Διεθνείς Αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Με βάση την ενδιαφέρουσα μελέτη της Deutsche Bank, με τίτλο “Market risk 2021”, το ενδεχόμενο μετάλλαξης του ιού, με αποτέλεσμα τα εμβόλια να μην είναι αποτελεσματικά, είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που θα αντιμετωπίσουν οι αγορές –και ο πλανήτης- το 2021. Η πιθανότητα τα εμβόλια να αρχίσουν να παρουσιάζουν σοβαρές παρενέργειες είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος φόβος για τη χρονιά που έρχεται, ενώ ο τρίτος φόβος αφορά στο ενδεχόμενο, η πανδημία να μην τιθασευθεί πλήρως, λόγω του ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα αρνηθεί να κάνει το εμβόλιο. Ένα “σπάσιμο” της τεχνολογικής φούσκας, που θα προκαλέσει τριγμούς στις διεθνείς αγορές, βρίσκεται επίσης ψηλά στη “λίστα ανησυχιών”. Τέλος, ένας σημαντικός φόβος προέρχεται από το ενδεχόμενο να αποσύρουν πρόωρα, οι κυβερνήσεις, τα μέτρα στήριξης των οικονομιών. Αυτοί, αλλά και άλλοι φόβοι της λίστας, έρχονται να μας υπενθυμίσουν ότι, με την ημερολογιακή αλλαγή του χρόνου, δε θα αλλάξει αυτόματα κα το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούνται οι αγορές. Παράλληλα, η ιστορία μας υπενθυμίζει επίσης ότι, οι μεγαλύτερες χρηματιστηριακές καταστροφές, συνέβησαν σε εντελώς ανύποπτες στιγμές ή σε φάσεις μεγάλης ευφορίας. (εδώ)

*****

Ο φετινός Δεκέμβριος αναμένεται να περάσει στην ιστορία ως ένας από τους μήνες με ιστορικό ρεκόρ δραστηριότητας αρχικών δημοσίων εγγραφών. Μεγάλη δημοσιότητα πήρε η εισαγωγή των μετοχών της DoorDash στην αγορά Nasdaq στις 9 Δεκεμβρίου. Μία ημέρα αργότερα τα βλέμματα στράφηκαν στο πολυαναμενόμενο χρηματιστηριακό ντεμπούτο της Airbnb. Οι δύο startups άντλησαν συνολικά 6,2 δισ. δολάρια -ενώ είχαν εντυπωσιακή πορεία κατά τις πρώτες μέρες διαπραγμάτευσης (εδώ)- εκτοξεύοντας τη συνολική δραστηριότητα του Δεκεμβρίου σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ ο μήνας αναμένεται να υπερβεί το προηγούμενο ρεκόρ 8,3 δισ. δολαρίων που είχε σημειωθεί το Δεκέμβριο του 2001 και του 2003.

*****

Η MSCI Inc θα αφαιρέσει επτά κινεζικές εταιρίες από ορισμένους παγκόσμιους δείκτες της, προκειμένου να συμμορφωθεί στους περιορισμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ για την κατοχή τίτλων των εταιριών αυτών. Αντίστοιχες κινήσεις έχουν κάνει και οι S&P Dow Jones Indices και FTSE Russell. Η κίνηση αυτή σημαίνει πως τα funds που παρακολουθούν τους δείκτες θα πρέπει να προχωρήσουν σε αποεπενδύσεις, προκαλώντας νέες διαταραχές στις αγορές, λόγω της αυξανόμενα σκληρής στάσης που τηρεί η απερχόμενη κυβέρνηση Trump έναντι της Κίνας. Βεβαίως, τέτοιες εξελίξεις δεν είναι θετικές για τις αγορές, αφού περιορίζουν την πληροφόρηση και μειώνουν την ευχέρεια κινητικότητας των κεφαλαίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

*****

Εξαιρετικά φειδωλή αποδεικνύεται η μερισματική πολιτική των ευρωπαϊκών εισηγμένων, με πολλές εταιρίες να ανακοινώνουν το “πάγωμα” της διανομής μερίσματος, σε μια προσπάθεια διαχείρισης του υψηλού κόστους της υγειονομικής κρίσης. Για το επόμενο έτος, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα μερίσματα θα διαμορφωθούν σε επίπεδα σχεδόν τριών ποσοστιαίων μονάδων κάτω του 2019. Πλήρης ανάκαμψη αναμένεται το 2022, όταν τα μερίσματα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σχεδόν κατά 7% άνω των επιπέδων του 2019.

*****

Η εταιρία S&P Dow Jones Indices, ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους χρηματιστηριακών δεδομένων παγκοσμίως, λανσάρει τον πρώτο δείκτη κρυπτονομισμάτων από το 2021​ με τα 550 μεγαλύτερα crypto. Η εταιρία θα παρέχει μια ευρεία λίστα των 550 μεγαλύτερων σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονομισμάτων. Οι πελάτες του S&P θα μπορούν να δημιουργούν προσαρμόσιμους δείκτες και άλλα επενδυτικά εργαλεία αναφορικά με τα κρυπτονομίσματα.  Μεγάλες εταιρείες όπως οι Fidelity Investments και  η ιαπωνική Nomura Holdings Inc. έχουν ήδη ξεκινήσει να παρέχουν υπηρεσίες θεματοφυλακής για κρυπτονομίσματα σε θεσμικούς επενδυτές, ενώ ήδη ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων παρέχουν υπηρεσίες παράγωγων επενδυτικών προϊόντων.

Από την πλευρά μας, όντας -επί καιρό- επιφυλακτικοί με τα “κρυπτονομίσματα” (όμως, έχουμε διαρκώς το μυαλό μας ανοιχτό σε κάθε επιχείρημα που θα μπορούσε να μας πείσει να μεταβάλουμε την άποψή μας), θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι, μία εταιρία που η δουλειά της είναι να δημιουργεί χρηματιστηριακούς δείκτες, επί των οποίων “δένονται” διάφορα παράγωγα προϊόντα, ώστε να κερδίζει με κάθε συναλλαγή επί των προϊόντων αυτών, θα μπορούσε να δημιουργήσει δείκτες για οτιδήποτε (και υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός στον τομέα της κατασκευής δεικτών), εφ’ όσον υπάρχουν συναλλασσόμενοι που αναλαμβάνουν το ρίσκο να συναλλάσσονται επί τέτοιων προϊόντων. Το γεγονός της κατασκευής ενός χρηματιστηριακού δείκτη, ουδόλως μεταβάλλει -και βεβαίως ούτε και αναβαθμίζει- την ποιότητα των “αξιών” που συνθέτουν το δείκτη. Η κατασκευή ενός δείκτη, έχει να κάνει με τη διαπραγμάτευση και όχι με την επένδυση.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text