Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2020 - No 212 έως 223 | Χ&Α - 223 | ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS: Αρνητική επίδραση από την πανδημία

ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS: Αρνητική επίδραση από την πανδημία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS: Αρνητική επίδραση από την πανδημία

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 9ΜΗΝΟΥ 2020

ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS

Αρνητική επίδραση από την πανδημία

 

 

 

Η επίδραση της πανδημίας στα μεγέθη του ομίλου είναι ορατή, το εννεάμηνο του 2020 και φαίνεται πως θα γίνει πιο έντονη για το σύνολο του έτους ενόψει του νέου lockdown που ξεκίνησε την 9/11/2020. Παρόλα αυτά, οι απώλειες κατάφεραν να αντισταθμιστουν εν μέρη από την επαναλειτουργία των καταστημάτων το τρίτο τρίμηνο του έτους καθώς και από την αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων. Συγκεκριμένα, οι ηλεκτρονικές πωλήσεις στο εννεάμηνο έφθασαν τα € 39,0 εκατομμύρια, έναντι € 25,0 εκατ. το εννεάμηνο του 2019, παρουσιάζοντας αύξηση 56%. Σε αυτό το σημείο, να επισημάνουμε ότι ο όμιλος ενεργοποίησε πλέον, σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται το κανάλι του ηλεκτρονικού εμπορίου. Κίνηση που επισπεύθηκε προκειμένου να ανταπεξέλθει στο δύσκολο περιβάλλον που δημιούργησαν τα μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας Covid 19.

 

Το κλείσιμο των καταστημάτων, οδήγησε το κύκλο εργασιών του ομίλου, για το εννεάμηνο 2020, στα € 279,3 εκατ. έναντι € 339,4 εκατ. παρουσιάζοντας μείωση 17,7%. Το ενοποιημένο EBITDA, το εννεάμηνο, ανήλθε σε € 33,4 εκατ. έναντι € 44,4 την αντίστοιχη περίοδο το 2019, ενώ οι καθαρές ζημίες μετά από φόρους έφθασαν τα € 3,1 εκατομμύρια.

Mε βάση τους κλάδους δραστηριοποίησης, ο κλάδος λιανικού οικιακού εξοπλισμού και επίπλων (ΙΚΕΑ), παρουσίασε πωλήσεις εννεαμήνου € 181,7 εκατ. έναντι € 218,8 εκατ., σημειώνοντας πτώση 16,7%. Οι πωλήσεις στην Ελλάδα το εννεάμηνο του 2020 μειώθηκαν κατά 18,6%, ενώ στις υπόλοιπες χώρες οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 13,4% συγκρινόμενες με το εννεάμηνο του 2019. Το EBITDA ανήλθε σε € 21,3 εκατ. έναντι € 25,9 εκατ. το εννεάμηνο του 2019.

Στον κλάδο λιανικών αθλητικών ειδών (Intersport και The Athlete’s Foot), οι πωλήσεις ανήλθαν στα € 97,7 εκατ. παρουσιάζοντας μείωση 19,4% σε σχέση με το εννεάμηνο 2019. Στην Ελλάδα οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 10,9%. Στις υπόλοιπες χώρες παρουσιάστηκε μεσοσταθμική μείωση 28,9%. Στο σύνολο εννεαμήνου το EBITDA ανήλθε σε € 13,2 εκατ. έναντι € 19,4 εκατ το 2019.

Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου, κατά την 30/9/2020 έφθασε τα €113,9 εκατ., σε σχέση με € 116,3 εκατ. την 31/12/2019.

 

Σήμερα, λειτουργούν συνολικά, 8 καταστήματα ΙΚΕΑ, σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία. Επίσης λειτουργούν 9 σημεία παραγγελιοληψίας (Pick-up-Point). Παράλληλα, το τρίτο τρίμηνο του έτους ξεκίνησε η λειτουργία του του πρώτου μεσαίου μεγέθους καταστήματος ΙΚΕΑ στην Βάρνα Βουλγαρίας, ενώ προγραμματίζεται να λειτουργήσει το πρώτο μικρού μεγέθους κατάστημα ΙΚΕΑ, στον Πειραιά, μετά την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Επίσης, αριθμεί 139 καταστήματα στο λιανικό εμπόριο αθλητικών ειδών.

 

Η πορεία του ομίλου θα εξαρτηθεί άμεσα από το χρονικό διάστημα του δεύτερου lockdown, καθώς και από τα ενδεχόμενα lockdown που μπορεί να γίνουν μέσα στο 2021. Σίγουρα δεν περιμένουμε κέρδη για το σύνολο του έτος, όμως θεωρούμε ότι οι στρατηγικές κινήσεις του ομίλου και το ηλεκτρονικό εμπόριο θα στηρίξουν τα μεγέθη του ομίλου, ώστε η ζημία να μην είναι ανεπανόρθωτη.

 

Η μετοχή του Ομίλου, συμπεριλαμβάνεται συχνά στο χαρτοφυλάκιό μας. Εν τούτοις, η απόδοσή της δεν ήταν η αναμενόμενη. Οι λόγοι που εξακολουθούμε να τη διατηρούμε στη λίστα των επιλογών μας είναι: α) Η φύση και η παράδοση της εταιρίας και η συντηρητικότητα της διοίκησης, σε συνδυασμό με τη δυνητική γεωγραφική και προϊοντική της επέκταση. β) Η προσδοκία ότι, μετά το ξεπέρασμα της πανδημίας θα υπάρξει ανάκαμψη των μεγεθών. γ) Η παραδοσιακή “επιθετικότητα” της μετοχής, καίτοι δείχνει να έχει μειωθεί κατά το τελευταίο διάστημα. δ) Η αναμενόμενη επέκταση του Ομίλου στην αντιπροσώπευση μίας ακόμη εμπορικής καταναλωτικής κατηγορίας και ε) Η αναμενόμενη είσοδος στο ΧΑ της ΑΕΕΑΠ του Ομίλου.


Δείτε το δελτίο τύπου των αποτελεσμάτων εδώ, την παρουσίαση της εταιρία εδώ και την σελίδα της εταιρίας στο eurocapital.gr εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text