρχει τομέας τον οποίο δε θα αλλάξει. Όμως, στην πραγματικότητα, ο ενθουσιασμός για την τεχνολογία αυτή, προκύπτει κυρίως από την έλλειψη γνώσης και κατανόησής της. Το blockchain δείχνει να είναι ...μια λύση που αναζητά ένα πρόβλημα.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό άρθρο της ερευνητικής δημοσιογράφου Jesse Frederik -γραμμένο πριν από μερικούς μήνες, αλλά που διαβάσαμε πρόσφατα, λόγω της έντονης κινητικότητας του “κρυπτονομίσματος”- στο οποίο επιχειρεί να αντισταθεί, με τη λογική, στην τόσο έντονη δημοσιότητα που έχει δεχθεί η τεχνολογία του blockchain. Και, όπως λέει ένας προγραμματιστής σε αυτό το άρθρο: "Παρά τη φήμη που πήρε, ίσως επειδή οι περισσότεροι που γράφουν για την τεχνολογία αυτή, δε την καταλαβαίνουν, τελικά το blockchain, μοιάζει σαν να χρησιμοποιούμε ένα περονοφόρο ανυψωτικό για να τοποθετήσουμε ένα πακέτο με έξι κουτάκια μπύρας στον πάγκο της κουζίνας μας. Αυτό μπορεί να γίνει. Όμως, αυτό δεν θα είναι πολύ αποτελεσματικό." (διαβάστε το άρθρο εδώ)

*****

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τους αναλυτές που παρακολουθούν τους δείκτες MSCI, για το σύνολο του 2020 και για τις εταιρίες που συμπεριλαμβάνονται στους δείκτες, αναμένεται μείωση πωλήσεων κατά 22,5% και μείωση κερδών κατά 31,7%. Παράλληλα, ανάκαμψη αναμένεται για το 2021, με τις εκτιμήσεις να υπολογίζουν αύξηση πωλήσεων 11,7%  και αύξηση κερδών 36,1%.Οι προβλέψεις αναθεωρούνται τακτικά μέσα στο χρόνο. Δείτε την εξέλιξη των προβλεπόμενων εσόδων για το 2020, εδώ. Δείτε την εξέλιξη των προβλεπόμενων κερδών για το 2020, εδώ.

*****

Το παρόν τεύχος έχει διαφορετική διάρθρωση της ύλης, από τη συνήθη. Αυτό οφείλεται στον πολυσέλιδο “απολογισμό” της κίνησης των εκπαιδευτικών χαρτοφυλακίων του απόλυτου συστήματος. Κρίναμε όμως ότι θα έπρεπε να εξηγήσουμε τους μηχανισμούς και τη λογική πίσω από τα αποτελέσματα. Παράλληλα, έπρεπε να αφιερώσουμε χώρο για τους πίνακες των αποτελεσμάτων του 9μήνου, λόγω της σημαντικότητάς τους. Έτσι, το μέγεθος του τεύχους έχει αυξηθεί στις 72 σελίδες. Στο τεύχος του Ιανουαρίου, θα υπάρξει αναδιάρθρωση στην ύλη και κυρίως στη φιλοσοφία της. Όταν η αγορά εισέρχεται σε μία νέα φάση, θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text