Νέα της αγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Νέα της αγοράς

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις προτιμήσεις της Morgan Stanley μεταξύ των αγορών της κατηγορίας EEMEA (αναδυόμενη Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) για το 2021. Η Morgan Stanley επισημαίνει ότι η στροφή των χαρτοφυλακίων από τις αμυντικές μετοχές στις κυκλικές,  στις αγορές EEMEA, βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδιά της. Κοιτάζοντας τις τράπεζες και τις μετοχές που ευνοούνται από τα εμβόλια του κορωνοϊού, ο οίκος υπολογίζει τα περιθώρια ανόδου τους στο 18-19%, μέχρι να επιστρέψουν στα προ-κορωνοϊού επίπεδα. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η στάθμιση της περιοχής EEMEA στο δείκτη MSCI EM Index θα μπορούσε να αυξηθεί από τα σημερινά επίπεδα του 12% στο 14% το 2021.

 

Τι θα συμβεί το 2021 στο ελληνικό χρηματιστήριο και στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές; Το τρίπτυχο, ακραία πλεονάζουσα ρευστότητα από τις κεντρικές τράπεζες και ειδικά την ΕΚΤ που έχει πλέον ενεργητικό 7 τρισεκ. ευρώ, τις προσδοκίες για το εμβόλιο ότι σε διάστημα 8 έως 12 μηνών θα έχει αντιμετωπιστεί ο κορωνοιός και η κινητικότητα σε οικονομίες και επιχειρήσεις – τράπεζες – που αναμένονται το 2021 θα δημιουργήσουν μια ανοδική δυναμική οδηγώντας χρηματιστήριο και τραπεζικές μετοχές υψηλότερα και τιμές των ομολόγων ακόμη υψηλότερα, ίσως το 10ετές ελληνικό ομόλογο να έχει απόδοση 0%... εξέλιξη πρωτοφανή και σίγουρα μη δικαιολογημένη. Κατά γενική εκτίμηση το ελληνικό χρηματιστήριο θα δει προς το τέλος του 2021 τις 1000 μονάδες όπερ σημαίνει 26% με 30% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών ενώ οι τραπεζικές μετοχές σχεδόν θα διπλασιαστούν η Alpha bank θα βρεθεί στα 1,80 ευρώ, η Eurobank στα 0,80 ευρώ, η Πειραιώς στα 2,20 ευρώ και η Εθνική τράπεζα στα 3-3,30 ευρώ. Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση εδώ.

 

Ο δρόμος ανοίγει για νέες τιτλοποιήσεις από τις ελληνικές τράπεζες το 2021, εν μέσω ισχυρής ζήτησης για πακέτα «κόκκινων» δανείων από ξένους επενδυτές, σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s. Η μεγάλη ζήτηση για κόκκινα δάνεια έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η Πειραιώς Τράπεζα και η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζουν νέα πακέτα που θα διαθέσουν στην αγορά του χρόνου, ενώ οι τραπεζικές μετοχές σημειώνουν εντυπωσιακά κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον τελευταίο μήνα. Τα προβλήματα, ωστόσο, των τραπεζών αυξάνονται λόγω της πανδημίας που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει νέα κόκκινα δάνεια μέχρι το ποσό των 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Νικολαϊδη. (Αντιπρόεδρο και Credit Analyst της Moody’s Investors Service). Οι τράπεζες γενικά αναμένουν ότι έως και το 25% των δανείων που μπήκαν σε αναστολή, αξίας 20 δισ. ευρώ, θα “κοκκινίσουν”, που σημαίνει ότι τα νέα NPLs μπορεί να φτάσουν έως και 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο αποφεύγουν να ανοίξουν την “κάνουλα” νέων δανείων, παρά την ύπαρξη ρευστότητας. Άλλωστε, ουδεμία τράπεζα επιθυμεί, μία τόσο μεγάλη προσπάθεια για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων της δεκαετίας, να κινδυνεύσει να ναυαγήσει.

 

Παρά το δεύτερο lockdown και τις επιπτώσεις που έχει η πανδημία στις εισηγμένες, δεν είναι λίγες αυτές που προχωρούν σε διανομή μετρητών, υπό διάφορες μορφές. Η Jumbo δίνει μέσω μερίσματος 0,38 ευρώ ανά μετοχή (μικτό). Συνολικά η διανομή ανέρχεται στα 51,7 εκατ. ευρώ και το μέρισμα πιστώθηκε στους δικαιούχους στις 8 Δεκεμβρίου. Η Φίλιππος Νάκας δίνει στους μετόχους με τη μορφή μερίσματος 0,1340 ευρώ ανά μετοχή. Η Quest Συμμετοχών δίνει με τη μορφή μερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή ή καθαρό 0,2850 ευρώ. Η Prodea με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μήνου ανακοίνωσε διανομή προσωρινού μερίσματος 0,14 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό). Η Entersoft αποφάσισε τη διανομή μερίσματος από κέρδη προηγούμενων χρήσεων ύψους 0,045 ευρώ ανά μετοχή ή καθαρό 0,04275 ευρώ (μια πολύ καλή κίνηση για μια εταιρία που μόλις πρόσφατα εισήλθε στην Κύρια Αγορά). Η Πλαστικά Θράκης στη γενική συνέλευση της 14ης Δεκεμβρίου θα λάβει απόφαση για μέρισμα 0,057 ευρώ ανά μετοχή. Η γενική συνέλευση της Τέρνα Ενεργειακής, αποφάσισε τη διανομή 0,17 ευρώ ανά μετοχή. Παράλληλα, εκτιμάται ότι και ο ΟΤΕ θα προχωρήσει σε έκτακτη διανομή μερίσματος μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της δραστηριότητας στη Ρουμανία.

 

Σχέδιο για αύξηση κεφαλαίου 1 ή 1,5 δισεκ. ευρώ εξετάζει η Εθνική τράπεζα. Το σχέδιο της αύξησης έχει τριπλό στόχο: 1) Να καταστήσει την Εθνική την ισχυρότερη τράπεζα με όρους κεφαλαίων αλλά και πλάνου ανάπτυξης στην Ελλάδα. 2) Να μειώσει την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση DTC από 4,6 δισεκ. στα 3,6 με 3,7 δισεκ. ευρώ. Το DTC θεωρείται και είναι χαμηλής ποιότητας κεφάλαια. 3) Με την συμμετοχή και του ΤΧΣ π.χ. σε μια αύξηση 1 δισεκ. ευρώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει τα 400 εκατομμύρια και η τράπεζα θα αναζητήσει 600 εκατομμύρια από ιδιώτες επενδυτές. Με τα NPEs (τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ή απλούστερα, “κόκκινα” δάνεια) να μειώνονται στα 3,8 δισεκ. η Εθνική τράπεζα θα έχει δείκτη NPEs στο 10% με 11% και θα συμμετάσχει και στον Ηρακλή 2 με τιτλοποίηση 3,8 δισεκ. NPEs μηδενίζοντας τα προβληματικά δάνεια. Η Εθνική τράπεζα στο γ΄ τρίμηνο του 2021 μπορεί να έχει NPEs ratio 2% σε σχέση με το 3,7% που είναι ο μέσος όρος της Ευρώπης.  (εδώ)

 

Όταν ένας βασικός μέτοχος -και ενεργό μέλος της διοίκησης- μιας εταιρίας, ο οποίος κατέχει το 22,4% των μετοχών, πουλάει το 1,9% σε ξένους επενδυτές και εισπράττει € 27 εκατομμύρια, αυτό δε συνιστά “ψήφο εμπιστοσύνης” των ξένων προς την εταιρία, αλλά απλά, πώληση μετοχών και είσπραξη € 27 εκατομμυρίων. Οπως είχε κάνει προ ημερών και άλλο μέλος της διοίκησης, εισπράττοντας € 12,3 εκατομμύρια. Καλοφάγωτα να είναι! (εδώ)

 

Η χρηματιστηριακή εμπειρία, σε όλες τις αγορές του κόσμου, έχει δείξει πως, όταν σε μία εταιρία υπάρχουν διαστάσεις απόψεων, διαπληκτισμοί, εντάσεις και ανταγωνισμοί μεταξύ των μετόχων, μπορεί μεν να υπάρχει ένα πρόσκαιρο κέρδος από την άνοδο της τιμής της μετοχής, επειδή και οι δύο πλευρές “μαζεύουν”, όμως στο τέλος, τα αποτελέσματα δεν είναι καλά για την εταιρία. Τα όσα συμβαίνουν, πολύ καιρό τώρα στην Ελλάκτωρ, την αποσπά από το έργο της και περιορίζει τις δυνατότητές της.

 

Δείτε επιλεγμένες ειδήσεις για την περίοδο 16/11/2020 - 17/11/2020:

 

  • για το Χρηματιστήριο και την Κεφαλαιαγορά: εδώ
  • για εισηγμένες εταιρίες: εδώ
  • για τον τραπεζικό κλάδο: εδώ

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text