Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2020 - No 212 έως 223 | Χ&Α - 223 | Aegean: Σοβαρές προσπάθειες για το ξεπέρασμα της κρίσης

Aegean: Σοβαρές προσπάθειες για το ξεπέρασμα της κρίσης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Aegean: Σοβαρές προσπάθειες για το ξεπέρασμα της κρίσης

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 9ΜΗΝΟΥ 2020

 

ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Σοβαρές προσπάθειες για το ξεπέρασμα της κρίσης

 

 

Κατά το 9μηνο του έτους, που παραδοσιακά αποτελεί και την καλύτερη περίοδο για τα μεγέθη της, τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και σε επίπεδο κερδών, η εταιρία σημείωσε πτώση ενοποιημένων πωλήσεων κατά 66,8%, φθάνοντας τα € 342,5 εκατ. έναντι € 1.031 εκατ. το εννεάμηνο του 2019. Οι καθαρές ζημιές ανήλθαν στα € 187,1 εκατ. έναντι κερδών € 77,1 εκατομμύρια. Η επιβατική κίνηση μειώθηκε κατά 62% και η μέση πληρότητα πτήσεων διαμορφώθηκε σε 69,5% από 84,5% μεταφέροντας σχεδόν 2 εκατομμύρια επιβάτες.

Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα διαμορφώθηκαν σε €433,3 εκατ. στις 30/09/20, ενώ το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων (τραπεζικός δανεισμός και ομολογιακό δάνειο) διαμορφώθηκαν στα € 290 εκατομμύρια (βεβαίως, το σύνολο των υποχρεώσεων είναι σημαντικά ανώτερο).

 

Δηλαδή, στην πράξη, αν συνυπολογιστούν και τα κέρδη που δεν πέτυχε (χρησιμοποιώντας ως βάση υπολογισμού τα κέρδη του 9μήνου του 2019), η εταιρία απώλεσε ένα δυνητικό ποσό € 264,2 εκατομμυρίων, ποσό ενδεχομένως θα ξεπεράσει τα € 280 εκατ, έως το τέλος του έτους. Η απώλεια αυτού του ποσού δημιουργεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στη διοίκηση της εταιρίας, το οποίο εν μέρει μόνο θα καλύψει η σχεδιαζόμενη αύξηση των κεφαλαίων κατά € 180 εκατομμύρια, στην οποία θα συμμετάσχει και το Ελληνικό Δημόσιο.

 

Αναφορικά, με την κρατική ενίσχυση, η οποία βρίσκεται σε συζητήσεις με την κυβέρνηση, προϋποθέτει, πακέτο συνολικής αξίας € 120 εκατομμυρίων, με αντάλλαγμα προς το ελληνικό δημόσιο, δικαιώματα αγοράς μετοχών σε τιμή χαμηλότερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία. Παράλληλα, προγραμματίζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους € 60 εκατομμυρίων. Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε πως, η εταιρία από τον Απρίλιο του 2020, έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση που ξεπερνά τα € 250 εκατομμύρια (ως υπόλοιπο στο μέλλον) από τράπεζες και από κρατικές πηγές.

 

Στην προσπάθεια της να ορθοποδήσει, αναπροσάρμοσε το επενδυτικό πρόγραμμα αγοράς αεροσκαφών Airbus για τα επόμενα χρόνια. Η εταιρία ήδη έχει παραλάβει 7 αεροσκάφη από την συνολική παραγγελία των 46, όμως κατέληξε σε συμφωνία με την Airbus για την μετάθεση ορισμένων παραδόσεων, ώστε οι παραδόσεις των ετών 2022-2023 να μετατεθούν στο 2025-2026. Παράλληλα, η εταιρία αναδιαπραγματεύεται τις μισθώσεις αεροσκαφών που ήδη έχει, ή που σκόπευε να συνάψει, ώστε να μειώσει την έκθεσή της σε κίνδυνο ή σε πιθανές λειτουργικές ζημιές. Η μετάθεση των παραδόσεων οδηγεί σε σημαντική μείωση των προβλεπόμενων κεφαλαιουχικών δαπανών για τα έτη 2020-2021. Παράλληλα όμως, δεν οδηγεί σε μείωση των εσόδων που, υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσε να έχει, αν λειτουργούσε όλο το στόλο της, επειδή, κατά τα φαινόμενα, ο τουρισμός και οι αεροπορικές μετακινήσεις γενικότερα, κατά το 2022-2023, δε θα έχει επανέλθει στην κατάσταση του 2019.

 

Η τιμή της  μετοχής σημειώνει μία σημαντική ανάκαμψη κατά τις τελευταίες εβδομάδες, με βάση το “χαμηλό” της περιόδου είναι τα € 2,55. Στην ανοδική κίνηση της μετοχής, πέραν της παγκόσμιας είδησης για την ανακάλυψη του εμβολίου κατά της Covid-19, ρόλο έπαιξαν: α) η γενικότερη ανοδική κίνηση της αγοράς, β) η ανακοίνωση για την ενίσχυση της εταιρίας από το Κράτος γ) η συμμετοχή των παλαιών μετόχων στην ενίσχυση της εταιρίας. Η τιμή της άσκησης του δικαιώματος προτίμησης στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και οι όροι της κρατικής ενίσχυσης, θα καθορίσουν (εφ’ όσον οι υπόλοιποι παράγοντες παραμείνουν σταθεροί) την τιμή της μετοχής στο μέλλον. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας κάτι βασικό: Τη φιλική διάθεση του Κράτους απέναντι σε περιπτώσεις ενίσχυσης εταιριών που επλήγησαν από την πανδημία, αλλά και τις καλές σχέσεις της διοίκησης με την Κυβέρνηση (σε τέτοιες περιπτώσεις παίζουν ρόλο). Εκτίμησή μας είναι ότι, με δεδομένη την χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρίας, αλλά και τις δράσεις που ανέλαβε κατά τους τελευταίους μήνες η διοίκηση, για την αναβολή της ολοκλήρωσης του επενδυτικού της προγράμματος συν άλλες ενέργειες  και ευεργετήματα που θεσπίστηκαν για τις πληγείσες εταιρίες, η Aegean θα μπορέσει να ξεπεράσει τα σημερινά σοβαρότατα προβλήματα.

 

Είχαμε αναφερθεί θετικά για τη μετοχή, ήδη από το τεύχος του Οκτωβρίου (με την τιμή της μετοχής κάτω από τα € 3,00. Αναφερθήκαμε και πάλι για τη μετοχή, στις 26/11/2020, ημέρα που την επανεντάξαμε στην κατηγορία των μετοχών με “θετική άποψη”, με τιμή μετοχής στα € 4,00. Θα παραμείνουμε σ’ αυτή την άποψη. Όμως, καθώς σημαντικά στοιχεία των μελλοντικών εξελίξεων είναι ακόμη άγνωστα, εκτιμούμε ότι η καλύτερη ενέργεια που μπορούμε να κάνουμε σήμερα, είναι: α) Να παρακολουθούμε την εξέλιξη της τιμής και να θεωρήσουμε ως “ικανοποιητική τιμή αγοράς”, κάθε τιμή κάτω από τα €4,10 - € 4,30. β) Να ξανακάνουμε τους αριθμητικούς υπολογισμούς μας, ευθύς μόλις γίνουν γνωστά τα στοιχεία της αύξησης και της συμφωνίας μα το Κράτος.

Κατά την εκτίμησή μας και βασιζόμενοι κυρίως στην εμπειρία μας στο χώρο, θεωρούμε ότι οι καλύτερες στιγμές για την αγορά της μετοχής θα είναι, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της αύξησης μ.κ. και τη γνωστοποίηση των όρων ενίσχυσής της από το Κράτος, ακριβώς επειδή, οι όροι μπορεί να μας εκπλήξουν -μάλλον αρνητικά, αφού το κράτος θα αποκτήσει δικαίωμα μετατροπής των warrant που θα λάβει, σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή.

Παράλληλα, σε τέτοιες περιπτώσεις, πάντα μια καλή στιγμή για την αγορά της μετοχής, είναι είτε λίγο πριν, είτε μετά την αποκοπή του δικαιώματος, ή και απόκτηση μετοχών μέσω αγοράς δικαιωμάτων και συμμετοχής στην αύξηση.

Εκτίμησή μας είναι ότι, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξουν άλλες -μη γνωστές- αρνητικές εξελίξεις με την πανδημία, η τιμή της μετοχής μπορεί να επανέλθει σε επίπεδα άνω των 6,50 ευρώ, έως το τέλος του 2022.

Σε κάθε περίπτωση, για την εταιρία και τη μετοχή, θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε, είτε στο X&A, είτε στο site.

 

Δείτε το δελτίο τύπου εδώ, τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας εδώ και την σελίδα της εταιρίας στο eurocapital.gr εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text